Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Tatranskí nosiči

Chcete sa dozvedieť o tatranských nosičoch a o ich remesle? Alebo vám je táto oblasť známa a hľadáte zaujímavosti z histórie aj súčasnosti ich namáhavej práce? Potom určite nevynechajte útlu publikáciu nabitú informáciami o nosičstve v Tatrách od vzniku remesla až po dnešok.

Výrobca
Vydavateľstvo I & B, Ivan Bohuš
Model
edícia Potulky po Tatrách
Typ
knižná monografia o horských nosičoch v Tatrách
Ostatné info
rozmer: 16 x 17cm
tvrdá väzba
kriedový papier
plnofarebná tlač
Infocena
10 €
Obchody
martinus.sk/?uItem=220311

Autorkou publikácie je vysokoškolská pedagogička a spisovateľka Katarína Slobodová Nováková, ktorá sa dlhodobo venuje problematike tradičného transportu a dopravy, ale aj turizmu na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Jej profesionálny prístup k písaniu knihy sa prejavuje najmä v množstve zhromaždených údajov o danej téme, ale aj v akademickom pojatí a štylizovaní diela. Štýl písania autorky však nebude cudzí žiadnemu milovníkovi hôr, predovšetkým tomu, kto sa chce dozvedieť prakticky všetko o nosičstve.

Na úvod je potrebné povedať, že kniha je celá zdobená množstvom kresieb a predovšetkým fotografií od rôznych známych autorov, čo celému dielu dodáva autentickosť a podporuje či ujasňuje textovú časť. Nachádzame tu historické fotografie, ktoré nás vracajú do minulosti, ale aj fotografie zo súčasnosti.

Kniha začína objasnením a vysvetlením pojmu horský nosič. Kto to je horský nosič, koľko, kedy a ako takúto prácu vykonáva. Následne nás autorka berie na poznávaciu jazdu do histórie, kde sa zoznamujeme s prvými informáciami a poznatkami o nosičstve v Tatrách. História nosičov a horského nosenia je spracovaná unikátne a akademicky presne, s dejinami nosenia sa v priebehu pár kapitol posúvame plynule až po súčasnosť. Kniha je nabitá mnohými zaujímavosťami, faktami a historickými udalosťami, ktoré tak či onak ovplyvnili nosičstvo na území Tatier. Stretávame sa aj s predstavením výrazných osobností nosičstva z minulosti, v krátkosti spoznávame ich životný príbeh a ich nosičskú ”kariéru”.

Autorka nám prostredníctvom slov skúsených nosičských legiend objasňuje aj mnohé technické záležitosti nosičstva, od vybavenia, cez oblečenie až po celú kapitolu venovanú nosičskej krošni. Cez ich vývoj v histórií môžeme sledovať materiálne a konštrukčné úpravy a zdokonalenia až po stav v súčasnosti.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Zaujímavou časťou knihy, zvlášť pre tých, ktorí nad ťažkým nákladom nosiča niekedy pokrútili hlavou, je kapitola venovaná motivácií k výkonu nosičstva. Autorka pútavým spôsobom zhromažďuje prostredníctvom poznatkov známych nosičov mnohé motívy, ktoré vedú ľudí k namáhavej profesii. Ak chcete spoznať motívy, ktoré ľudí ženú nahor s nákladom často prevažujúcim ich samých, môžete buď skúsiť začať s nosičstvom alebo jednoduchšie, nazrieť do duše nosiča prostredníctvom uvedenej knihy.

Po časti venovanej vzhľadu, oblečeniu či obuvi nosičov, nasleduje pre mnohých veľmi pútavá kapitola. Nosičské rekordy. V horách nájdu ľudia pramálo súťaženia medzi sebou, zvyčajne je to súboj samého so sebou. A aj keď to tak z hmotnostných či časových rekordov nie je očividné, rekordné kilogramy a časy rozdelené do kategórií podľa rôznych chát sú predovšetkým víťazstvom nosiča nad sebou samým.

Na záver nám autorka umožní nahliadnuť do duše nosiča. Citlivo a presvedčivo opisuje pocity, ktoré nosič znáša pri výkone ťažkej profesie, sužovaný nielen prírodnými živlami.

Dôležitou časťou knihy je jej simultánny preklad do angličtiny. Počas čítania knihy v slovenčine je celý text aj popisy obrázkov zároveň preložené v anglickom jazyku. Takéto prevedenie knihy je vítanou inováciou, ktorá nám umožňuje venovať ju i niekomu zo zahraničia.

Ako bolo uvedené v úvode, publikácia je určená pre každého, kto sa o nosičstvo zaujíma, alebo sa chce o ňom niečo zaujímavé dozvedieť. Môže sa stať vhodným darom pre priateľa či priateľku, ktorých ste prvýkrát zobrali do Tatier a on či ona s údivom sledovali postavu s nákladom, ktorý ju násobne prevyšoval. Vďaka anglickému prekladu ju môžeme venovať aj zahraničnému návštevníkovi. A knihou určite nepohrdne ani skúsený horal, pretože je nabitá mnohými zaujímavými informáciami, faktami a príbehmi, ktoré spolu tvoria veľmi presný pohľad na krásnu a zároveň ťažkú profesiu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie