Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Prírodné Krásy Slovenska – Plesá

V našej knižnici sa nachádzajú už dve publikácie týkajúce sa tatranských plies. Čiernobiela Tatranské plesá od Ľuboša Brchela z roku 1961 a Chodníky k plesám od Milana Lackoviča z roku 2011. Do tretice k nim pribudla v minulom roku vydaná publikácia Plesá z vydavateľstva Dajama, taktiež od Milana Lackoviča. Bola som zvedavá, ako autor poňal dve knihy s totožnou tematikou a tiež na nejaké nové informácie.

Výrobca
Dajama
Model
edícia Prírodné Krásy Slovenska
Typ
knižná monografia o plesách na Slovensku
Materiály
kriedový papier s mäkkou väzbou
Infocena
10 €
Obchody
dajamabooks.sk/index.aspx?PageType=1&Kod…

Treba hneď na úvod povedať, že každá z kníh je iná, nejde o žiadnu recykláciu. Nanajvýš pár fotografií bolo urobených v tom istom čase na rovnakom mieste, ale ani tie nie sú rovnaké. Preto aj tí, čo už majú doma prvú publikáciu od Milana Lackoviča a plesá ich zaujímajú, môžu pokojne siahnuť aj po druhej.

Kniha patrí do edície Prírodné Krásy Slovenska, takže ak už máte titul z tejto edície, forma vám bude povedomá. Publikácia má formát 16 x 23,5 centimetrov. Obálka je tradične z kvalitného tvrdšieho papiera v lesklo-matnej bielo-zelenej kombinácii, s veľkou fotografiou Litvorového a Zeleného Kačacieho plesa. Predná aj zadná obálka sa dajú rozvinúť, nájdeme tu zoznam plies podľa pohorí a následne podľa abecedy a mapu Slovenska, vpredu západnú polovicu, vzadu východnú s vyznačenými Tatrami a Nízkymi Tatrami. Kniha má 128 strán.

Možno po tom, ako chytíte knihu do ruky, začnete listovať a hľadať svoje obľúbené plesá. Určite ale odporúčam prečítať si začiatok, kde sa autor venuje názvu pleso, vzniku a aj zániku samotných plies. Je to napísané skutočne zaujímavo a kto pozná Tatry, si určite rád prečíta, na ktorých miestach boli kedysi tiež plesá. O niečo smutnejšie je čítanie o mnohých súčasných plesách, ktoré pomaly zanikajú, či už z nedostatku vody, zasypávaním sutinou alebo zarastaním vegetáciou.

Kniha má štyri kapitoly – plesá v Západných Tatrách, vo Vysokých Tatrách, v Belianskych Tatrách a v Nízkych Tatrách. Tie sú následne rozdelené do podkapitol podľa dolín. Hneď pod názvom kapitoly je mapka pohoria a na nej vyznačené jednotlivé doliny pomocou bodov s číslami.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Autor sa podľa vlastných slov v úvode snažil o zmapovanie všetkých plies v Tatrách. Okrem známych plies sa tu nachádzajú aj menej známe, zanikajúce plesá, rôzne malé oká, takže aj ten, kto má v Tatrách veľa pochodené, sa tu dozvie niečo nové. Veľa priestoru dostali fotografie, všetky sú farebné, mnohé na polovicu strany či na celú stránku. Je to vydarená publikácia a určite sa k nej budem opakovane vracať, napríklad v rámci prípravy pred tatranskou túrou.

Fotogaléria k článku

Najnovšie