Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Šatka slúži aj ako deka
Šatka slúži aj ako deka Zatvoriť

Rada Ako na túry s deťmi v šatke alebo v nosiči

Na Hikingu je veľa článkov o turistike v rôznych končinách Slovenska i sveta. Čo sa ale stane, keď sa turisti rozhodnú založiť si rodinu a z dvoch turistov sa stanú traja? (alebo štyria, piati…). V rámci príprav na príchod bábätka väčšina párov rieši kočík, turistické páry riešia kočík terénny, odpružený, aby aj po pôrode mohli naďalej chodiť na výlety do prírody. Z mojej skúsenosti, nič tak neuľahčí turistiku v prvých mesiacoch, kedy ešte dieťa nesedí, ako chodenie so šatkou alebo ergonomickým nosičom.

Zásady správneho ergonomického nosenia

Pred samotným začatím nosenia odporúčam poprezerať si webové stránky, zaoberajúce sa problematikou, a určite pomôžu videonávody z youtube. Dobré je si pred prvou túrou dieťa pokusne uviazať v šatke doma, prvý výlet spraviť radšej len menší, okolo domu. Vy aj dieťa si musíte na viazanie šatky či upevňovanie nosiča najprv navyknúť.

Váha dieťaťa musí byť rovnomerne rozložená, nemalo by byť v šatke alebo v nosiči nakrivo. Dieťa má byť otočené tvárou k hrudi nosiaceho rodiča, v prvých mesiacoch, pokiaľ ešte nesedí, vždy na hrudníku.

Dieťa má mať zaguľatený chrbátik a má byť podsadené - magické slovo nosenia, ktorým sa myslí podsadiť panvu dieťatka tak, aby malo kolienka vyššie než zadoček. Látka šatky alebo nosiča by mala ísť od kolienka po kolienko.

V prvých dvoch mesiacoch dieťa nedrží samo hlavičku. Preto je potreba hlavičku spevniť golierikom, ktorý si vytvoríte ľahko zrolovaním látkovej plienky do pruhu a schovaním pod vrch šatky za krkom dieťaťa. Už keď dieťa drží hlavu samo, golierik vytvárať netreba. Keď dieťa zaspí, na spevnenie sa používa bočný pruh šatky, ktorý sa pretiahne cez hlavu a dieťa „schová“ na prsiach. Niektoré nosiče majú „kapucňu“, ktorou zaistíte hlavu dieťaťa. Taktiež je prvé dva mesiace odporúčané nožičky skladať „na žabičku“, neskôr už môžu bábätku trčať zo šatky alebo nosiča von.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Nosič versus šatka

V šatke je možné dieťa nosiť od narodenia. Sú rôzne typy úvazov, vhodné v závislosti od veku dieťaťa. Úvaz, ktorý môžte vidieť na fotkách, je kríž s kapsou dnu. Zatiaľ mi stačil na celé doterajšie nosiace obdobie (vek dieťaťa 9 mesiacov).

Nosič je možné používať od narodenia, len pokiaľ je jeho súčasťou aj novorodenecká vložka. V prvých týždňoch je určite vhodnejšia šatka, keďže v nosiči je ešte bábätko trochu stratené. Už od polovice druhého mesiaca je vhodné nosič používať, no závisí aj od typu nosiča.

Oboje (šatka i nosič) má svoje pre aj proti. V šatke sa lepšie rozloží váha dieťaťa na ramená aj driek, menej trpí chrbát nosiaceho. Zároveň dieťa má tesnejší, intímnejší kontakt s rodičom.

Nosič je zas praktickejší, vhodný na krátke presuny. Dieťa sa doň rýchlo vloží a zas vyloží. Šatka sa dlhšie viaže a v teréne, v lese sa špiní, keď sa jej dlhé konce počas viazania „plantajú“ po zemi.

Veľmi výhodné na výlete s nosičom alebo šatkou je kojenie. Keď je dieťa nepokojné, stačí si ho zosunúť nižšie a dieťa môže papať aj počas chodenia. Pravdaže nie je to práve najpohodlnejšie riešenie.

