Rada

Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma

05.01.16
Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to!

Puding schválila oficiálna asociácia cukrárov v oblasti Ču-Mu-Lang-Ma.

Predpríprava

Myslieť pri balení na vander či viacdennú túru na dezert sa oplatí. Nielen preto, že horalky sa vám objedia, moderné RAW tyčinky už po celodennom pochode a tlačenia ich do seba nemôžete ani vidieť, ale budete mať aj na chvíľku na sklonku dňa slávnostný pocit, malé svetielko kulinárskeho luxusu v drsnom svete prírody. Hlavné jedlo vás zasýti, dezert vás pohladí.

Na uvedený puding väčšina domácností má všetko potrebné doma, ak nie, suroviny nájdete v každom obchode.

Čo budeme potrebovať na Vanilkový puding s čokoládou, hrozienkami a mandľami?

Puding VANilkový mliečny. Toto je trošku chyták. Nenoste so sebou puding, ktorý je nutné miešať s mliekom. Treba mať taký, ktorý obsahuje sušené mlieko, a tak ho stačí zaliať vodou.
ČOkoláda na varenie. Štyri kocky na dve osoby. Alebo podľa chuti.
HROzienka sušené. Za hrsť.
MAndle. Za hrsť.
Voda.

Každú túru si so sebou nosím takú zmes, ktorú volám jaskyniarske žrádlo (od filmu Sanctum – kde to mali jaskyniari a ktorých to živilo počas celého filmu). Je to zmes hrozienok, mandli, prípadne sušených brusníc. Akékoľvek orechy tam pridáte, neuškodíte si.

V kuchyni v prírode

Keďže je vonku zima, máme okrem rozloženého variča aj rozrobený ohník. Je tam slušná pahreba, a tak sa púšťam do outdoor bushcraft varenia pudingu na ohni ako zálesák. Chvíľku je to sranda, ale po 5 minútach opúšťam nepriateľské územie plné dymu a popola padajúceho do pokrmu a s radosťou štartujem vreckovú raketu a dokončujem puding na variči.

Postup je jednoduchý. Vysypeme obsah vrecúška do ešusu. Prilejeme všetku vodu – nekašlite sa s tretinou vody, rozmiešavaním hmoty, prilievaním ďalšej vody a potom postavení na varič. Je to zbytočné. Rozmiešame väčšinu prášku, a keď máme len pár hrudiek, postavíme na varič. Akonáhle sa voda zohreje, hrudy sa vám budú oveľa lepšie "naháňať" v hrnci a rozmiešavať. Môj trik: ak sa mi nedarí nejaké hrudky rozmiešať, treba ich rozpučiť o stenu hrnca alebo ešusu. Miešame, kým puding nezhustne. Potom pridávame čokoládu na varenie a premiešame, kým nedostaneme vzor, ako sa nám páči. Prisypeme mandle, hrozienka a môžeme konzumovať.

Kruto husté je puding spraviť tak, že uvaríte len vanilkovú časť, do hrnčekov pripravíte všetky otrusinky ako čokoládu, hrozienka, mandle, atď a to pudingom zalejete. Čokoláda pustí tak akurát, že puding je stále vanilkový, ale sem-tam pri začrení lyžicou, máte z neho čokoládový.

Ak je ale vonku veľká zima, puding rapídne chladne aj bez medzikroku nalievania ho do šálok, a tak som zvolil nasypanie všetkých prísad rovno do hrnca a konzumáciu jedla priamo z neho.

Dobrú chuť.

Ďalšie recepty z cyklu Ako uvariť v ešuse
Dubákové rizoto
Chilli con Carne
Linguine so sardinkami

Diskusia
Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma 05/01/16 21:22 2 príspevky
Najnovšie články autora
 
Rada Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Každé dobré jedlo by si zaslúžilo bodku, záver, sladké potešenie. Minule som vám sľúbil, že pripravím recept “dezertu”, vhodného na outdoorové aktivity. Skvelé na ňom je, že v chladných obdobiach vás nielen poteší na jazyku, ale aj pekne zahreje. Hovoríme o pudingu, ktorý určite mnohí z vás už na vandri či pri stane varili. Toto je klasika, nejdem sa tváriť, že som vymyslel nové Créme Brulé. Každopádne, ak pomôžem “receptom” čo len jedinej hladnej a zahriatia hodnej duši, môžem si zapísať dobrý skutok. Poďme na to! 05/01/16 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Linguine so sardinkami Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – okrem komplikovaných outdoorovo kulinárskych špecialít ako bolo Chilli Con Carne, je treba mať v zálohe chutné a jednoduché jedlá vhodné na varenie v prírode. Jedno také sme si spravili v úvodnom článku cyklu Outdoor Chef’s Diary – Dubákové Risotto. Druhé si spravíme teraz. A bez srandy - vifonkové slíže bokom, idú sa variť talianske cestoviny. Linguine di Montagna (Sardine i Pomodori Secchi). 29/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Rada Ako uvariť v ešuse Chilli con Carne Z cyklu Outdoor Chef’s Diary – Ľubo mi sľúbil, že pôjdeme otestovať nejaké variče a ja popri tom spravím ďalšie mňamkové recepty. Kuchtiť ma baví, prírodu zbožňujem, Ľubo sa mi upísal, a tak som vymyslel jemne komplikovanejšie recepty ako rizoto naposledy. Predsa len, na moderných kozmických varičoch a hrncoch sa varí omnoho lepšie ako na mojom starom hliníkovom ešuse. 22/12/15 Michal Buberník Strava a pitie
Najnovšie články na titulke
 
Túra Roklina Piecky Jar sa blíži k svojmu koncu, ale teploty dosvedčujú skôr letné obdobie, množstvo búrok cez týždeň za horúcich dni to len potvrdilo. Moje milované Slanské vrchy mám prejdené v podstate celé, a tak sa snažím vyraziť aj inde do hôr. Spoznať miesta z našej prekrásnej slovenskej prírody. Jedným z takýchto miest je Slovenský raj. V rovnomennom NP je množstvo prírodných zákutí, ktoré stoja za návštevu a ich spoznanie. Nebudem ich spomínať, ale sa zameriam na tiesňavu, kam dnes pôjdem. Bude to roklina Piecky s Veľkým a Terasovým vodopádom. dnes Marián Jaššo Slovenský raj
Túra Hadia dolina a krasové zaujímavosti v jej okolí Koniec júla 2018 je na môj vkus nechutne horúci a navyše v popoludňajších hodinách hrozia búrky. Ale sedieť doma sa mi nechce. V takýchto horúcich dňoch volím túru do roklín, tienistých horských dolín alebo aspoň prevažná časť túry musí viesť lesom. včera Danka Tomášiková Starohorské vrchy, Kremnické vrchy, +
Extra 4 286 km naprieč Amerikou Pacific Crest Trail je diaľková trasa vedúca od mexickej po kanadskú hranicu cez USA s dĺžkou 4286km. V roku 2017 ju celú absolvoval cestovateľ Miloslav Daníšek z Višňového pri Žiline. S Milom sme sa porozprávali o tom, čo ho k tomu viedlo, ako to na trase funguje, čo všetko zažil a tiež čo mal na tomto treku v batohu. 19/10/18 Soňa Mäkká Rozhovory

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Ako uvariť v ešuse puding Čo-Van-Hro-Ma 05/01/16 21:22 2 príspevky
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.47 (0.08)