Rada

Ako uvariť v ešuse Chilli con Carne

22.12.15
Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Ľubo mi sľúbil, že pôjdeme otestovať nejaké variče a ja popri tom spravím ďalšie mňamkové recepty. Kuchtiť ma baví, prírodu zbožňujem, Ľubo sa mi upísal, a tak som vymyslel jemne komplikovanejšie recepty ako rizoto naposledy. Predsa len, na moderných kozmických varičoch a hrncoch sa varí omnoho lepšie ako na mojom starom hliníkovom ešuse.

Nebojte sa. Opäť nebude treba nijaké kuchynské vychytávky a rovnako ani nepoužijeme potraviny, ktoré by bolo treba chladiť.

Predpríprava

Jediná vec, ktorú treba pripravovať je nákup a balenie. Všetko ostatné spravíme pekne mimo pohodlia domova. V predchádzajúcom dieli sme si povedali ako a čo baliť. Tak si doma pobalíme všetky prísady prípadne niečo dokúpime a frčíme do prírody.

Čo budeme potrebovať na Chilli con Carne?

Cherry paradajky čerstvé. Už minule sme si povedali, že šetrenie času a práce pri varení v prírode je esenciálne dôležité. Môžete si kúpiť aj bežné paradajky, ale cherry viete dať do hrnca bez krájania, čo vám ušetrí kopec starostí.

Olivový olej. Nemusíte brať so sebou celú fľašu. Stačí len troška nutná na varenie s malou rezervou (teda podľa toho, na ako dlho idete a koľko toho chcete variť). Božskú tekutinu som uložil do poldecovej fľaštičky od alkoholu. Volajte to lietadlová fľaška, reklamná vzorka, dôležité je, že je z umelej hmoty, je ľahká, uzatvárateľná a maličká (áno, táto veta je tam z predošlého receptu, ale to len pre lenivých, ktorí si ho ešte neprečítali).

Oravskú slaninu. Asi štyri pláty (drevorubačské - hrubšie...) alebo na šírku 4 až 5 cm.

Citrón. Jeden celý. Do receptu ide iba troška "ščavičky" (ako hovorí nemenovaný šušlavý kuchár v TV show), ale zbytok parádne využijete na skvelý čaj. Keď sa budete baliť na veľa dní v prírode a budete si všetko brať so sebou, naučíte sa používať všetky prísady do poslednej kvapky a slovo efektivita vám dá nový rozmer. Či pri balení, alebo pri multifunkčnom využívaní vecí v batohu.

Cibuľa. Jedna strednej veľkosti stačí. Môže byť aj žltá bežná, nemusí byť fialová. Ja som zobral takú, čo som mal doma.

Sušené paradajky. Moja tajná prísada do niektorých jedál, kde sa v pôvodnom recepte nepoužíva. Pridáva famóznu chuť a jej výdrž a skladnosť v nehostinných podmienkach bez chladničky je na jednotku.

Sušené hovädzie mäso. Použil som beef jerky. Máte možnosť použiť svoje - domácej výroby alebo kúpiť beef jerky. Alebo vám známy z Afriky prinesie biltong. Každopádne, aj keď to nie je lacný špás, cenovo je len mierne vyšší ako hovädzie mäso čerstvé, ktorého by ste potrebovali do Chilli viac. A opäť – viete si predstaviť ako skladujete čerstvé pomleté hovädzie mäso týždeň v batohu?

Hovädzí bujón / kocka. Keďže nepoužijeme čerstvé mäso v množstve ako by sme to spravili v kuchyni, ani ho nebudeme tak dlho variť, nevyťažíme z neho toľko chuti. A tak to je treba okabátiť bujónom. (Michelinská hviezda nebude).

Čierne korenie. Najlepšie v jednorazovom mlynčeku. Nepoužívajte pomleté korenie z obchodov. Je to fujka, bez vône a menej zdravé.

Soľ. Hrubozrnná, morská. Vo vhodnej nádobke.

Voda. Uskladníte vo fľaške, vodnom vaku, termoske či naberiete v studničke.

