Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Krytý vstup do chaty
Krytý vstup do chaty Zatvoriť

Prístrešok Veranda pod Červenokamenským sedlom

V nádhernom, slnečnom počasí som s kamarátmi z T. O. Bjatek absolvoval túru medzi Krivoklátom, Vršatskými bradlami, Červeným Kameňom a Lednicou. Pri stúpaní z Červeného Kameňa do Červenokamenského sedla po modrej značke som asi 500 m pred sedlom, objavil chatu s krytým vstupom a s nádherným výhľadom.

Poloha
Biele Karpaty: na modrej značke medzi Červeným Kameňom a Lednicou
Nadmorská výška
551 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.09491 ° SŠ
dĺžka: 18.18931 ° VD
» Mapa
Nocľah
5 ľudí s vlastným spacím vakom a karimatkou
Prevádzka
súkromná chata
Voda
prameň 5 minút na modrej značke poniže chaty (smer Červený Kameň)
Spojenie
Autobusom do Lednice alebo Červeného Kameňa
Dalšie info
krytá veranda súkromného objektu

Prístup

  • po modrej značke z Červeného Kameňa smerom na Lednicu za 30 minút,
  • po modrej značke z Lednice smerom na Červený Kameň za 40 minút.

Objekt

Chata sa nachádza pod stromami, neďaleko lúk s nádhernými výhľadmi na Vršatské bradlá od Červeného Kameňa. Modrá značka sa pri nej po stúpaní od Červeného Kameňa stáča doprava. Chata je spredu obložená drevom, zadná časť je kamenná. Naľavo od chaty (pod stromami) je latrína. Hneď vedľa je ohnisko a kovové téčka pre stôl a lavicu. Sú tu ešte sedačky spravené výrezom do klátov.

Čo môže zaujímať turistu hľadajúceho nocľah pod strechou, sa nachádza pred vstupom do chaty. Je to krytý vchod. Plechovú strechu podopierajú štyri drevené stĺpy a dva kamenné. Krytý vstup je rozdelený plotom z polien na dve časti, pričom je plot vysoký asi do pása. V prvej časti pri vstupných dverách do chaty je podlaha z udupanej hliny a nachádzajú sa tu ešte štyri polená – sedačky. Obe kryté časti majú podľa mňa rozmery 2 x 2,5 m. Kamenná časť má betónovú podlahu. Jednu stranu tvorí kamenná stena chaty, druhú plot z polien, tretiu kamenná stena s otvorom a štvrtá je čiastočne voľná, lebo je tu len akýsi pol múrik.

Dnu je na podlahe už niečo ako posteľ a ešte sú tu dve epedy. Všetko je to ešte kryté okolitými stromami, takže podľa mňa preniknutie dažďa dovnútra nehrozí. Vyspí sa tu pohodlne päť ľudí, pričom na hlinenej podlahe je dobré mať karimatku. Dreva na oheň je v okolitom lese dosť a voda sa nachádza priamo na modrej značke smerom z Červeného Kameňa do sedla, päť minút pred chatou.

Z lúk za chatou sú nádherné výhľady a západ slnka tu tiež musí mať svoje čaro. Snáď sa majitelia chaty nenahnevajú za zverejnenie možnosti nocľahu, ale leží naozaj na čarokrásnom mieste. Ak nocľažníci (počas neprítomnosti majiteľov) po sebe zanechajú poriadok, tak by to nemal byť problém.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie