Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Jurek Kukuczka
Jurek Kukuczka Zatvoriť

Pozvánka 11. ročník festivalu Vysoké Hory Nitra

Festival Vysoké hory Nitra je podujatím, na ktorom sa každoročne v novembri stretávajú stovky priaznivcov hôr a cestovania. Pripravená býva pre nich pútavá prehliadka filmov a prezentácií od známych osobností, horolezcov, cestovateľov a filmárov. A nebude tomu inak ani tento rok. V sobotu 12. novembra od 9:00 hod. sa na Mestskom úrade v Nitre, pod záštitou primátora mesta Nitry Jozefa Dvonča, uskutoční v poradí už jedenásty ročník tohto festivalu. Organizuje ho občianske združenie Nitriansky horský spolok (NHS).

Program (viď na konci článku) bude pozostávať zo 4 blokov s filmami a prezentáciami od viacerých zaujímavých hostí. Premiérovo je súčasťou programu poľský film a to celovečerný dokument Pawla Wysoczanskeho Jurek o legendárnom Poliakovi Jerzym Kukuczkovi. Ten ako druhý na svete, po Reinholdovi Messnerovi, vystúpil na všetky osemtisícovky. Film rozpráva príbeh jedného z najlepších horolezcov všetkých čias, ktorý zahynul v r. 1989 na hore Lhoce. Film získal doteraz 20 ocenení na festivaloch doma a vo svete.

Na festivale zavítajú aj 2 významní hostia, cestovatelia, ktorí divákov zavedú do rôznych častí sveta. Orangutany na Sumatre, výstup na 4 tisícovku na Borneu, odľahlé Togianské ostrovy, kde dodnes nie je elektrika a domorodci žijú tradičným spôsobom života, turistami zatiaľ neobjavené nádherné súostrovie Karimunjawa alebo hinduistická kultúra ostrova Bali. O tom všetkom bude reč v prezentácii Indonézia speváka skupiny Slobodná Európa Miloslava Lábera známeho ako Whisky. Na opačnú stranu sveta, do Južnej Ameriky vezme divákov cestovateľ, horolezec, objaviteľ, dobrodruh a fotograf Peter Becko Ondrejovič. Na 2. ročníku nitrianskeho festivalu bol odpremiérovaný jeho film OMO 2 – premeny z africkej expedície na rieku Omo. Tentoraz bude premiérovo na festivale osobne a v prezentácii Fenomén Venezuela porozpráva o svojich 22 sezónach v tejto krajine, o rôznych expedíciách, o krásach venezuelskej prírody a tiež ropnom socializme.

V programe festivalu nebude tradične chýbať príspevok Paľa Barabáša. Diváci uvidia jeho aktuálny film Sloboda pod nákladom venovaný opäť Vysokým Tatrám, ktoré sú miestom posledných vysokohorských nosičov v Európe. Dokument zachytáva najstaršiu generáciu, ktorá sa snaží o zachovanie tohto fyzicky i psychicky náročného remesla. Nedávno tento film získal ocenenia na festivaloch v Macedónsku a v októbri na MFHF v Poprade. Tu bol Cenou diváka ocenený ďalší film, ktorý uvidia návštevníci festivalu v Nitre. Film Rasťa Hatiara Obyčajní chlapci rozpráva o legendárnej dvojici liptovských skialpinistov Dušanovi Triznovi a Milanovi Madajovi, ktorá zanechala v 90-tych rokoch v pretekárskom skialpinizme nezmazateľnú stopu na Slovensku aj v zahraničí.

Na festivale sa prostredníctvom krátkeho filmu Vrchol limitov budú spomínať Himaláje. Film je výpoveďou o tohoročnej expedícii na Manaslu (8163m), ktorej sa zúčastnili špičkoví alpinisti Peter Hámor a Rumun Horia Colibasanu spolu s Michalom Gabrižom, autorom filmu. Jej cieľom bolo vyliezť novú cestu na túto horu, čo sa však vzhľadom na nepriaznivé podmienky nepodarilo, ale pre Petra Hámora bol úspešný aklimatizačný výstup normálkou celkovo trinástou osemtisícovkou.

Tradične dostane v programe priestor aj Nitran a to člen NHS, spoluorganizátor festivalu Martin Boltižiar, ktorý vo svoje prezentácii predstaví letný výstup na najvyššiu horu Afriky Kilimandžáro. Cestu do Sudánu uvedie v prezentácii Stano Szenczi, ktorého tam očarili srdeční, pohostinní ľudia a miesta dýchajúce históriou.

