Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Košeľa aj krátke nohavice majú príjemný strih
Košeľa aj krátke nohavice majú príjemný strih Zatvoriť

Recenzia Outdoorové krátke nohavice a košeľa Bergans

Minulý rok nebol na teplé počasie skúpy a podobný ráz počasia možno podľa klimatológov očakávať aj tento rok. Príjemné jarné teploty preto čoskoro asi vystriedajú poriadne horúčavy, a tak sa bližšie pozrieme na potrebné ľahké oblečenie do prírody. Minulú sezónu som hojne používal komplet od severskej značky Bergans – oboje zo syntetických materiálov v ľúbivej modrej farebnej kombinácii.

Výrobca
Bergans
Model
Moa shorts
Tafjord shirt
Typ
krátke nohavice a košeľa do prírody
Materiály
šortky: nylon (87 %), elastan (13 %)
nohavice: nylon (53 %), polyester (47 %)
Hmotnosť
180 g – šortky (veľkosť M)
130 g – košeľa (veľkosť M)
Páči sa mi
strih, dizajn, farebnosť, detaily vypracovania, elastické vyhotovenie krátkych nohavíc, použiteľnosť nohavíc aj v horúčavách
Nepáči sa mi
v košeli je pri vyšších teplotách príliš teplo
Infocena
70 € – šortky
65 € – košeľa
Obchody
scandinaviashop.cz

Krátke nohavice

Bergans Moa shorts sú ušité z ľahkej tmavomodrej látky, ktorá je zmesou nylonu (87 %) a elastanu (13 %). Vďaka uvedenej kombinácii sú nohavice ľahké, elastické, mäkké na dotyk a veľmi skladné. Sú preto príjemné na nosenie a veľmi rýchlo schnú, čo sa v lete hodí. Strih je anatomický, no zároveň nie veľmi vypasovaný – v oblasti stehien dostatočne volný, aby sa nohy vetrali. Sed je skôr nižší, čo mi vyhovuje. Vrecká sú k dispozícii štyri: klasické dve bočné, jedno zadné a jedno na pravom stehne spredu. Posledné menované je zatváracie na zips, ostatné sú otvorené. Vnútro vreciek je zo sieťoviny, čo je dobré jednak kvôli zachovaniu nízkej hmotnosti a jednak nezhoršuje priedušnosť. Nenápadným detailom je zapínanie pásu na dva gombíky, pričom druhý je skrytý (viď foto).

Košeľa

Bergans Tafjord shirt je outdoorová košeľa v jasnej svetlomodrej farbe s decentným štvorčekovým vzorom, ktorý celkovému dizajnu nedominuje. Materiálovo ide o kombináciu nylonu (53 %) s polyesterom (47 %). Na ohmat je látka o niečo tuhšia, menej poddajná ako v prípade šortiek a nie je elastická. Je však veľmi ľahká, skladná a nekrčí sa. Po opratí stačí zavesiť na vešiak a po vyschnutí je pripravená na nosenie bez žehlenia. Taktiež dobre schne a je aj celkom dobre odolná voči vetru, čo sa v outdoore hodí. Na druhej strane je zas v nej teplejšie, takže pri vyšších teplotách nie je vhodná.

Strih je anatomicky tvarovaný a v košeľovom žargóne slim-fit. Nie však vypasovaný, to by košeľa nebola pohodlná, lebo nie je elastická. Veľmi pekne sú vypracované detaily – všetky švy sú viacnásobné, v exponovanejších miestach prešité textilnou páskou alebo zdvojenou látkou.

Skúsenosti z používania

Z dvojice produktov som vo väčšej miere využíval krátke nohavice, lebo sa veľmi dobre nosili aj v najväčších horúčavách minulého leta a kombinoval som ich s bežnými letnými termotričkami, ktorých mám plný outdoor-šuplík. Vďaka elastickému materiálu nijako neprekážajú v pohybe ani pri sedení. Okrem aktivít v prírode som ich nosil aj na bežné mestsko-pracovné použitie. Vďaka tmavšej farbe na nich nebolo hneď vidieť každú špinu.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Košeľa sa ukázala vhodná najmä pre použitie v teplom, no veternom počasí. Nad 28 °C to však nešlo, lebo som sa v nej príliš potil aj bez aktivity. Veľmi dobrá však bola v kombinácii s dlhými nohavicami pri teplote okolo 18 °C a miernym vetrom. Oceňujem, ako rýchlo schne a tiež, že sa takmer vôbec nekrčí. Aj po celodennej túre v nej človek vyzerá upravene.

Záver

Bergans Moa shorts a Tafjord shirt sú zaujímavé outdoorové kúsky oblečenia do teplejších dní. Sú kvalitne ušité, s peknými funkčnými aj dizajnovými detailami. Šortky a košeľa spolu pekne ladia, takže v nich prejdete aj cez kritické oko svojej polovičky na prechádzku do mesta či parku a pritom môžete byť v pohodlnom outdoorovom oblečení.

Fotogaléria k článku

Najnovšie