Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Recenzia Spoločenská hra Poznáš Tatry

Vedomostné spoločenské hry sú v našej rodine v obľube, a tak postupne po hrách od Dajamy zameraných na Slovensko a Bratislavu pribudla aj najnovšia o Tatrách. Hráme ju občas už asi tri mesiace, takže sa cítim dostatočne fundovane napísať niekoľko postrehov z jej používania.

Výrobca
Vydavateľsko Dajama
autorský kolektív: Juraj Kucharík, Daniel Kollár a Daniela Kollárová
Typ
vedomostná hra pre deti i dospelých
Infocena
23,95 €
Obchody
http://www.dajamabooks.sk/index.aspx?PageType=1&Kod=504&Kateg=8

Najprv si povedzme, že autormi hry sú Juraj Kucharík, Daniel Kollár a Daniela Kollárová. Krabica obsahuje:

  • dosku s obojstranným herným plánom,
  • 4 ks figúrok a kocku,
  • 2 sady kartičiek s otázkami a fotohádankami pre ľahšiu a náročnejšiu verziu,
  • ešte jednu sadu bonusových kartičiek, ktoré sú spoločné pre obe verzie.

Ľahšia verzia je pre deti od 7 rokov, náročnejšia od 12 rokov. Po grafickej stránke ide o pekné dielko. Všetko vyzerá aj dosť odolné, len herný plán sa ľahko prelomí na miestach spojov, stačilo, že ho junior raz zložil opačným smerom, než treba.

Ako na hru

Pri hre ide o to, kto sa prvý dostane do cieľa. Figúrky sa posúvajú pomocou hádzania kockou. Následne podľa toho, na akom políčku zastavia, odpovedajú na otázku. Políčka majú rôzne symboly podľa kategórie otázok - príroda, turistika, fotohádanka, história, ľudia, zaujímavosti. Otázky sa čítajú z kartičiek, na zadnej strane sú možnosti. Po správnom zodpovedaní otázok sa hráč posunie ešte o jedno políčko. Tu vzniká pri hre s deťmi trochu problém, lebo herný plán obsahuje rôzne skratky, a keď sa takýmto spôsobom dieťa dostane na začiatok skratky, ťažko sa ho presviedča, že ťah už malo a ani v ďalšom skratku nevyužije, lebo sa zase kockou posúva niekam inam. Dospelí môžu využiť možnosť odpovede bez uvedenia možností a posunúť sa o dve políčka naraz, v prípade nesprávnej odpovede o jedno alebo dve políčka späť.

Pri hre sa nevyhadzuje. Ak sa dostanú hráči na to isté políčko, jednoducho stoja vedľa seba. Jediný variant hry je to, že sa hráči posúvajú bez kociek, len podľa toho, ako im dovoľujú kartičky. Bonusové kartičky hráča rôznym spôsobom zdržia alebo posunú vpred.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Otázky

Čo sa týka obsahu, vidieť, že Dajama disponuje veľkou informačnou bankou, lebo otázky sú naozaj rozmanité. Pri detskej verzii ide samozrejme o nenáročné otázky (pre nás dospelých), napr. Sú doliny v Západných Tatrách menej strmé ako doliny vo Vysokých Tatrách? alebo Nachádza sa na vrchole Lomnického štítu meteorologická stanica? Fotohádanky sú tiež jednoduché a pri niektorých ani nie je potrebný samotný obrázok, napríklad či patrí kamzík alebo medveď medzi pôvodných obyvateľov Tatier. Ľahšie otázky sa nájdu aj vo verzii pre starších, napríklad Aká hornina prevláda v podloží Vysokých Tatier?, mnohé sú však náročnejšie, najmä tie, ktoré zasahujú do botaniky, športu či filmografie. Rovnako aj historické, kde býva tolerancia len +/- 5 rokov. Otázok spolu je 480, takže hra sa dá nejaký čas hrať bez toho, že by už všetci vedeli všetky zodpovedať.

Záver

Čo sa týka dynamiky hry, tá ma príliš neuchvátila. Princíp hry je jednoduchý, hra neponúka žiadne zvraty ani nevyžaduje strategické uvažovanie. Preto by som ju odporúčala najmä tomu, kto sa chce niečo dozvedieť o Tatrách a/alebo konfrontovať svoje vedomosti o nich s inými podobne založenými ľuďmi. Pokiaľ vám ide pri hre o akciu, odporúčam siahnuť skôr po niečom inom. V tomto je výhoda dvoch hracích plánov, lebo zatiaľ čo dospelí u nás vyberajú živšie hry, 5-ročný Kubko si ju obľúbil a rozkladá ju skoro každý deň.

Fotogaléria k článku

Najnovšie