Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Sedlo Tri kríže (autor foto: Tomáš Trstenský)
Sedlo Tri kríže (autor foto: Tomáš Trstenský) Zatvoriť

Správa Kremnické vrchy – novinky pre rok 2017

V raji bežeckého lyžovania na Slovensku, v Kremnických vrchoch, neostávajú miestni spať na vavrínoch a stále zlepšujú služby pre bežkárov. V zimnej sezóne 2015/2016 pribudla nová bežecká trať, Kordíky - sedlo Tunel (panelová cesta), a novinky pribudli aj v tohtoročnej sezóne. Malachovská zvážnica sa po zosuve dočkala opravy, spriechodnený kremnický tunel sa tkvie novotou a z banskobystrickej strany sa zlepšilo autobusové spojenie z/do obce Králiky.

Opravená zvážnica?

Od februára 2014 bol na tzv. Malachovskej zvážnici, bežecká trať medzi Hornými Pršanmi a Králikmi v Malachovskej doline, rozsiahly zosuv svahu. Trasa je obľúbenou zostupovou trasou z Kremnických vrchov na banskobystrickú stranu pohoria. Malachovská zvážnica sa odpája z králickej zvážnice pod Zlatou studňou a možno si na nej užiť veľmi dlhý zjazd s cieľom v Malachove (lyžiarske stredisko), v Horných Pršanoch alebo v prípade dobrých snehových podmienok na banskobystrické sídlisko Pršianska terasa alebo až sídlisko Radvaň. Zosunuté cestné teleso úplne znemožnilo akýkoľvek prechod po danej zvážnici, čo malo za následok niekoľkoročnú odstávku v strojovej úprave trate. V priebehu roka 2016 sa rozhodli Štátne lesy SR pre náročnú opravu lesnej cesty. Pri článku sú fotografie po dokončení opráv z novembra 2016 a po odovzdaní stavby do užívania. Samotnú sanáciu nebudem hodnotiť, nech si každý utvorí názor. Uvidíme v akom stave bude miesto zosuvu po tejto zime a či sa dá svah opäť do pohybu, keď rozmrzne zem a svoju úlohu zohrajú zrážky... V médiách sa za dôvod zosuvu označuje prepad stredovekej bane v blízkosti Ortútskeho jazierka, ale príčinu treba hľadať aj inde. Odkedy bola v oblasti vrchu Krpcová vybudovaná široká lesná cesta, tak sa narušené strmé svahy nad cestou dali do pohybu a neustále pracujú. Dokladom je každoročne napadané množstvo skál na ceste. Stará stredoveká cesta (trasa náučného chodníka) prechádza vrch Krpcová menej exponovaným terénom. Po zimnej sezóne 2016/2017 bude poškodená stavba riešená ako reklamácia diela v záruke. Preto odporúčam bežkárom, aby daným úsekom prechádzali veľmi opatrne (výrazné terénne skoky) a znížili rýchlosť jazdy na minimum.

Obnovený tunel i značenie

Na jeseň 2016 bol uskutočnený projekt "Dobrý signál" nadáciou Ekopolis a spoločnosťou Towercom, spravujúcou vysielače na Slovensku. Ide o pilotnú aktivitu, kde sa má zveľadiť prostredie vysielačov u nás a ako prvý bol zvolený vysielač Suchá hora, u verejnosti známy ako Kremnická skalka. Okrem umiestnenia informačného panelu pred vstupom do areálu vysielača je viditeľným počinom v okolí vysielača obnova stavebnej pamiatky Tunel v rovnomennom sedle. Od roku 2013 bola historická pamiatka zavalená a potrebovala lepšie zabezpečenie statického stavu. Okrem spriechodnenia tunela pre návštevníkov pohoria bolo obnovená pásové značenie v okolí sedla a opäť tu vznikla mimoúrovňová križovatka turistických trás, čo je u nás rarita. Boli osadené rázcestníky sedlo Tunel (na hlavnom hrebeni, kde sa križuje Cesta hrdinov SNP s ďalšou červenou značkou do Kováčovej) a na kremnickej strane nové rázcestie Tunel, odkiaľ pokračuje historická komunikácia - Zlatá cesta - na Skalku. Opravený tunel je primárne určený pre peších návštevníkov, cyklistov a bežkárov a vstupné portály na oboch stranách boli upravené na šírku, aby sa zabránilo nežiadúcemu prejazdu štvorkolkárov a snežných skútrov, ktoré v zime poškodzujú strojovo upravené bežecké trate v širokom okolí. Viac o zaujímavej histórii tunela sa môžete dozvedieť v článku od miestneho historika. Na obnove tunela sa podieľali: Banské múzeum Kremnica, Banskobystrický samosprávny kraj, spoločnosť ROB, OZ Tajovská kopa, obec Tajov, mesto Kremnica, členovia Klubu slovenských turistov a ďalší nadšenci.

Lepšie autobusové spojenie

S platnosťou od 11. decembra 2016 bol obnovený víkendový autobusový spoj (soboty, nedele a štátne sviatky) z Banskej Bystrice na Králiky a späť. Z dočasnej (prebieha výstavba novej) autobusovej stanice na Mičinskej ceste odchádza o 13.40 h s príchodom na Králiky o 14.14 h. Naspäť ide o 14.20 h s príchodom do Banskej Bystrice o 14.50 h, čím dobre nadväzuje napríklad na rýchlik Rozsutec (15.34 h) smer Žilina alebo na nedeľný regionálny rýchlik Žitava (15.11 h) do Bratislavy. Ide o dobre využiteľný spoj pre turistov-bežkárov, ak sa potrebujú skôr vrátiť z túry alebo v nižších polohách Kremnických vrchoch nie je dostatočná snehová pokrývka, čo je fenomén posledných zím. Ak je dostatok snehu, tak lyžiarske stopy vedú až na podhorie, kde je dobrá dostupnosť verejnou dopravou. Keďže Králiky sú obľúbeným nástupným a cieľovým miestom lyžiarskych túr v Kremnických vrchoch, verím, že cestujúca verejnosť ocení pridanie spoja a bude ho hodne využívať. V súčasnosti, keď sa spoje prevažne redukujú pre malú vyťaženosť cestujúcimi, je nový spoj ústretovým krokom dopravcu SAD Zvolen a Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý straty prímestskej dopravy finančne dotuje.

Autori fotografií: Vladimír Kobza a Tomáš Trstenský

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie