Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Lúpané konopné semienko SUM - vynikajúca ingrediencia
Lúpané konopné semienko SUM - vynikajúca ingrediencia Zatvoriť

PR Konopné potraviny musia ísť s vami von

Som si istá, že poznáte konope. Minimálne niektoré jeho vlastnosti. Ale možno neviete, že konopné semienko je svojím nutričným profilom ideálna a komplexná potravina pre ľudskú výživu a nemá z tohto pohľadu v rastlinnom svete veľa konkurentov. Hovoríme samozrejme o semienku konopy siatej, ktorá neobsahuje halucinogénne látky, ale pre náš organizmus komplex nutrične hodnotných látok a hovoríme o slovenskej značke SUM, ktorá už niekoľko rokov prináša na trh a propaguje tie najkvalitnejšie konopné potraviny.

Konopné semienko sa často označuje ako superfood, alebo funkčná potravina, pretože obsahuje pre nás ľudí veľmi dobre využiteľné a hlavne za surova stráviteľné komplexné bielkoviny (na rozdiel od väčšiny rastlinných zdrojov) a to až do 30 g na 100 g semienka. To ho robí takmer bezkonkurenčným rastlinným zdrojom bielkovín plne porovnateľným so živočíšnymi zdrojmi ako mäso, mlieko či vajcia. Okrem toho obsahuje polynenasýtené mastné kyseliny (s vysokým obsahom omega-3) a množstvo vlákniny, ktorá podporuje prirodzenú peristaltiku čriev a udržuje tráviaci trakt v dobrej kondícii.

Semienko je na rozdiel od iných bežných zdrojov základných nutrientov výnimočné neobvykle vysokým obsahom mikronutrientov a to hlavne vitamínov skupiny B, vrátane kyseliny listovej, vitamínu E a mnohých minerálov, hlavne železa, magnézia, medi, zinku, fosforu a mangánu, a väčšina z nich už pri malom množstve semienka pokryjú dennú potrebu ľudského organizmu.

Pri plánoch na víkend strávený v prírode určite venujte čas aj rozmýšľaniu nad stravou, ktorú si so sebou zoberiete. Nezávisle na tom, či podáte extrémny výkon hodný vášho profilu na sociálnej sieti, alebo minimalistický výkon len tak pre potešenie vašej duše a uvoľnenie mysle, alebo niečo medzi tým, konopné semienko je ideálnou voľbou. Je plné toho, čo na prírode milujete – prirodzenej jednoduchosti a obrovskej sily ...

Pár nápadov ako si konope môžete zobrať so sebou von:

Najjednoduchšia verzia je nasypať si konopné semienko do sáčku a vyraziť – dobrou voľbou je lúpané konopné semienko, má jemnú orieškovú chuť a zvyšky obalu nelúpaného semienka medzi zubami vám nebudú kaziť úsmev, keď stretnete iných veselých chodičov von. K semienkam si môžete pribaliť jogurt, kľudne aj sójový, ak ste vegán a lyžičku. Ak máte cestou v pláne navštíviť reštauračné miesto, jednoducho semienko prisypte do ľahkej polievky či vývaru, na ryžu alebo cestoviny a získate plnohodnotné výživné jedlo, ktoré vám dodá silu na ďalšiu časť dňa a neodrovná vás, ako nejaká klobása či vyprážaný syr. Odporúčame aj v každodennom chodení von nosiť so sebou vrecko semienok alebo malú fľaštičku konopného oleja a trošku si bežné jedlá v reštauráciách upraviť na "vyšší výkon".

Doma si môžete pripraviť rýchle raw (nepečené) tyčinky, šúľky alebo guličky – zmiešajte konopný proteín, konopné otruby, alebo aj mleté semienko či rovno lúpané semienko, pridajte napríklad chia semienka alebo kakao pre energiu, strúhaný kokos alebo kokosovú múku, škoricu alebo hocičo, a hlavne nejaké "lepidlo" – napr. med, zmixované sušené ovocie, džem, jačmenný či ryžový slad. Niečo z toho už doma nájdete. Zmiešajte, vytvarujte do ľubovoľných kusov a tvarov, do niečoho zabaľte a hotovo! Musíte mať hotové za 15 min. pre celú rodinu. Lepšie ako horalka, a hlavne čerstvé a vaše!

Ak máte vysokorýchlostný mixér (tiež sa to volá blender, s výkonom min. 20-30 tisíc otáčok za minútu), urobte si smoothie – to je niečo ako hustý výživný šejk. Nahádžte do mixéra kúsky ovocia (banán, jablko, melón, alebo aj list šalátu, mrkvu a pod.), prisypte zo 2 odmerky konopného proteínu (alebo aj celých či lúpaných semienok), doplňte podľa fantázie a možností (kakao, kokos, kurkuma, zázvor, čili, goji, sypaný zelený čaj alebo bylinky, morské riasy, iné semienka – tekvicové, ľanové, chia, ...), pridajte tekutinu tak, aby ste dosiahli hustotu vhodnú na pitie (voda, ovocná šťava, čaj, rastlinné mlieko), mixér spustite na 1-2 minúty, nápoj prelejte do fľaše so širším hrdlom a hor sa von! Príprava vám nezaberie viac ako štvrť hodinu, celý deň si potom upíjate parádny drink, kilometre krásne ubúdajú a vy máte stále dosť sily.

Pre kašojedov odporúčame hustú ovsenú, pohánkovú, pšenovú kašu alebo kľudne len uvarte samotnú celozrnnú ryžu, primiešajte pár lyžíc lúpaných konopných semienok alebo proteínu, chia semienka, na osladenie trochu medu a pod. Alebo pár kvapiek sójovej omáčky a konopného oleja, ak uprednostníte variantu „na slano“. Naplňte do dobre uzatvárateľnej nádoby, do vrecka šuchnite lyžičku, no a kým všetci okolo budú šušťať kadejakými obalmi zo sladkostí alebo budú rozbaľovať chleba s rezňom, vy si budete pekne ujedať zo super výživnej kaše.

Uprednostňujte kvalitu a bio certifikované produkty alebo prírodné produkty, ktoré prešli minimálnou priemyselnou úpravou. Všetci máme radi prírodu a akokoľvek sa vám to môže zdať smiešne či zbytočné, verte, že aj malé kroky sa počítajú.

Produkty SUM sú jasnou a overenou voľbou.

Želáme vám ľahký krok, otvorenú myseľ a to nielen, keď ste VON.

text a foto: SUM

Fotogaléria k článku

Najnovšie