Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poľovnícka chatka s prístreškom
Poľovnícka chatka s prístreškom Zatvoriť

Prístrešok Poľovnícka chata Hladina

Počas putovania Pohronským Inovcom po trase Rudnej magistrály zo Zlatých Moraviec smerom na Veľký Inovec som v cípe Obyckých lúk pod Benátom prechádzal okolo poľovníckej chaty a prístreška. Predsienka chaty a prístrešok sa dajú použiť na úkryt či nocľah.

Poloha
Pohronský Inovec: najzápadnejší cíp Obyckých lúk
Nadmorská výška
620 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.40894 ° SŠ
dĺžka: 18.47755 ° VD
» Mapa
Nocľah
3 + 3 osoby, spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
trorjsezónna bez vykurovacieho telesa

Poloha

Pri postupe po červenej od Zlatých Moraviec resp. Žitavian sa stúpa miernym kopcom sústavne v listnatom lese. Keď sa dostanete na úzky cíp lúky s rúbaniskom napravo, tak po asi 100 metroch zbadáte vľavo chatku s prístreškom ukryté v tieni mohutných briez a gaštanov. Z opačnej strany je najlepším orientačným prvkom smerovník Obycké lúky pod Benátom v plytkom lúčnom sedle. Od neho je to po okraji lúky a krátkom lesnom úseku asi 500 m.

Prístup

  • červená zo Žitavian, 1:40 h (resp. zo Zlatých Moraviec 2:40 h),
  • červená od Chaty pod Veľkým Inovcom, 1:35 h,
  • modrá + červená z Topoľčianok, 2:55 h,
  • zelená + červená od motorestu Zubor, 3:00 h,
  • zelená + modrá + červená z Obýc, Modoša, 2:30 h.

Objekt

Murovaná chatka je uzamknutá, ale jeden jej roh zaberá predsienka s rozmermi asi 2 x 2 m. Jej boky sú čiastočne chránené drevenou stenou do výšky pása. Podlaha je betónová, nachádza sa tam drevený stolík a lavica. Vedľa chatky je nový prístrešok zakrývajúci drevené sedenie. Keďže je pevne zapustené, prípadní nocľažníci sa musia uložiť pomedzi kláty. Podložie tvorí len udupaná hlina a tráva.

Okolie a voda

Pred chatkou je ohnisko, dreva na okolí je dostatok. Vodu som nehľadal, ale kúsok na sever v plytkej doline by mal pretekať Kopanický jarok, tak možno tam je zachytený aj prameň. Asi 500 m povyše sa na okraji lúky nachádza smerovník s odbočkou žltej na Benát. Kedysi značka viedla až do Žitavian, teraz na Benáte končí.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš