Rada

Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma

05. 01. 2016
Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to!

Puding schválila oficiálna asociácia cukrárov v oblasti Ču-Mu-Lang-Ma.

Predpríprava

Myslieť pri balení na vander či viacdennú túru na dezert sa oplatí. Nielen preto, že horalky sa vám objedia, moderné RAW tyčinky už po celodennom pochode a tlačenia ich do seba nemôžete ani vidieť, ale budete mať aj na chvíľku na sklonku dňa slávnostný pocit, malé svetielko kulinárskeho luxusu v drsnom svete prírody. Hlavné jedlo vás zasýti, dezert vás pohladí.

Na uvedený puding väčšina domácností má všetko potrebné doma, ak nie, suroviny nájdete v každom obchode.

Čo budeme potrebovať na Vanilkový puding s čokoládou, hrozienkami a mandľami?

Puding VANilkový mliečny. Toto je trošku chyták. Nenoste so sebou puding, ktorý je nutné miešať s mliekom. Treba mať taký, ktorý obsahuje sušené mlieko, a tak ho stačí zaliať vodou.
ČOkoláda na varenie. Štyri kocky na dve osoby. Alebo podľa chuti.
HROzienka sušené. Za hrsť.
MAndle. Za hrsť.
Voda.

[ Tipy na túry, aktuality z hôr a iné zaujímavosti môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstragrame ]

Každú túru si so sebou nosím takú zmes, ktorú volám jaskyniarske žrádlo (od filmu Sanctum – kde to mali jaskyniari a ktorých to živilo počas celého filmu). Je to zmes hrozienok, mandli, prípadne sušených brusníc. Akékoľvek orechy tam pridáte, neuškodíte si.

V kuchyni v prírode

Keďže je vonku zima, máme okrem rozloženého variča aj rozrobený ohník. Je tam slušná pahreba, a tak sa púšťam do outdoor bushcraft varenia pudingu na ohni ako zálesák. Chvíľku je to sranda, ale po 5 minútach opúšťam nepriateľské územie plné dymu a popola padajúceho do pokrmu a s radosťou štartujem vreckovú raketu a dokončujem puding na variči.

Postup je jednoduchý. Vysypeme obsah vrecúška do ešusu. Prilejeme všetku vodu – nekašlite sa s tretinou vody, rozmiešavaním hmoty, prilievaním ďalšej vody a potom postavení na varič. Je to zbytočné. Rozmiešame väčšinu prášku, a keď máme len pár hrudiek, postavíme na varič. Akonáhle sa voda zohreje, hrudy sa vám budú oveľa lepšie "naháňať" v hrnci a rozmiešavať. Môj trik: ak sa mi nedarí nejaké hrudky rozmiešať, treba ich rozpučiť o stenu hrnca alebo ešusu. Miešame, kým puding nezhustne. Potom pridávame čokoládu na varenie a premiešame, kým nedostaneme vzor, ako sa nám páči. Prisypeme mandle, hrozienka a môžeme konzumovať.

Kruto husté je puding spraviť tak, že uvaríte len vanilkovú časť, do hrnčekov pripravíte všetky otrusinky ako čokoládu, hrozienka, mandle, atď a to pudingom zalejete. Čokoláda pustí tak akurát, že puding je stále vanilkový, ale sem-tam pri začrení lyžicou, máte z neho čokoládový.

Ak je ale vonku veľká zima, puding rapídne chladne aj bez medzikroku nalievania ho do šálok, a tak som zvolil nasypanie všetkých prísad rovno do hrnca a konzumáciu jedla priamo z neho.

Dobrú chuť.

Ďalšie recepty z cyklu Ako uvariť v ešuse
Dubákové rizoto
Chilli con Carne
Linguine so sardinkami

Fórum 2 príspevky
Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma 05/01/16 21:22 2 príspevky
Najnovšie články autora
 
Rada Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to! 05/01/16 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi). 29/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Chilli con Carne Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Ľubo mi sľúbil, že pôjdeme otestovať nejaké variče a ja popri tom spravím ďalšie mňamkové recepty. Kuchtiť ma baví, prírodu zbožňujem, Ľubo sa mi upísal, a tak som vymyslel jemne komplikovanejšie recepty ako rizoto naposledy. Predsa len, na moderných kozmických varičoch a hrncoch sa varí omnoho lepšie ako na mojom starom hliníkovom ešuse. 22/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Najnovšie články na titulke
 
Túra Zimný okruh na hrebeň Spišskej Magury zo Ždiaru Niekedy stačí pre cestovný ruch urobiť málo. Odhrnúť parkovisko. Táto okolnosť rozhodla o tom, že v druhej polovici februára sme sa vybrali na tento okruh. Pôvodne sme mali v pláne niečo iné, ale odradili nás ľadové parkoviská. Trasa je nižšej až strednej náročnosti, krajinársky veľmi vďačná. dnes Soňa Mäkká Spišská Magura
Túra Tipy na výlety v okrese Pezinok Momentálna situácia nám nedovoľuje chodiť na výlety kade-tade, ale len vo svojom okrese. V okrese Pezinok viem nájsť mnoho trás, ktoré ste možno ešte neprebádali a pokiaľ nie ste z okolia Pezinka, tak si neskôr môžete spomenúť na článok a naplánovať si sem výlet. Pozrieme sa bližšie na výlety v okolí Svätého Jura, Pezinka a Modry. dnes Agnesa Baroková Malé Karpaty
Recenzia Hardshell bunda Skogstad Kirkestinden a páperovka Salen Nepremokavá 2,5-vrstvová membránová bunda so všestranným využitím celoročne na turistiku a v zime na skitouring. Testujem ju zároveň s ľahkou páperovou bundou, s ktorou tvorí dobré kombo na lyžiarske túry. včera Ľubomír Mäkký Oblečenie

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma 05/01/16 21:22 2 príspevky
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.78 (0.27)