Cesnak. Aspoň 4 – 5 veľkých strúčikov.

Fazule v konzerve. Najlepšie v tomatovo-chilli sóse.

Škorica. Jeden “struk” rozpolený na polovicu.

Červené víno. Na varenie kupujem v nemenovanom rakúskom obchode s lacnými potravinami takéto 2,5 decové fľaštičky. Parádne domov, alebo do prírody. Nemusíte otvárať veľkú fľašu, ak idete variť. Viem si predstaviť, že niektorí kuchári článok manželke asi nedajú prečítať. Nie je totiž nič lepšie pri varení a nalievaní vína do hrnca, sem-tam naliať aj do seba.

Chilli paprička. Ak si ich nepestujete sami a neviete teda ako štipľavú sortu máte, treba nasekať a ochutnávať pred pridávaním.

Nové korenie. Tri guľôčky.

Koriander. Kto má čerstvý, klobúk dolu. Do Chilli úplne stačí sušený.

Horká čokoláda. Tajná prísada. Kto by mal pokušenie dávať tam mliečnu, hoc aj s fialovou kravou na obale, radšej nech nedáva žiadnu.

Gramáže opäť nedávam. Pýtajte sa, rád poradím. Ale platí tu rovnako ako pri iných veciach v živote – najlepšie zistíte veci skúšaním. A vôbec sa netrápte, ak vám niečo nepodarí na prvýkrát. Ak chcete mať v prírode istú ruku, budete musieť odvariť si recept doma viackrát, a teda rátajte s tým, že sa vám to niekedy nepodarí.

V kuchyni v prírode

Ľubo rozbaľuje varič, kryt proti vetru (PARÁDA!!!) pripája bombu ja zatiaľ chystám ingrediencie. Opäť si krájam prísady dopredu, nech to pri varení pekne frčí. Zapaľujeme a ideme na to.

Na rýchlo zohriatu plochu hrnca nalejeme olivový olej. O pár sekúnd bude pekne retiazkovať a tak pridávame oravskú slaninku. Rýchlo púšťa šťavu, opeká sa a môžme pridať cibuľu. Keď je cibuľa sklovitá, pridáme sušené mäso rozdrvené či pokrájané na miniatúrne kocky. Pridávame trošku vody, pretože aj čerstvé mäso po orestovaní by pustilo vodu. Sušené mäso v sebe žiadnu vodu nemá, a tak mu musíme pomôcť. Dáme dnu aj sušené paradajky. Pridávame cesnak, ktorý sme mali nakrájaný na plátky. Pred pridaním ďalšej prísady ho chvíľku necháme “pracovať”, nech odovzdá jedlu vôňu a chuť. Vhodíme bujón, čierne korenie, nové korenie, a špičkou noža dávkujeme koriander.

Jemne pridáme plyn, otvoríme víno, ochutnáme (či sa náhodou nepokazilo!) a prišprcneme tam asi pol deci. Zasyčí to, zavonia to, miešame. Akonáhle to pekne bublá (pri výkonnom variči hneď) pridáme ďalšie deci vína. Zvyšné deci z fľaštičky môžeme odložiť na horšie časy. Ale nemusíme si klamať, my sme ho vypili hneď pri varení.

Teraz je čas na chilli papričku. Každému podľa chuti. Nezabudnite miešať. Prikryjeme pokrievkou a chvíľku podusíme. Následne vysypeme celý košík cherry paradajok do hrnca, vyžmýkame z citrónu trošku šťavy, premiešame a opäť prikryjeme. Čakáme a sem-tam skontrolujeme, či sú paradajky zmäknuté, aby sme ich vedeli rozpučiť. Toto je dôvod, prečo ich nemusíme krájať. Paradajky sa teplom rozvaria, zmaknú a akonáhle ich šupka povolí, viete ich krásne vareškou prasknúť o steny hrnca. Šťava sa vyleje do Chilli, šupky sa zmrštia a celé to získa správnu chuť.