Program festivalu bude bohatý, okrem spomínaného diváci splavia divoké rieky Gruzínska, vydajú sa do Strednej Ameriky, kde spoznajú krásy Nikaraguy, Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu, zoznámia sa s mladým talentovaným lezcom Petrom Kuricom z Handlovej, uvidia emotívny príbeh kanadského horala a tiež časozberné videá zo Slovenska.

Sprievodnou akciou festivalu je výstava fotografií s tematikou hôr, cestovania, fauny a flóry. Najlepšej fotografii bude udelená Cena poroty. K festivalovej sobote neodmysliteľne patrí i obľúbená tombola o hodnotné ceny. Súčasťou festivalu je tiež „detský piatok“ určený žiakom nitrianskych škôl zameraný na upevnenie environmentálneho povedomia detí a ich vzťahu k pohybovým aktivitám v prírode. Po štvrtýkrát sa uskutoční poznávací výlet na Zobor, tentoraz s výkladom RNDr. Stanislav Harvančík, zoológa Správy CHKO Ponitrie. Konať sa bude v prípade priaznivého počasia v nedeľu 13. novembra so začiatkom o 9:15 hod. pri Špecializovanej nemocnici sv. Svorada pod Zoborom.

Festival sa stal populárnym podujatím s vysokou návštevnosťou a pozitívnymi ohlasmi zo strany verejnosti a účinkujúcich. Jeho hlavnými partnermi sú mesto Nitra, Dynamik Nitra, Northfinder a Birell. Vstup na festival je vďaka sponzorom voľný. Viac informácii o ňom je možné nájsť na FB stránke.

Program

Začiatok 12.11.2016 o 9:00

Vladimír Šifra z Popradu
Tatras – symphony of the night – pôsobivé nočné zábery z Tatier

Ivan Janček z Nitry
Perly strednej Ameriky – Nikaragua, Salvador, Guatemala a Honduras

Dave Mossop z Kanady
Vytesaný v čase - Mudrc – emotívny príbeh kanadského horala

Martin Boltižiar z Nitry
Kilimandžáro – strecha Afriky – od zeleného pralesa k bielym ľadovcom

Peter Kuric z Handlovej
Šport plný emócií – príbeh mladého talentovaného lezca

prestávka

Majo Chudý z Vinohradov nad Váhom
Few Moments I. – štyri národné parky, jedna krajina a veľa zážitkov

Tomáš Andrássy z Bratislavy
V tieni červeného kríža – miesta, ktoré uvidíte len pohľadom kajakára

Pawel Wysoczanski z Varšavy (Poľsko)
Jurek – životný príbeh horolezeckej legendy

prestávka – obed

Stano Szenczi z Nových Zámkov
Sudán – putovanie priestorom a časom

Rastislav Hatiar z Liptovského Mikuláša
Obyčajní chlapci – slovenské skialpinistické legendy

Peter Becko Ondrejovič z Beckova
Fenomén Venezuela – dobrodružstvá počas 22 expedičných sezón

prestávka

Michal Gabriž z Bratislavy
Vrchol limitov – výpoveď o himalájskej expedícii na Manaslu

Whisky z Myjavských kopaníc
Indonézia – jeden z posledných rajov na svete

prestávka - tombola

Pavol Barabáš z Bratislavy
Sloboda pod nákladom – o remesle tatranského nosiča

Sprievodné akcie

Výstava fotografií

Jozef Sádecký – Momenty krajiny
Michal Candrák – Dolomity, Island, Slovensko
Ľubomír Činčura – Cestou k Anapurne
Ján Madarás – S pokorou v Himalájach – Namasté Sagarmáthá
Stano Szenci – Jemen – Arabia Felix
Martin Sipták – M.I. (Maroko, Island)
Peter Michalík – Zázrak svetla
fotoklub FoTOP Topoľčianky
Eva Nikodemová

Spoločný nedeľný výlet

13.11.2016 o 9:15 pri liečebnom ústave, poznávací výlet na Zobor s výkladom zoológa RNDr. Stanislava Harvančíka, Správa CHKO Ponitrie (uskutoční sa v prípade priaznivého počasia)

Fotogaléria k článku

Najnovšie