Ako sa obliecť

S nosičom sa musíte čiastočne vzdať slobody prezliekania, počas túry. To čo si oblečiete pod nosič alebo šatku, už len ťažko vyzlečiete. Ešte keď idete s niekým a drobec v nosiči nespí, nie je to až taká komplikácia. Akonáhle dieťa zaspí, ďakujeme pánu Bohu a robíme všetko pre to, aby sa nezobudilo. Vrstvenie oblečenia na nosič nie je z praktických dôvodov možné. Ako vždy ideálna je zlatá stredná cesta. Oblečte sa pod nosičom tak, aby vám bolo chladno. Nezabúdajte, že okrem pohybu vás zohreje aj dieťa a nosič. V súčasnosti sú k dispozícii aj špeciálne nosičské bundy na nosenie, dajú sa zapnúť cez nosič a zakryjú dieťa i nosiaceho. Sú rôzne typy – bavlnené, flisové, softšelové... Nie sú ale práve lacné. Majú kapucňu pre dieťa, ktorá sa zíde najmä v sychravom počasí. Zároveň sa dajú variabilne nastavovať zipsy, podľa toho, aká je vonku teplota a na ktorú stranu si dieťa otočí hlavu. Ak nemáte chuť investovať, skúste si požičať partnerovu bundu. Tá je ale použiteľná len v prípade, že nosíte dieťa vpredu, na hrudníku.

Existujú aj špeciálne chrániče, ktoré sa dajú na šatku alebo nosič. Niečo ako veľká kukla. Sú podstatne lacnejšie ako bunda či mikina, no chránia len dieťa, rodič je nechránený.

Ako obliecť bábätko

Do nosiča obliekajte bábätko tak ako do kočíka, vhodné je dať dokonca o vrstvu menej. Okrem oblečenia dieťa hrejete aj vy. Na hrudníku sa zvykne bábo zbytočne spotiť, keď je veľmi oblečené, nakoľko ho tam hrejete vlastným telom.

Do šatky je treba menej oblečenia, než do nosiča. Látka šatky ho viac chráni a hreje. V nosiči je viac vystavené nepriazni počasia a preto je mu vhodné dať v zime teplý overal.

Drobcovi by nemalo fúkať za krk. Do nosičov a šatiek sú preto veľmi vhodné kukly. Taktiež sa treba zamerať na teplo nožičiek, ktoré trčia z nosiča. Vhodné sú pletené papučky, ktoré obujete na teplé ponožky alebo aj topánočky, ktoré sú určené špeciálne do nosiča. Nezabúdajte, že dieťatko má mať dobre rozkročiteľné nožičky, preto si dajte pozor, aby ste mu neobliekli staršiu príliš tesnú vec, ktorá bude brániť správnemu rozkročeniu. Praktické je obliecť nie celotelové dupačky, ktoré by mu bránili v pohybe, ale radšej polodupačky. So sebou si zoberte náhradné vrchné časti oblečenia. Okrem bežných detských nehôd môžu tatovia dieťa na túre zamokriť vlastným potom.

Pozor dajte ak je vonku príliš veterno, dieťa nemôže poriadne dýchať – vietor mu berie dych! Vtedy mu je v závetrí kočíka alebo v pohodlí domova lepšie.

