Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rada Pätná ostroha – tŕň, ktorý vie potrápiť

Pomerne často sú počuť príslovia o tŕni v päte. Nie náhodou ich naši predkovia vymysleli. Ak niekomu vytrhneme pomyselný pichliač, vieme, že dotyčnému pominulo nešťastie. Keď nedodržíme výrok Júliusa Satinského z knihy Expedície: „Nohy máme radi. Maznáme sa s nimi. Nohy – to je teraz dôležitá známosť!“ môže sa stať, že pocítime nešťastie v podobe kladivkového prsta či vybočeného palca (hallux) a v neposlednom rade aj pätná ostroha vie poriadne potrápiť. Podelím sa o skúsenosti, ktoré som nazbieral ako pacient, nie doktor. Povieme si ako mu predchádzať, pomôcť a fungovať ako nadpis prezrádza s “tŕňom v päte”.

O čom je reč a prejavy

Ľudovo povedané ide o výrastok - kalcifikát na šľache, respektíve úpone zospodu päty. Doktori hovoria o Plantárnej fascitíde (Plantárna fascia - veľká šľacha v chodidle vedúca od päty k prstom). Nezamieňať si s výrastkom vzadu na päte na achillovej šľache. Na RTG snímke je jasne vidieť kalcifikát v tvare ostrohy, respektíve tŕňa. Teraz si už každý vie predstaviť ako sa po dačom takom „dobre“ chodí. Pričom nezáleží na veľkosti výrastku. Stáva sa, že ľudom vôbec neprekáža, ale keď si nájde správne miesto, správny nerv, tak sa dráždené miesto zapáli a potom ho pocítime. Najskôr sa problém spočiatku prejavuje mierne. Ráno s bolesťou došľapujeme na nohu. V priebehu dňa symptómy ustúpia, takzvane sa to rozchodí. Ďalšie ráno sa nepohodlie ale opakuje. Príznak môže byť aj taký, že sa cítime, ako keby sme včera behali po betóne v tenkých šľapkách alebo naboso. Keď sme boli deti, stávalo sa, že nás tak päty pobolievali, ale o pár dní sme opäť behali bez ťažkostí. Teraz zápal sám neodznie. Problémy sa vyskytujú v každej vekovej kategórií, môžu si ho “uhnať ” tak rekreační bežci, ako aj ľudia dlhodobo stojaci v zamestnaní a, samozrejme, sa nevyhýba ani turistom. Stáva sa, že postupne trpia obe chodidlá.

Vznik

Ak je šľacha nadmieru namáhaná alebo skrátená nedostatočným strečingom, prípadne máme ploché nohy - zlým postavením nôh, ale napríklad aj otrasmi môžu vznikať mikrotrhliny a inkriminované miesto, väčšinou úpon na pätnú kosť, sa následne zapáli. Vniká bolestivé miesto, ktoré ak ignorujeme, organizmus samoopravným procesom obalí vápnikom. Aspoň toľko moja zjednodušená predstava. Teda zásadná vec je, že ak po dvoch- troch týždňoch kľudového režimu stále pociťujeme, že niečo nie je v poriadku, treba vyhľadať odborníka. Preto veľakrát jedna z prvých otázok je „ Ako dlho problém trvá?“ a častokrát vaša odpoveď môže prezradiť aj dĺžku, či úspešnosť liečby.

Diagnostika

Prehmataním päty v porovnaní s druhým chodidlom si vieme nájsť bod, ktorý je znateľne citlivejší ako okolie. Pri rozsiahlejšom zápale stačí stlačiť pätu a hneď cítime bolesť. Ako bolo spomenuté, na potvrdenie stačí RTG. Prípadne na zistenie rozsahu zapálenia šľachy, úponu, respektíve okolia výrastku, sa dá použiť aj MR.

Liečba

Môžeme ju rozdeliť na konvenčnú a nekonvenčnú. Konvenčná je eliminácia zápalu injekciou, takzvaný obstrek, napr. kortikosteroidný (veru lákavo to neznie). Množstvo aplikácií ale býva obmedzené, pretože môže dochádzať k úbytku tukového tkaniva alebo skrehnutiu šliach. Prípadne sa nasadí terapia RTG ožarovaním. V oboch prípadoch “tŕň” ostáva stále “zapichnutý” v päte.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Najnovšia nekonvenčná metóda rázových vĺn by mala byť schopná výrastok odstrániť. Aby to nebolo jednoduché, existujú dve vlny - a to radiálna rázová vlna – RSWT a fokusovaná rázová vlna ESWT a PSW. V krajnom prípade sa výrastok odstraňuje laparoskopickou operáciou, ale kto by si nechal operovať to, po čom chodí a nesie celú váhu? V mojom prípade sa ani lekárom do toho nechce.