Teraz je správny čas na ochutnanie jedla. Ak chýba soľ, chilli, citrón, čokoľvek... pridávame. Rovnako vezmeme na varešku kúsok mäska, či je už zmäknuté a príjemné na jedenie. Ak sme so všetkým spokojní, hádžeme do hrnca kocku horkej čokolády alebo čokolády na varenie, premiešame a pridávame obsah fazuľovej konzervy. Čokoláda je to, čo robí z bežného Chilli bez emócie Chilli, ktoré má šmrnc a fantáziu. Premiešame, chvíľku ešte povaríme poslednýkrát ochutnáme a môžme vypnúť varič.

Dámy a páni: Chilli con Carne.

Delíme dávku rovnakým dielom a rýchlo nakladáme, pretože je vonku zima a jedlo rýchlo chladne. Či chutilo, sa musíte pýtať Ľuba, pretože kuchár by nemal hodnotiť.

Autor fotografií: Ľubomír Mäkký

Ďalšie recepty z cyklu Ako uvariť v ešuse
Dubákové rizoto
Linguine so sardinkami
Puding Čo-Van-Hro-Ma

Diskusia
Ako uvariť v ešuse Chilli con Carne 24/12/15 16:13 8 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Rada Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to! 05/01/16 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi). 29/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Chilli con Carne Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Ľubo mi sľúbil, že pôjdeme otestovať nejaké variče a ja popri tom spravím ďalšie mňamkové recepty. Kuchtiť ma baví, prírodu zbožňujem, Ľubo sa mi upísal, a tak som vymyslel jemne komplikovanejšie recepty ako rizoto naposledy. Predsa len, na moderných kozmických varičoch a hrncoch sa varí omnoho lepšie ako na mojom starom hliníkovom ešuse. 22/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Najnovšie články na titulke
 
Túra Voznica – Drast(a)vica – Rudno nad Hronom Pri cestovaní prstom po mape často narazím na zaujímavý, írečitý názov nejakého kopca. Nad niektorým názvom sa len pousmejem, o niektorom sa snažím dopátrať, prečo sa tak volá, alebo rozlúštiť význam slova. A na niektoré kopce proste musím vyjsť. Tak to bolo aj v prípade Drastavice, teda pardon – Drastvice! Totiž na všetkých mapách sa uvádza ako Drastavica, ale domáci jej nepovedia inak ako Drastvica a na mapový názov sú doslova alergickí. A to ide len o jedno písmenko! dnes Danka Tomášiková Štiavnické vrchy
Túra Potulky okolo Bialky Vydáme sa krajom hranice medzi Podhalím (pl. Podhale) a Zamagurím.(pl. Zamagurze). Putovanie rozdelíme na dva letné dni. Nakukneme do okolia Bukowiny Tatrzańskej. Pre niekoho budú prekvapením slovenské nápisy. Čerešničkou sa stane mlyn či zachovalé drevenice a zoskupenie takmer 60-tich pastierskych kolíb. Budeme si vychutnávať pohľady na Tatry od zamagurskej obce Repiská (Rzepiska) nad Jurgovom (Jurgów). včera Roman Matkovčík Vysoké a Belianske Tatry, Spišská Magura, +
Túra Lokca – Minčol – Príslop – Budín – Or. priehrada V dnešnej uponáhľanej dobe pokladám viacdňové vandrovky za to najlepšie, čo sa dá v horách zažiť. Sú plné nielen zážitkov a prekvapení, ale aj pohodového táborenia či túlania sa po lesoch a lúkach. Na jeden takýto vander som sa vybral v závere leta na Oravu. Trasy, po ktorých pôjdem, som v minulosti z väčšej časti už absolvoval. Ale prejsť ich na jeden raz, to som si naplánoval len nedávno. Preto stačilo využiť najbližšiu periódu ustáleného počasia a vander sa môže začať. 15/01/18 Anton Zahradník Oravská Magura

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Ako uvariť v ešuse Chilli con Carne 24/12/15 16:13 8 príspevkov
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
Práve nás číta 1295 ľudí
0.4 (0.04)