Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

plagat2016-hiking
plagat2016-hiking Zatvoriť

PR Nový ročník festivalu HOROMIL FEST

Pozor, všetci milovníci hôr, cestovania, adrenalínu a športu, prichádza Horomil fest, ktorý už po 8-krát ponúkne v Považskej Bystrici, v srdci Strážovských vrchov, zaujímavú nádielku filmov a prezentácií. Počas niekoľkých rokov sa festival rozrástol, trvá už 4 dni a v rámci jeho programu sa môžete stretnúť s viacerými známymi osobnosťami zo sveta športu, cestovania a umenia. Po minulé ročníky náš festival navštívili mená ako Pavol Barabáš, Boris Filan, Tomáš Hulík, Martin Nikodým, Štefan Svitko či dokonca Fero Kelle.

V roku 2016 sa na Horomil fest, konkrétne na vystúpenie známeho kuchára Jaroslava Žideka či olympijského víťaza - Janka Zacharu, môžu tešiť aj hostia v kúpeľoch Nimnica. Krátky program /streda, 21.9.2016/ čaká aj outdoorových nadšencov v meste Púchov.

Lezci na scénu

Najväčším lákadlom piatkového večerného programu, i celého festivalu, bude nepochybne najúspešnejší slovenský horolezec Peter Hámor, ktorý porozpráva o úspešnom výstupe na osemtisícovku Manaslu. Petrovi ku skompletizovaniu “koruny Himalájí” chýba posledná osemtisícovka – Dhaulágirí, ale ako priznáva, nepatrí medzi zberateľov. Do hôr chodí kvôli prírode, ľuďom a pekným zážitkom.

Spoločnosť mu budú robiť nemenej známi lezci Mišo Sabovčík a Ján Smoleň, ktorým sa splnil ich patagónsky sen a prvovýstup v južnej stene Fitz Roy. Veľkej obľube u divákov sa teší aj nesmrteľný slovenský motorkár a optimista Marek Slobodník, ktorý robil niekoľko mesiacov sprievod žltým trabantom a poľským fiatkam, ktoré sa rozhodli prejsť Austráliu a juhovýchodnú Áziu.

Kým Braňo Jobus, svojrázny muzikant, recesista a spisovateľ sa nedávno rozhodol navštíviť vzdialenú Indiu, Pišta Vandal sa potuloval po Bielorusku. Štvrtkový večer bude patriť im – o zábavu bude postarané.
O naháňačke s jaguármi na Kostarike, v snahe splaviť jej najťažšiu rieku - Chirripo Atlantico ukrytú hlboko v horách, porozpráva divákom kajakár Peter Csonka.

Sobotný večer bude patriť nosičom

V rámci 4 dní sa odpremieta aj veľké množstvo zaujímavých filmov. V krátkosti spomeniem snímku Kalamárka režiséra Martina Grajciara, ktorá predstavuje prierez vývojom skalolezenia v tejto lokalite, či unikátny nápad Martina a Tomáša spojiť jedným behom 12 vysokohorských chát Vysokých Tatier. Viac vo filme 12 CH – Vysoké Tatry trail. Ako sa hovorí, to najlepšie na koniec. Záverečný blok otvorí nový film od Pavla Barabáša – Sloboda pod nákladom, ktorý odhaľuje poznanie najstaršej generácie tatranských nosičov. Emócie umocní aj návšteva nosičov z Téryho chaty a prítomnosť jedného z protagonistov filmu Petra Petrasa, známeho chatára z Reinerky.

Lezecká stena či plavba po Váhu – zážitok zaručený

Horomil fest ponúka aj bohatý sprievodný program. Vo vstupnej hale nájdete stánky viacerých spoločností a organizácii, ktoré divákom budú spríjemňovať návštevu na festivale. Očná klinika Uvea pre divákov zabezpečila virtuálnu realitu, v ktorej si môžete vyskúšať basejumping.

Chýbať nebude ani tradičná fotovýstava s najlepšími zábermi Mareka Loduhu. Na Horomil feste sa určite nebudete nudiť. Môžete si aktívne vyskúšať lezeckú stenu, a to dokonca celkom zadarmo. V spolupráci s miestnym jaskyniarskym klubom Strážovské vrchy bude pre návštevníkov sprístupnený podzemný svet neďaleko obce Pružina. Nemenej zaujímavý bude aj nedeľný sprievodný program v kúpeľoch Nimnica, kde pre priaznivcov Horomil festu bude pripravená exkurzia do útrob priehradného múru a rovnako aj plavbu po Nosickej priehrade.

Všetky podstatné informácie o festivale nájdete na stránke www.horomilfest.sk.

Najnovšie