Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Ilustračná fotografia HZS
Ilustračná fotografia HZS Zatvoriť

Správa HZS varuje: Snehové polia sú najmä ráno zradné

Zajtra sa končí sezónna uzávera vo Vysokých Tatrách a všetky značené turistické chodníky budú prístupné až do 1. 11. O tom, či už panujú na chodníkoch letné podmienky, a pred čím si vo vysokohorskom teréne dať pozor, sme sa rozprávali s riaditeľom Horskej záchrannej služby (HZS) Jozefom Janigom.

"Čo sa týka podmienok na výkon turistiky, sú v nižších polohách veľmi dobré, chodníky sú vo väčšine prípadov suché, samozrejme, ak nie je búrka. Nad hranicou cca 1800 - 2000 m máme miestami aj súvislejšiu vrstvu snehu, máme tu letné snehové polia, ktoré hlavne v ranných hodinách môžu byť veľmi zradné. Sneh je pretvorený na ľadové kryštáliky, ak je chladnejšia noc, tak povrch môže byť veľmi tvrdý a môže dôjsť k nekontrolovaným pádom, ktoré väčšinou končia v sutine. Odporúčame mať pevnú turistickú obuv s vibramovou podrážkou a s pevným okrajom, a minimálne paličky na pohyb, aby sa dala rovnováha udržať. Na to, aká bola zlá zima, koľko bolo málo snehu, teraz je ho relatívne dosť."

Čo si myslíte o používaní tzv. nesmekov, teda gumičiek s hrotmi?

"V určitých terénoch môžu pomôcť, ale pri strmších výstupoch sú málo účinné, keďže nemajú predné hroty. Po chaty sú podmienky relatívne dobré, tam by mali stačiť, ale ak hovoríme o vysokohorských prechodoch cez sedlá a výstupoch na štíty, tam sú súvislé vrstvy snehu a tie podmienky nemajú charakter letnej turistickej trasy."

Už od konca mája sa v Tatrách vyskytujú aj intenzívnejšie búrky.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Áno, sme v období – a bude pretrvávať asi až do augusta – keď je zvýšená búrková činnosť, ktorá má niekoľko negatív, na ktoré treba byť pripravení. V prvom rade sú to blesky ako také. Treba sa schovať, či už je to nejaká chata alebo prístrešok. Neodporúčame schovávať sa pod vysoké stromy alebo skalné previsy, pod miesta, ktoré v prípade zásahu blesku môžu byť relatívne nebezpečné a môžu vzniknúť až smrteľné zranenia.

Búrková činnosť je sprevádzaná väčšinou aj prívalovými dažďami, ktoré môžu byť veľmi nepríjemné. V priebehu krátkej chvíľky sa môžu zvýšiť hladiny horských tokov tak, že sa nedá ani prejsť cez mostík. Vtedy treba počkať a uvedomiť si, že búrková činnosť nikdy netrvá dlho, je to rádovo v hodinách, ona prejde a deň bude pokračovať. Treba si uvedomiť, že aj keď sme v letnom období, počas búrkovej činnosti dochádza k rýchlemu poklesu teplôt. Je vhodné, aby ľudia boli vo vysokohorských partiách pripravení, aby mali čiapku, prípadne ľahké rukavice a suché oblečenie na prezlečenie, ak zmoknú.

Aj keď je najlepšie schovať sa v prístrešku alebo v chate, väčšina chodníkov vedie otvoreným terénom bez takýchto možností. Ako sa správať v takomto prípade?

Závisí to od viacerých podmienok. Napríklad aká je búrka intenzívna, ako ďaleko je od nás. Ak sa priamo nachádzame v búrke a naozaj nie je možnosť sa niekde skryť, radšej ostať na voľnom priestranstve, sadnúť si na podložku, aby sme boli odizolovaní od zeme, a je to rozhodne lepšie ako stáť pod stromom. Na druhej strane, ak by som začal hovoriť o možných nešťastiach, ktoré súvisia priamo so zasiahnutím blesku, tak to môže byť priamy zásah, kde, ak sme na podložke, pravdepodobnosť je veľmi malá. Horšie sú ale zemné prúdy, čiže ak blesk udrie v našej blízkosti, pri pohybe vzniká krokové napätie, ktoré môže človeka zabiť. Preto sa neodporúča, ak je búrka priamo pri nás, aby človek vôbec chodil.

Čo ak sa stane, že sme na väčšom snehovom poli, keď príde búrka?

Búrka nepríde z minúty na minútu, v Tatrách minimálne 15 - 20 minút sa dá predvídať. Myslím, že človek má dosť času na to, aby prijal nejaké opatrenia na minimalizáciu zranení. To je aj o tom, že ľudia vo väčšine prípadov chcú pokračovať, ja tomu rozumiem, ale nie je to vždy správne.

Ale niekedy človek ani nemá výhľad, napríklad pri lezení.

Pri lezení sa naozaj ťažšie uteká. Áno, nie v každej doline búrku vidieť, výhľady sú obmedzené, ale klasický turista na jednej strane ju počuje, na druhej strane vidí, ako sa blíži čierna hradba. Má čas naozaj sa pripraviť. Samozrejme, ak si povie, možno ma to minie, dá hlavu dole a pokračuje ďalej, a búrka príde, tam je už každá rada ťažká.

Platí to, že treba zo seba odložiť všetko železné, alebo je to len mýtus?

O kovových predmetoch aj mobiloch sa veľa hovorilo, boli urobené aj rôzne štúdie, v žiadnom prípade sa nepreukázala priama súvislosť, že by elektronické zariadenia a železo priťahovali blesky. Každé horstvo má svoje oblasti, ktoré bývajú viac zasiahnuté bleskami – Slavkovský štít vo Vysokých Tatrách, Malý Rozsutec v Malej Fatre, v Pieninách takisto máme nejaké body, čiže je veľký predpoklad, že pod zemou sa nachádza množstvo rudy, ktoré môže ten blesk priťahovať, takže železo, ktoré máme na sebe, hovoríme o nejakých gramoch, je tak zanedbateľné množstvo, že si neviem predstaviť, že by mohlo pritiahnuť blesk.

A vypnutý/zapnutý telefón tiež nehrá rolu?

Podľa mňa nie. Pri telefóne je skôr problém, že nám môže zamoknúť. Ale je to môj súkromný názor, čítal som však o tom rôzne štúdie, ani jedna to nepreukázala doteraz.

Ako sa vám osvedčuje nová aplikácia s GPS lokalizáciou?

Aplikácia sa využíva čoraz viac a je výborné, že ľudia ju používajú aj na to, aby sa poradili napr. o ďalšom postupe v teréne. Vidíme presne ich lokalitu podľa GPS súradníc, odpíšeme im prostredníctvom SMS a tým vyriešime problém a zároveň nemáme blokovanú tiesňovú linku. Na záver by som ešte apeloval na návštevníkov, aby sa nezabudli poistiť na zásah HZS.

Seriál Tatranský týždeň na HIKING.SK » pozri ďalšie články

Najnovšie