Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Obnovená Dedečkova chata v roku 2016
Obnovená Dedečkova chata v roku 2016 Zatvoriť

Chata Dedečkova chata

Do rodiny horských chát Nízkych Tatier sa pred časom vrátila menej známa Dedečkova chata ukrytá na krásnom mieste v kopcoch medzi Breznom a Bystrou. Leží v blízkosti prímestskej rekreačnej zóny metropoly Horehronia na bočnom výhľadovom hrebeni medzi priesmykom Vagnár, Mýtom pod Ďumbierom a Valaskou, kde sú pekné vychádzkové trasy.

Poloha
Nízke Tatry - Ďumbierske Tatry: pod vrchom Diel medzi Bystrou a Breznom
Nadmorská výška
832 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.83756 ° SŠ
dĺžka: 19.61214 ° VD
» Mapa
Nocľah
14 lôžok v štyroch izbách
Prevádzka
celoročná
v lete denne od 9.00 do 19.00 h
v mimosezóne od piatka do nedele od 9.00 do 19.00 h
Voda
vodovod v chate
Kontakt
Ing. Mária Kokavcová
+421 907 828 863
Bystrá č. 101, 97701 Bystrá
http://www.dedeckovachata.sk
Spojenie
Bystrá (bus) - Diel (zelená značka)
Dalšie info
lyžiarske stredisko Mýto pod Ďumbierom v tesnej blízkosti

Stručná história

Pôvodnú chatu ako súkromný objekt dokončil v roku 1946 brezniansky hodinár-zlatník Karol Dědeček, pochádzajúci z Moravy. No po zmene pomerov v Československu bola v roku 1949 vyvlastnená a prešla do správy štátu ako všetky turistické objekty vo vlastníctve KČST (resp. KSTL) a tiež v súkromných rukách. V turistickej mape Nízke Tatry z roku 1971 je objekt zaznačený ako "turistická útulňa bez hospodára" - útulňa Diele. V knižnom sprievodcovi Nízke Tatry západ od vydavateľstva Šport z roku 1988 je uvedená ako "útulňa Telovýchovnej jednoty Mostáreň Brezno" (TJ Mostáreň Brezno vznikla v roku 1971). V tom období išlo o jednoduchú prízemnú zrubovú stavbu s plechovou strechou. Turistickí veteráni si ju pamätajú ako lyžiarsku ohrevňu, kde podávali návštevníkom čaj zadarmo. Dnešná chata bola vybudovaná v štýle alpského penziónu v roku 2015. V prevádzke je od januára 2016 a nesie meno majiteľa starej chaty.

Spoluautorom textu o histórii je Dušan Kaliský (Klub slovenských turistov Lokomotíva Banská Bystrica) a Ľubomír Dědeček

Dědečkova chata v 70-tych rokoch 20. storočia (zdroj: archív Klubu slovenských turistov Lokomotíva Banská Bystrica)
Dědečkova chata v 70-tych rokoch 20. storočia (zdroj: archív Klubu slovenských turistov Lokomotíva Banská Bystrica)

Poloha a prístup

Stojí medzi lokalitami Horné lazy a Zamrzlá v blízkosti hornej stanice lanovej dráhy lyžiarskeho strediska Mýto pod Ďumbierom pod kopcom Diel (vysielač). Chata je dobre dostupná pešo, bicyklom, na bežeckých, zjazdových alebo skialpinistických lyžiach. Prístup motorovým vozidlom nie je možný. Zásobovanie je zabezpečené pomocou terénneho vozidla.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

  • z Mýta pod Ďumbierom (bus) od parkoviska lyžiarskeho strediska (koliba) popod lanovú dráhu bez značky za cca 0.30 h,
  • z Bystrej (bus) po zelenej značke za cca 0.30 h,
  • z Bystrej (bus) od parkoviska Bystrianskej jaskyne po žltej značke cez sedlo pod Chodorovým vrchom (priesek elektrického vedenia) a ďalej lesným chodníkom na Diel bez značky za cca 0.50 h,
  • z priesmyku Vagnár (bus) cez Pohanské a Diel (vysielač) po žltej a zelenej značka za cca 1.20 h,
  • z Valaskej (vlak, bus) po žltej značke cez sedlo pod Chodorovým vrchom (priesek elektrického vedenia) a ďalej lesným chodníkom na Diel bez značky za cca 1.20 h,
  • z Brezna (vlak, bus) cez Laznú dolinu (popri nemocnici) cez vrch Diel (vysielač) bez značky za cca 1.30 h,
  • z Brezna (vlak, bus) okolo mestského cintorína, cez Rúry a dolinou Drakšiar na vrch Diel (vysielač) po zelenej značke za cca 1.35 h.

Služby

Na prízemí je umiestnená priestranná reštaurácia (45 miest v boxoch) so slovenskou kuchyňou (cesnačka, haruľa, vyprážaný syr, pirohy, sezónne špeciality, dezerty...) a samozrejme, rôzne nápoje (čapované pivo, teplé nápoje, nealkoholické a alkoholické nápoje). Pred chatou je veľká terasa (60 miest) s voľným prístupom na trávnik, čiže ideálne miesto pre hry detí pod dohľadom rodičov. Na lúke okolo sú umiestnené tabuľky so starodávnymi detskými hrami na spôsob náučného chodníka.

Ubytovacie kapacity sú na poschodí so štyrmi podkrovnými izbami (14 lôžok). Zariadenie je štýlové - vyrezávaný drevený nábytok. Súčasťou je vlastná kúpeľňa s toaletou, televízor a balkón. Pre závislých od internetu nechýba WiFi pripojenie.

Na vrchole Breznianskej skalky
Na vrchole Breznianskej skalky

Zaujímavosti v okolí

Fotogaléria k článku

Najnovšie