Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Zraková pyramída nad Súľovom
Zraková pyramída nad Súľovom Zatvoriť

Prístrešok Zraková pyramída nad Súľovom

Nie som veľmi zástancom rôznych umel(eck)ých diel roztrúsených v prírodnom prostredí (ako napríklad sochárske výtvory na hrebeni severnej časti Javorníkov). Keď však takýto artefakt môže slúžiť aj na praktické účely, akceptujem ho skôr. Jedným z takýchto je "zraková pyramída", ktorá nedávno pribudla na lúke nad Súľovom.

Poloha
Súľovské vrchy: lúka nad obcou Súľov-Hradná
Nadmorská výška
505 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.16496 ° SŠ
dĺžka: 18.60102 ° VD
» Mapa
Nocľah
viac než 10 osôb, spacák a karimatka sú potrebné
Prevádzka
trojsezónna bez vykurovacieho telesa
Zrušené od
leta 2020

Poloha

Sami budovatelia deklarujú ako jeden z účelov núdzový turistický prístrešok, prvotný úmysel sa dozviete z odkazov pod článkom. Objekt sa nachádza na lúke nad Súľovom (časť Hájik), pár metrov povyše modrej TZT, vedúcej z obce do Roháčskeho sedla na hrebeni Súľovských skál. Pri príchode zdola od obce miniete oplotenie danielej zvernice po ľavej strane, prejdete remízkou doprava a na lúčnom návrší zbadáte vykúkať vstupný otvor do pyramídy. Zo značky treba k nej odbočiť do kopca. Pri zostupe z hrebeňa vyjdete z lesa na lúky a po chvíli zbadáte objekt priamo 100 m pred sebou. Ak by bola hmla, treba pri ohybe dreveného plôtika, popri ktorom vedie značka, odbočiť mierne doprava na lúčny hrebienok.

Prístup

  • modrá zo Súľova, 0.40 h
  • modrá z Roháčskeho sedla, 0.35 h

Objekt

Pyramída má rám z oceľových nosníkov zabetónovaných v zemi. Zvyšok konštrukcie tvoria drevené trámy, podlaha, steny aj strop sú z drevených dosák. Strecha je momentálne zvonku provizórne prikrytá igelitom, konečná podoba bude zrejme niečo trvanlivejšie. Od vstupného otvoru veľkosti asi 3 x 8 m sa plynule zužuje v celkovej dĺžke asi 20 m. Vstup je z ľavej strany uľahčený drevenou rampou a schodíkom. Vnútri je iba jednoduchá lavica. Pyramída vzhľadom na svoje rozmery pojme aj väčšiu skupinu turistov. Keďže jej podlaha sa mierne zvažuje dolu svahom, prípadní nocľažníci sa musia uložiť pozdĺž jej osi, aby sa neskotúľali. Keďže vstup je orientovaný na sever, ťažko odhadnúť, ako sa bude lievik správať pri prudkom severáku.

Okolie a voda

V bezprostrednom okolí sa žiaden prameň nenachádza, vodu si treba doniesť. Zatiaľ pri objekte nie je vytvorené ani ohnisko. Podľa dostupných informácií by mal objekt zotrvať na tejto lokalite aspoň 5 rokov, potom má byť odstránený... Uvidíme.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Ďalšie informácie

Otvorenie a stretnutie s autorom
Článok v DenníkuN
Kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie

Fotogaléria k článku

Najnovšie