Čo zbaliť so sebou

S deťmi sa nedá putovať naľahko. Treba si vziať spomenuté náhradné oblečenie, plienky a jedlo podľa veku dieťaťa. Ak používate nosič, určite odporúčam zobrať so sebou deku. Ak používate šatku, môžete ju použiť namiesto deky. V prípade teplého počasia ju rozložíte niekde na tráve, v prípade chladnejšieho sa vám zíde na chate. Najmä, ak máte menšie bábätko, hodí sa rozložiť ju niekde na lavicu alebo priamo na stôl. Taktiež poslúži ako podložka na prebaľovanie na miestach, kde malé deti často nechodia a zariadenia nie sú vybavené prebaľovacím pultom. Do tašky si prišupnite pár drobných ľahkých hračiek, nám sa osvedčili napríklad minimaňušky na prsty. Vhodné sú krúžky, ktoré sa používajú na pripevňovanie hračiek. Sú to praktické hryzátka, za ktorými vám nie je ľúto pri ich strate. Ako vhodná hračka v nosiči alebo v šatke tiež slúži kojaci náhrdelník. Dajú sa kúpiť tzv. slintáčiky. Sú to chrániče šatky, či popruhov nosiča. Deti ich veľmi radi oslintávajú, čo nie je práve hygienické.

Ako plánovať trasu

Aj napriek tomu, že nosenie dieťaťa prináša rodičom veľkú slobodu pohybu, treba turistiku drobcovi prispôsobiť a dodržať zopár zásad pri plánovaní trasy. Je dôležite si uvedomiť, že pokiaľ nosíte dieťa na hrudi, oveľa horšie si vidíte pod nohy. Preto je lepšie zvoliť si na cestu hore horší terén a na zostup ľahší, menej strmý a hrboľatý terén. Najmä na začiatku, keď s nosením nemáte ešte skúsenosti, je dôležité vybrať radšej jednoduchý terén, na ktorom sa nemôžete šmyknúť alebo potknúť. Predsa len, ak padneme na túre sami, je to naša hlúposť a väčšinou skončíme maximálne s rozbitým kolenom. V prípade pádu s nosičom si radšej ani nebudeme predstavovať, ako by to mohlo dopadnúť. Dobrým pomocníkom na túre sú pre nosiaceho paličky.

Určite treba dobre odhadnúť svoje sily. Aj keď bábätko veľa neváži, mamina po tehotenstve nedisponuje špičkovou kondičkou. Ak ste boli v minulosti zvyknutí trhať značkový čas, s malým bábätkom sa vám kľudne stane, že nie len čas netrhnete, ale budete ďaleko za ním. Okrem spomenutej kondičky to spôsobí zvýšená opatrnosť v komplikovanejšom teréne. Dôležité je nepreceniť dĺžku túry, aj keď dieťatko v šatke pekne spinká, potrebuje asi každé dve - tri hodinky prestávku. Je ideálne si naplánovať túru, že do tej doby prídete na peknú lúku alebo k chate. Dieťatko sa bude môcť napapať a pohrať. V chate na to výborne slúži spomenutá deka a zopár drobných hračiek. Prestávka by mala trvať minimálne 45 minút, aby bolo drobätko opäť istú dobu spokojné a unavené na spánok.

Lepšie je plánovať bezveterné trasy, kde nebude fučať veľký vietor. Teda skôr závetrie lesa, nie veterný hrebeň. Treba rátať s tým, že keď dieťa zaspí, musíte byť v pohybe. Väčšina detí sa pri zastavení zobudí. Čiže aktivity ako jedlo, biologické potreby, atď. radšej vykonajte dopredu.

V partii, páre alebo sama

V prípade že plánujete túru v partii, nezabudnite dbať na vyššie uvedené zásady pri plánovaní trasy. Dajte vedieť aj parťákom, čím ste obmedzení pri túre s maličkým. Ak ste dvaja nosiaci určite je fajn rozdeliť si nosenie, nech sú vaše chrbty rovnako zaťažované. Prvú polovicu cesty môže tato niesť krpca a mama batoh a druhú sa môžete vymeniť. V prípade, že idete na túru sami, je vhodné predtým otestovať, či sa vám na chrbát zmestí cez nosič či šatku aj batoh, alebo akú batožinu môžete niesť. Ak nosíte dieťa na bruchu, na chrbte môžete mať zároveň batoh. Praktické na krátke trasy sú tiež tašky cez rameno.

Na texte spolupracovala Lenka Chylíková

Užitočný odkaz

O nosení teoreticky - Fyziologická poloha

Fotogaléria k článku

Najnovšie