Ak máme problém v začiatkoch alebo ho doliečujeme, tak sa skúšajú štandardné procedúry liečenia pohybového aparátu typu - ultrazvuk, magnetoterapia či rebox a strečing. Zápal sa môže zmierňovať aj ľadovaním. Nosia sa rôzne gélové podpätenky, dá sa do nich spraviť diera na odľahčenie inkriminovaného bodu. Účinok “babských” rád typu taká alebo onaká mastička napr. kostihoj je neistý, keďže päta má hrubú vrstvu tkaniva.

Osobná skúsenosť

Poznám 5 rôznych príbehov. Po skorej návšteve doktora a začatí liečby pomohlo aplikovanie RTG ožiarenia. Robieva sa napríklad 2 x alebo 2 x 2 v minimálne troch mesačných odstupoch. V druhom prípade, tiež v začiatočnom štádiu, uspeli radiálne vlny, ktoré sa aplikujú viackrát oproti jednorázovému podaniu fokusovanej. Obaja šťastlivci teraz behajú po horách ako kamzíci.

Tretí priateľ v dôchodkovom veku po všetkých nezdaroch skončil napokon pod skalpelom. Konečné rozriešenie je ešte neisté. Blízky rodinný príslušník absolvoval niekoľko konvenčných liečení (obstrek, RTG) počas rokov, kedy sa problém opakoval, až nakoniec zhoda ďalších komplikácii ako upchaté cievy, diabetická noha, obstrek a nemocničná infekcia spôsobili fatálnu gangrénu a zlyhanie organizmu.

A môj prípad? Povaha a výchova typu “čo bolí to prebolí”, “to sa rozchodí”, ”to sú len ploché nohy...” sa určite podpísala na neskorom príchode k doktorovi a až po 1,5 roku trápenia sa sa mi pomaly darí chodiť aspoň s deťmi 10 - 15 km. Ale vráťme sa na začiatok. V lete na 3-dňovom vandri s plnými báglami sa šľacha prvýkrát ozvala. Brufén (ako liek proti zápalu) a studená voda v potoku po prvýkrát zabrala. No v zime chôdza v “mačkách” (stúpacích železách) bola čoraz obtiažnejšia. Vtedy ešte stačil 2- až 3-týždňový kľudový režim a opäť jedna túrička a následne vynútená pauza. Na popud kamarátov som vyhľadal doktorov, postupne troch alebo štyroch. Nasledovalo odmietnutie obstreku. Nosenie podpäteniek, ľad, strečing bez efektu. Tak nastúpila skúška rázových vĺn. Keď sa po 5. radiálnej začala ozývať achilovka som ešte dostal ďalšie 2 a nič. Ďalej liečba ultrazvukom, magnetoterapia, rebox. Nič. Napokon 2 x RTG. Po ňom čakanie 1 - 3 mesiace na dostavenie sa účinku. Odľahčovaním - uhýbaním boľavej päte sa spustili druhotné bolesti ako kladivkový prst, ozýval sa preťažovaný palec. Tu som začal byť v koncoch, a teda po veľkom váhaní, absolvovanie prvého obstreku prinieslo prvýkrát trochu úľavu. Po 4 mesiacoch ďalšie ožiarenie a obstrek. Zápal ustúpil, výrastok ostal. Nastáva maximálne opatrné zaťažovanie nohy. Momentálne pol roka bez liečby a s vďakou si užívam aj krátke občasné túričky.

Ako by som postupoval teraz?

Pri uvedenej diagnóze sa veľakrát stáva, že každému zaberie iný liečebný postup. Je dôležité včasné rozpoznanie problému, neignorácia opakujúcej sa bolesti a najmä skorá liečba. Zmena režimu zaťažovania je významná hneď po prevencií. Keď už “tŕň” máme, je potrebné vylúčiť chodenie na boso. Treba zaradiť kľudový režim, strečing na plantárnu fasciu, prípadne cviky na plochú nohu, korekcia ortopedických chýb. Pomáha masáž ježkom - guľou. Striedanie obuvi a vložiek, vyradenie obnosených topánok a topánok s tvrdou podošvou. Pri nadmernej hmotnosti, je potrebné záťaž minimalizovať. A moja “babská” rada, ktorej doktori neveria? Octanová masť pod igelit na noc. V lete mi pomohli tenisky s medzipodrážkou boost a topánky s kolískovým profilom podrážky.

Na záver zopakujem citát klasika:
„Nohy máme radi. Maznáme sa s nimi. Nohy – to je teraz dôležitá známosť!“ - Július Satinský

Užitočné odkazy

Július Satinský – Expedície
Zranenie nohy - chodidla, ako sa brániť, čo s tým, keď už ma to stretne?
Princip léčby pohybového aparátu pomocí rázové vlny
Ako nedostať otlaky na turistike

Najnovšie