Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Sada má s väčšou kartušou (230g) lepšiu stabilitu, no zbalená už nie je tak kompaktná
Sada má s väčšou kartušou (230g) lepšiu stabilitu, no zbalená už nie je tak kompaktná Zatvoriť

Recenzia Kompaktný úsporný varič s hrncom Primus Lite+

Bežne o variči uvažujem pri viacdňovkách, keď nie sú na trase žiadne horské chaty. Veď komu by sa chcelo chodiť naťažko, keď nemusí. V chladnejšom počasí preto treba brať na celý deň aj dve termosky čaju, aby bolo dosť tekutín. Čo tak si však radšej čaj uvariť počas prestávky, veď dobrej čistej vody je v slovenských horách väčšinou dostatok. Práve na takéto použitie je určená sada Primus Lite+, ktorá sa za posledné mesiace stala bežnou súčasťou môjho batoha.

Výrobca
Primus
Model
Lite+
Typ
set pre 1 osobu: varič + nádoba s výmenníkom tepla
Materiály
eloxovaný hliník
textília G-1000
Hmotnosť
390 g
Páči sa mi
dizajn, konštrukcia, pevná aretácia, návlek z G-1000, dômyselné detaily, dobrá manipulácia, efektívny a rýchly ohrev vody
Nepáči sa mi
nefungujúce piezozapaľovanie
Ostatné info
výkon horáka: 1500 W
doba varu 0,5 l vody: 2.45 min. (údaj výrobcu)
100 g kartuša sa zmestí dovnútra
určenie: 3-sezónne
Infocena
130 €

Dizajn a konštrukcia

Sada sa skladá z hrnca, horáku, trojnožky pre kartušu, vrchnáka a tenkej repky na zavesenie sady. Hrniec štíhleho tvaru je vyrobený z eloxovaného hliníka stredne šedej farby a slúži na ohrev max 0,5 litra tekutiny, vo vnútri je objem označený ryskou. V spodnej časti je výmenník tepla a aretačný otvor trojuholníkového tvaru pre horák. Hrniec je oblečený do návleku z materiálu G-1000 od Fjällräven svetlomodrej farby (k dispozícii sú aj iné) a má rúčku z textilného popruhu, ktorý sa vďaka háčiku používa buď ako rúčka alebo fixuje vrchnák na svojom mieste, keď je sada zbalená. Na háčiku sú tiež naskrutkované tri malé valčeky, ktoré sa dajú naskrutkovať na horák a núdzovo ho použiť s bežným hrncom.

Horák sa skrutkuje bežným spôsobom na turistickú kartušu so závitom. Spodná časť je plastová, takže dodatočné závetria nie sú dobrý nápad. V spodnej časti je aj otočný regulátor výkonu. Samotný horák je ukrytý v plechovom puzdre trojuholníkového tvaru, ktoré plní aj úlohu závetria. Celkovo je horák výrazne kompaktný najmä na výšku. Je tiež vybavený piezozapaľovaním, no v mojom testovacom kuse prevažne nefunguje. To len podčiarkuje známu pravdu, že na piezozapaľovanie sa nehodno spoliehať a lepšie je mať zapaľovač alebo kresadlo. Práve kresadlo sa mi osvedčilo najviac. Aretácia horáku na hrniec je jednoduchá, rýchla a zároveň pevná.

Medzi doplnkovú výbavu možno zaradiť vrchnák, ktorého objem je dostatočný na to, aby slúžil aj ako pohárik. Vďaka dierkam môže slúžiť na scedenie, napríklad cestovín. Obvod je potiahnutý silikónom, aby sa vrchnák dal bezpečne chytiť, aj keď je horúci. Ďalšou šikovnou pomôckou je trojnožka, ktorá dodáva plynovej kartuši stabilitu a zároveň umožní oddeliť od chladného podkladu. Západky umožňujú použitie so 100 g a 240 g kartušou. Výbavu uzatvára tenká repka červenej farby, pomocou ktorej je možné sadu zavesiť. Výrobca tým myslel najmä na lezcov.

Palivo a hodnoty výrobcu

Varič je kompatibilný s bežnou turistickou kartušou EN417 so skrutkovacím uzáverom so závitom typu 7/16 NS. Používal som univerzálny štvorsezónny plyn Primus Power Gas, ide o zmes propán-izobután-bután. Izobután je pridaný pre zlepšenie vlastností v chladnejších podmienkach. Netreba však čakať zázraky, tento horák nie je vybavený predohrevom a preto v chladnejších podmienkach je lepšie siahnuť po zimnej zmesi, napr. Primus Winter Gas.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Výrobca odporúča produkt na 3-sezónne použitie. Udáva výkon 1500 W a spotrebu 100-gramovej kartuše za 59 minút. Na zovretie pollitra vody by pri plnom výkone mali stačiť 2.45 minúty. Teda "papierovo" by jedna 100 g kartuša mala stačiť na uvarenie cca 10 litrov vody, t. j. spotreba by sa mala pohybovať okolo 10 g paliva na liter vody.

Skúsenosti z používania

Varič Lite+ používam od jesene a hoci sa v poslednej dobe venujem najmä jednodňovkám alebo viacdňovkám po chatách, stal sa pevnou súčasťou môjho ruksaku, pretože je kompaktný a nie je príš ťažký. Začal som nosiť menej vody a radšej som si čaj uvaril počas dňa aj dvakrát. Treba však pri plánovaní túry zvážiť, či je dostatok miest na nabranie vody, lebo inak to stráca zmysel.

Pozitívne hodnotím manipuláciu so sadou. Po zaaretovaní horák veľmi dobre drží na hrnci a vďaka dobrej izolácii návleku je počas varenia možné celok držať aj v ruke. Len treba dávať pozor na kovové časti, ktoré sú horúce. Taktiež som vyskúšal varenie vo vise, no to skôr zo zábavy. Najlepšie je položenie sady na ako-tak rovný povrch s trojnožkou.

Časy varenia som detailne nemeral, no údaj výrobcu okolo 3 minút je reálny v teplom počasí. Pri teplote tesne pod nulou a miernym vetrom zovrel polliter za 7.36 minúty, použitá bola plná 100-gramová kartuša Primus Power Gas (červená) a rukami som ju nezohrieval.

Sada veľmi dobre slúži aj ako motivačný prvok na 4-ročného turistu. Varenie čaju pri potoku je vždy výbornou atrakciou a zároveň prestávkou s doplnením tekutín. Aj vďaka dvom takýmto pauzám pohodovo prešiel z Hrebienka na Skalnaté pleso po vlastných v zimných podmienkach. Jedno varenie bolo pri mostíku cez Studený potok a druhé na besiedke Lomnická vyhliadka nad Zamkovského chatou, kam bolo, samozrejme, nutné trochu vody doniesť na chrbte.

Záver

Sada na varenie Primus Lite+ je zaujímavý outdoorový produkt s univerzálnym použitím. Je vhodný pre ľudí, čo šetria každý gram, na ohrev vody pre zarobenie napr. lyofilizovanej stravy. Rovnako dobre je vhodný aj pre bežnú jednodňovú turistiku a tiež sa veľmi osvedčil pri túrach s deťmi. Kvôli chýbajúcemu predohrevu plynu je určený na trojsezónne použitie, prípadne na zimné podmienky počas menej mrazivých dní, ktoré v posledných rokoch zimám na Slovensku dominujú.

Fotogaléria k článku

Najnovšie