Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ilustračná fotografia - Ján Roháč
Ilustračná fotografia - Ján Roháč Zatvoriť

Správa Živé chodníky 2016 - výzva na predloženie námetov

Nadácia Ekopolis plánuje na jar 2016 podporiť v rámci programu Živé chodníky niekoľko projektov, zameraných na údržbu a rozvoj turistickej a cykloturistickej infraštruktúry na Slovensku. Z tohto dôvodu nadácia zbiera projektové námety, z ktorých by na jar 2016 mohla vybrať projekty na podporu. Cieľom programu je obnova alebo vylepšenie turistickej infraštruktúry a verejných priestranstiev, ako aj značenia turistických značených trás, resp. cykloturistických trás, na ktorých sa daná infraštruktúra nachádza.

V optimálnom prípade by malo ísť o významný a navštevovaný turistický bod (napr. významné vrcholy, významné prírodné alebo historické pamiatky a fenomény, prírodné kúpaliská, útulne a prístrešky na frekventovaných turistických trasách a cieľoch a pod.) a turistické značené trasy, resp. cykloturistické trasy, k nemu vedúce. Naším cieľom je podpora 5 - 6 projektov na celom území Slovenska a to na turistických aj na cykloturistických trasách. Ak máte nápad, ktorý by ste chceli na turistických chodníkoch uskutočniť, pošlite do nadácie jeho stručný opis podľa nasledovných podmienok.

Podporované aktivity (obe sú povinnou súčasťou projektu):
1. Obnova, oprava, čistenie a údržba turistického značenia (maľované značky, smerovky a tabuľky podľa noriem STN 01 8025 Turistické značenie a STN 01 8028 Cykloturistické značenie).
2. Obnova, oprava a budovanie infraštruktúry značenej turistickej trasy, resp. verejných priestranstiev na daných turistických značených trasách. Môže ísť napríklad (ale nielen) o lávky, mostíky, rebríky, reťaze, schody, protierózne opatrenia, odvodňovanie, úpravy a spevnenie povrchu, vrcholy významných vrchov a štítov, odpočívadlá, prístrešky a útulne, informačné a mapové panely, areály prírodných kúpalísk a pod.

Oprávnené náklady:
- náklady (nákup materiálu, pracovných prostriedkov, náradia a nástrojov a pod.);
- honoráre tretím osobám za odbornú prácu (napr. remeselníci, značkári KST alebo SCK, grafici a pod.);
- iné náklady spojené s realizáciou projektu (napr. kopírovanie a tlač, cestovné náklady, poplatky, občerstvenie okrem alkoholu a pod.).
Dobrovoľnícka práca v projekte je výhodou.
Odmeny za manažment projektu, jednoduché práce a pod. nie sú oprávneným nákladom.

Základné podmienky projektu:
- Trasa, ktorej sa projekt týka, je v teréne už vyznačená ako turistická značená trasa alebo cykloturistická trasa, cieľom programu nie je otváranie nových značených trás; drobné, dobre odôvodnené presmerovania či preloženia už existujúcich trás a krátke odbočky sú možné (so súhlasom príslušných orgánov a vlastníkov).
- Značkárske práce (obnova maľovaného značenia, obnova smeroviek a smerovníkov a pod.) musia byť robené autorizovaným značkárom KST alebo SCK alebo pod jeho priamym odborným dohľadom.
- Projekt môže obsahovať aj práce na viacerých turistických značených trasách v danom regióne.
- Žiadatelia musia brať do úvahy, že v prípade podpory budeme požadovať stanoviská orgánu ochrany prírody, príslušného značkára Klubu slovenských turistov alebo Slovenského cykloklubu, vlastníka alebo správcu územia a pod. Tieto stanoviská nie je potrebné prikladať k projektovému zámeru, budú vyžiadané dodatočne až v prípade postupu vášho projektu do užšieho výberu.
- Úspešní žiadatelia musia uviesť logá donorov na smerovkách na obnovených trasách, ako aj umiestniť označenie objektov projektu plaketami o podpore od donora programu alebo inou vhodnou formou. Presná forma označenia bude dohodnutá vopred tak, aby bola pre daný projekt primeraná a vkusná.
- Rozsah podpory pre jeden projekt je 3 000 až 5 000 EUR.
- O podporu môže požiadať organizácia, dlhodobo aktívna v oblasti pešej turistiky, cykloturistiky, cestovného ruchu, rozvoja a skrášľovania prostredia, spravovania územia a pod., ako aj neorganizovaná skupina aktívnych občanov. Podpora nie je určená verejnej správe (štátne a samosprávne orgány a inštitúcie) a školám.
- Podpora bude udelená formou zmluvy o dielo.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Predbežný harmonogram programu (môže sa zmeniť):
- 15. január 2016 - predloženia projektových námetov (rozsah a forma je opísané nižšie),
- 20. február 2016 – predbežný výber projektov pre podporu,
- najneskôr 31. marec 2016 – finálny výber projektov, dohodnutie podmienok, uzavretie zmlúv,
- apríl – máj 2016 – realizácia projektov (ukončenie projektov 31. máj, správa a vyúčtovanie 15. jún).

Obsah a forma projektového zámeru
V projektovom zámere bude stručne opísané:
- čo najpresnejšie miesto realizácie projektu (pohorie/územie, obec a kraj, úsek značenej trasy, odkaz na GPS súradnice na digitálnej mape a pod.);
- stručný opis súčasného stavu/problému, navrhovaných aktivít a stavu po realizácii projektu;
- stručný štruktúrovaný rozpočet;
- ďalšie informácie, ktoré uznáte za vhodné;
- názov a adresa organizácie a kontaktné údaje (telefón, e-mail) na osobu, od ktorej je možné získať podrobnejšie informácie o zámere.

Projektový zámer by mal mať najviac dve strany A4. Prípadné ďalšie podrobnosti si vyžiadame dodatočne.
K projektovému zámeru môžete priložiť prílohy, ktoré projekt ozrejmujú, najmä:
- mapku alebo plánik umiestnenia projektu;
- fotografie, vizualizácie, náčrty a iné obrázky;
- iné dokumenty, ktoré považujete za potrebné.

Dodanie projektových zámerov
Projektový zámer pošlite výhradne elektronickou poštou na adresu rohac@ekopolis.sk vo formáte DOC, RTF a pod. Ak sú obrázky a prílohy priveľké na poslanie e-mailom (t. j. viac ako 10 MB), pošlite ich prostredníctvom verejného FTP servera (napríklad uschovna.cz a iné). O prijatí projektového zámeru vás budeme informovať e-mailom, t. j. ak vám nepríde potvrdenie do 24 hodín, pre istotu sa s nami skontaktujte.

Termín dodania projektových zámerov je 15. január 2016.

Výber projektov
Nadácia Ekopolis zostaví z prijatých projektových zámerov užší výber a od predkladateľov takto vybratých projektov vyžiada ďalšie potrebné informácie a stanoviská, na základe ktorých vyberie projekty na podporu. Projekty budú vybraté najneskôr do konca marca tak, aby bolo možné na nich pracovať v apríli a máji.
Dovoľujeme si vás upozorniť, že na udelenie projektov nie je právny nárok.

Tešíme sa na zaujímavé nápady a na spoluprácu.

Informácie: Ján Roháč, programový manažér, Nadácia Ekopolis, 0905 240137, 045 6920203, rohac(zavinac)ekopolis.sk.

Najnovšie