Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešky na Smrekovici
Prístrešky na Smrekovici Zatvoriť

Útulňa Vresovianka na Smrekovici

Branisko je pri pohľade do mapy rajom pre turistov. Mnoho skál, tiesňav, výhľadových bodov, krásnych lesov... A k tomu množstvo miest, kde sa dá stráviť noc pod strechou. Len máloktoré maličké pohorie má toľko zdokumentovaných búd a prístreškov. A hoci by to možno ani nebolo nutné, rád by som priblížil novovzniknutý prístrešok priamo na vrchole Smrekovica.

Poloha
Branisko: priamo na vrcholovom bode Smrekovica
Nadmorská výška
1200 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.04639 ° SŠ
dĺžka: 20.8717 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 ľudia v zákryte v uzatvareteľnej miestnosti, cca 20 ľudí v otvorených prístreškoch s vlastnou podložkou a spacím vakom
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
žltou značkou pri Kravcovej alebo modrou značkou k prameňu Veľkej Svinky
Dalšie info
vonkajšie ohnisko, lavičky, latrína, vrcholová kniha

Smrekovica je najvyšším vrcholom pohoria Branisko a pravdepodobne aj najnavštevovanejším vrcholom horstva. Jeho vrchol ponúka široký rozhľad na Spiš. Na vrchu sa kedysi nachádzal drevený altánok, ktorý nebol k prenocovaniu veľmi vhodný, avšak jeho obnova bola priam neuveriteľná. Maličký altánok nahradil rozsiahly prístrešok s viacerými objektami v okolí.

O zámere, ani o ľuďoch, ktorí sa o stavbu postarali, neviem. Budem rád ak to niekto doplní do diskusie, nech im môžeme aspoň takto poďakovať za zveľaďovanie turizmu.

Objekt

Samotný prístrešok má netradične veľké rozmery, čo je však škoda, že sa pri jeho stavbe asi viac myslelo na jeho duchovný účel ako na účel turistický. Samotný prístrešok má kvalitnú, masívnu konštrukciu, strechu, ktorá spoľahlivo ochráni pred dažďom a dve malé uzatvárateľné miestnosti po stranách, kde sa dá prespať. Nachádzajú sa v nich stoličky, stolík, vrcholová kniha, nejaké duchovné predmety využívané asi pri omšiach. Nečakajte však žiaden priestorový luxus. Človek dlhší ako 180 cm si nohy vo vnútri len ťažko vystrie a vedľa seba sa vyspia maximálne dvaja ľudia. Takže v oboch bočných miestnostiach sa vyspia v zákryte a za dverami maximálne 4 menší ľudia s vlastnou podložkou a spacím vakom. Ak vám stačí len strecha nad hlavou, tak v samotnom prístrešku sa vyspí viac ako 10 ľudí.

Hneď oproti prístrešku sa nachádza ďalší, menší altánok, ktorý je kvalitne zastrešený, ale nekrytý ani z jednej strany. Tu sa tiež pohodlne vyspí na zemi aj desiatka ľudí. Takže priestoru na prenocovanie je dostatok. Úplným luxusom je drevená latrína s pisoárom vo vnútri. Priamo pred prístreškom sa nachádza ohnisko a množstvo lavičiek na posedenie.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Voda

Studnička sa blízko vrcholu nenachádza. Pre vodu si treba zísť po žltej značke smerom ku Kravcovej alebo po modrej značke k prameňu Veľkej Svinky.

Fotogaléria k článku

Najnovšie