Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

autor foto: OZ Kráľova studňa
autor foto: OZ Kráľova studňa Zatvoriť

Správa Na Kráľovej studni odhalili Lavicu troch kráľov

Veľkofatranskú Kráľovu studňu pozná väčšina turistov, ale tiež v menej navštevovanej Ľubovnianskej vrchovine nájdete rovnomenný vrch. Leží priamo na poľsko-slovenskej hranici a na jej vrchole sa vypína jediná tzv. výhľadňa na Slovensku. Okrem drevenej veže a útulne od júna 2016 pribudla nad prameňom Kráľovej studne tiež lavica troch kráľov, podľa ktorých je lokalita pomenovaná.

Aktívne občianske združenie Kráľova studňa z Lenartova neustále vyvíja činnosť na zatraktívnenie pohraničných hôr v okrese Bardejov. Okrem pravidelných športových podujatí sú to tiež kultúrne akcie. Výsledkom poslednej aktivity bol rezbársky plenér, ktorého výstupom budú sochy kráľov. Aby pripomínali stretnutie uhorského a poľského panovníka v roku 1471. Konečná podoba Mateja Korvína, Kažimíra IV. Jagellonského a Svätého Kažimíra je dielom troch rezbárov: Alena Mrekajová, Dalibor Novotný, Albert Šimrák a Ján Šima. Z dubového dreva vytvorili tri plastiky a prepojili ich dvomi lavicami, čím vznikla tzv. Lavica troch kráľov.

Slávnostné odhalenie lavice sa uskutočnilo v sobotu 18. júna 2016 počas športovo-kultúrneho podujatia Lenartovský rebriňák za účasti okolo 400 turistov. Vrch Kráľova studňa sa nachádza na hlavnom a zároveň hraničnom hrebeni Ľubovnianskej vrchoviny v nadmorskej výške 773 metrov nad obcou Lenartov, odkiaľ vedie zelená značka (1,5 hodiny chôdze).

Súvisiace odkazy

Autori fotografií: Miloš Bortnik ml. a Jaroslav Šivec

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie