Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Reversible Buff – dvojvrstvová čiapka z mikrovlákna
Reversible Buff – dvojvrstvová čiapka z mikrovlákna Zatvoriť

Predstavenie Buff čiapky z mikrovlákna

Buffka je termín, ktorý zľudovel takmer ako termoska. Neviem, či s ideou mikrovláknovej univerzálnej šatky prišla táto španielska značka ako prvá, isté však je, že pochopila štýlový potenciál a svojimi dizajnami okrášľuje hlavy a krky outdoorákov už nejaký ten rok. Kto prevažne nosí buffku uviazanú na čiapku, ocení jednoúčelové riešenie Buff čiapok z obľúbeného mikrovláknového materiálu.

Výrobca
Buff
Model
Microfiber Reversible Hat Buff
Microfiber 1 Layer Hat Buff
Typ
jednovrstvová a dvojvrstvová čiapka z mikrovlákna
Materiály
polyesterové mikrovlákno
Páči sa mi
diazjnové možnosti, mix & match kolekcia dizajnov, komfort nosenia
Nepáči sa mi
odlupujúce sa reflexné prvky
Infocena
16 € – Microfiber 1 Layer Hat Buff
21 € – Microfiber Reversible Hat Buff
Obchody
www.buff.sk

Idea je jednoduchá, šatky sú úspešné, tak prečo nespraviť čiapky? Však umiestnenie na hlave je jedným z najpoužívanejších spôsobov nosenia originálu. Nápad je realizovaný hneď vo viacerých typoch a vyskúšal som dva z nich – Microfiber Reversible Hat Buff a Microfiber 1 layer Hat Buff. Ako naznačujú anglické názvy, ide o obojstrannú a jednovrstvú čiapku z mikrovlákna. Toho istého polyesterového mikrovláka, z ktorého sa vyrábajú originálne buffky. Oba modely majú povrchovú úpravou Polygiene, ktorá má slúžiť na zmierňovanie zápachu. Funguje na báze strieborných solí a výrobca deklaruje, že ide o technológiu šetrnú k prírode, ktorá je pre človeka zdravotne nezávadná. Odporcov produkcie na ďalekom východe isto poteší, že oba produkty sú Made in EU, výroba je konkrétne v Španielsku, neďaleko Barcelony.

Microfiber Reversible Hat Buff

Obojstranná čiapka sa skladá z dvoch vrstiev, vnútornej a vonkajšej, pričom sa dá nosiť z oboch strán. Každá z nich má mierne odlišný dizajn, no nie príliš, lebo cez látku mierne presvitá vnútorná vrstva. Pri nosení tohto modelu máte rovnaký tepelný komfort ako s originálnou buffkou uviazanou na čiapku. Výrobca uvádza zónu komfortu v rozsahu 0 °C - 20 °C, čo môžem potvrdiť z dlhodobých skúseností s originál buffkou, ktorú nosím najčastejšie na hlave.

Pozitívom čiapky je, že chýba zatočenie šatky na temene, ktoré nie je vždy komfortné a pri čiapke sa tiež netreba zakaždým babrať s uväzovaním ako pri šatke. Na druhú stranu zas človek prichádza o univerzalitu. Čiapka nie je príliš napasovaná, aj moja hlava konfekčnej veľkosti large má dostatok pohodlia. Ľuďom s malou hlavou môže byť trochu voľná. Čiapku nosím pod helmu aj ako jedinú pokrývku hlavy. Keďže od originálu je to len strihový rozdiel, po stránke nosenia na hlave čiapka nič neprináša ani neuberá.

Jediným negatívom, ktorý sa doposiaľ prejavil, je odlupovanie reflexných prvkov na zadnej strane. O ich opodstatnenosti ale aj tak pochybujem – bežecké a cyklistické veci sú plné reflexných tretiek a na iné aktivity reflexky nie sú až také podstatné.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Microfiber 1 layer Hat Buff

Jednovrstvová čiapka je tenšia, no nie na celom svojom povrchu. Široký spodný lem, ktorý pokrýva čelo aj uši, je dvojvrstvový a vzniká zahnutím látky a následným prešitím. V oblasti temena hlavy je však len jedna vrstva a hlava sa môže tak lepšie odvetrávať. Dané riešenie je vhodné pre aktívnejší šport v teplejších podmienkach najmä s cieľom odvádzania potu a jeho rýchleho schnutia. Proti miernemu vetru je postačujúca, no už pri silnejšom vetre alebo v chladnejšom počasí to nie je ono. Únosný limit je niekde tesne pod 10 °C.

Tento model som si obľúbil menej ako predchádzajúci. Možno je to tým, že som zvyknutý na tepelný komfort originálnej buffky a tak je obojstranná čiapka prirodzenejším spoločníkom. Myslím však, že najmä pre bežcov to môže byť vyhovujúcejší model. Prípadne ak máte tesnejšie padnúcu lezeckú či lyžiarsku helmu, pod ktorú by sa dvojvrstvová čiapka horšie zmestila.

Mixuj dizajny

Obe čiapky sú k dispozícii vo veľkom množstve dizajnov, ktoré sa rok od roku budú meniť tak, ako je to pre Buff zvykom. Niektoré z nich patria do kolekcie mix&match, čo znamená, že identický, resp. kompatibilný dizajn majú rôzne produkty z ponuky značky. Môžete si tak k čiapke zaobstarať spriaznený originál buff, či nákrčník alebo iný model.

Zhrnutie

Celkovo sa mi myšlienka čiapok Buff páči a kto má rád originál, toto je vhodný doplnok. Ak by však mala otázka stáť tak, či čiapka alebo klasická buffka, volil by som to druhé, kvôli univerzalite.

Fotogaléria k článku

Najnovšie