Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Útulňa pod Uchánkom
Útulňa pod Uchánkom Zatvoriť

Útulňa Útulňa pod Uchánkom obnovená

Ako Fénix z popola... Áno, známy symbolický príbeh znovuzrodenia z gréckej mytológie má až neuveriteľnú paralelu k príbehu útulne pod Uchánkom. Písal sa február roku 2015, keď turistickú verejnosť nemilo prekvapila správa o úmyselnom podpálení koliby. Nezostalo z nej nič! Mnohí sme si mysleli, že je to koniec... A už tu nikdy nebude nič stáť. Aké radostné bolo prekvapenie, keď sme sa dozvedeli, že turisti zo Sobotišťa ju znovu vybudovali a na Silvestra 2015 ju slávnostne otvorili. Ostáva len dúfať, že nám všetkým bude ešte dlho dobre slúžiť a nestihne ju osud jej predchodkyne.

Poloha
Biele Karpaty: neďaleko obce Sobotište, západne pod vrchom Uchánok
Nadmorská výška
490 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.75578 ° SŠ
dĺžka: 17.41814 ° VD
» Mapa
Nocľah
6 – 8 osôb
Prevádzka
celoročná, ale bez vykurovacieho telesa
Voda
Upravená studnička asi 100 m poniže útulne vedľa trasy odbočky žltej značky (v suchom lete môže byť vyschnutá)
Kontakt
Klub slovenských turistov Sobotište
Sobotište 72
906 05 Sobotište
predseda klubu Ján Oravec
+421 907 649 935
oravec.jan(at)centrum.sk
obecsobotiste.sk/klub-slovenskych-turistov.as…
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, drevené sedenie, latrína

Poloha a prístup

Stavba novej útulne je situovaná na rovnaké miesto, kde stál pôvodný objekt, t. j. na lúku západne pod vrcholom rozložitého Uchánka. Prístupná bude, resp. je z rázcestia Kaničkov jarok po významovej odbočke žltej značky. Značka síce v čase návštevy (január 2016) ešte nebola vyznačená, ale smerovníky so šípkami boli osadené. Od západu sa dá k útulni dostať z asfaltovej komunikácie vedúcej zo Sobotišťa k osadám Kubíkovci, Lipová, Kadlečíkovci (viď mapa).

Objekt a nocľah

Ako stará útulňa, tak aj jej nová nasledovníčka je vybudovaná na kamennej podmurovke z dreva. Zastrešená je sedlovou strechou opatrenou škridlovou krytinou. Pôdorys má takmer štvorcový tvar s rozmermi strán približne 3 x 3,5 m. Vstup je umiestnený na JZ stranu a tvoria ho masívne dvere, ktoré sa dajú zvnútra uzavrieť na háčik. Interiér osvetľujú dve podlhovasté okná. Vnútri sa nachádza stôl s dvomi lavicami. Po celej dĺžke steny oproti vstupu je vybudovaná lavica – pričňa, ktorú môžu využiť na spanie dve osoby. Ďalší musia spať na podlahe z kameňov, preto je nutné použiť karimatku. Je na škodu, že neboli vybudované poschodové prične ako v starej útulni, kde sa pohodlne vyspalo 6 až 8 osôb. Napriek tomu sa do útulne zmestí 8 nocľažníkov.

Na vonkajšom obvode JZ a SZ steny sa nachádza lavica. Bohužiaľ, ani teraz tu nie je žiadna možnosť zakúrenia. Pravidlá používania a znak Klubu slovenských turistov sú umiestnené na čelnej stene pri dverách. Pred útulňou je stále niekoľko stolov a lavíc, nechýba ani upravené ohnisko. Kúsok poniže, asi 100 m vedľa trasy odbočky žltej značky je upravená studnička, ktorá ale v suchom lete môže byť bez vody. Necelých 30 metrov pri háji stojí latrína.

Súvisiace odkazy

Webová stránka útulne
História útulne pod Uchánkom
Bývalá útulňa pod Uchánkom

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie