Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Chata Kmínek

Neďaleko od horského a hraničného priechodu Bumbálka sa nachádza niekoľko horských chát s možnosťou občerstvenia a ubytovania a jednou z nich je Chata Kmínek. Leží vo výške 872 m priamo na hranici ČR a SR. Prvé turistické objekty tu po roku 1918 postavili František a Vincent Kmínkovci. K objektu krčmy pristavil v roku 1948 Vincent Kmínek ubytovaciu časť. V roku 1990 sa tu mal stavať nový hotel, no k jeho realizácii nedošlo. Terajšia chata mala slúžiť ako ubytovňa pre robotníkov a následne mala byť zbúraná. Chvalabohu k tomu nedošlo a od roku 1996 je v súkromných rukách, majiteľ Robo Gajdoš ju zrekonštruoval a neustále ju rozširuje.

Poloha
Západné Beskydy - Turzovská vrchovina v sedle medzi vrchmi Korytové (882 m) a Kykula / Beskyd (876 m)
Nadmorská výška
872 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.39512 ° SŠ
dĺžka: 18.4501 ° VD
» Mapa
Nocľah
36 lôžok
Prevádzka
Sezónna, mimo sezóny cez víkendy, príp. po dohode s chatárom
Voda
Vodovod v objekte
Cena
6,50 - 11,00 € / človekonoc
Kontakt
info@chata-kminek.sk, +421 905 815 190 (SR), +420 606 568 201 (ČR), http://chata-kminek.sk
Spojenie
Vlakom alebo busom z Makova, Nižného Kelčova, busom z Vyšného Kelčova, autom - parkovanie na Bumbálke
Dalšie info
vonkajší bazén, kúpacia kaďa, lyžiarsky vlek, bežecké trasy

Prístup

Na chatu sa dá dostať z viacerých smerov. Od železničnej stanice v Makove po modrej značke. Po tejto ceste je aj jediný prístup autom, avšak druhú polovicu cesty odporúčam len majiteľom terénnych áut. Osobným autom sa dá vyviezť po asfaltovej ceste do časti Potok a odtiaľto treba pokračovať peši.

Z Makova do sedla nad Bitalovcami vedie niekoľko ďalších značených turistických trás a zo sedla je to sem len pár minút chôdze. Ďalšou možnosťou je prístup z Vysokej nad Kysucou, z časti Vyšný Kelčov, kde je k dispozícii niekoľko turisticky značených trás – červená hrebeňovka po CZ/SK hranici, červená od kostola cez osadu Gabláse alebo modrá od kostola cez osadu Skala.

Vedie sem aj zelená značka od železničnej stanice v Nižnom Kelčove. Najjednoduchší prístup je zo sedla Bumbálka, kam sa dostanete po ceste E442, ktorá spája Slovenskú a Českú republiku. Od parkoviska je to asi 3,5 km spevnenou lesnou cestou po červenej značke. V zime vie chatár zabezpečiť odtiaľto dopravu batožiny alebo osôb snežným skútrom, prípadne rolbou. V lete sa dá dohodnúť na odvoze terénnym autom. Peší prístup je však nenáročný a za odmenu dostanete výhľady na najvyššie kopce Moravsko-sliezskych Beskýd.

Ubytovanie

Na chate je k dispozícii 36 lôžok v dvoch kategóriách ubytovania. V prvej kategórii sú 4- a 5-lôžkové izby so spoločných sociálnym zariadením. Cena 6,50 € v letnej a 8,- € v zimnej sezóne je veľmi priateľská.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V druhej kategórii sú dve dvojposteľové izby so sociálnym zariadením, sprchou a TV. Cena je 11,- € v lete, resp. 12,50 € v zime. Príplatok za ubytovanie iba na 1 deň je 0,70 €. Na chate sa dá platiť českými korunami aj eurom.

Prevádzka a služby

Chata je otvorená sezónne, mimo sezóny cez víkend alebo podľa dohody s chatárom. Na prízemí sa nachádza jedáleň a bar, pred nimi je ďalšia miestnosť so sedením, detský kútik a stolový futbal. O domácu stravu sa stará chatár spolu s manželkou. Výber jedál je pestrý, nemusíte mať strach ani z halušiek (po jednej negatívnej skúsenosti z Terchovej si slovenské národné jedlo objednávam radšej len veľmi sporadicky). Na raňajky je ponuka asi 11-tich jedál od miešaných vajíčok, cez omeletu, klobásu, párky až po toasty so šunkou a syrom.

Pri chate sa nachádza detské ihrisko a lyžiarsky vlek s dĺžkou 300 m. Zaujímavosťou je bazén, ktorý sa nachádza na moravskej strane hranice, takže ak by došlo medzi našimi krajinami k nejakému problému, z chaty do bazéna by ste museli absolvovať pasovú kontrolu. Majú tu kúpaciu kaďu, v ktorej si môžete zregenerovať telo po turistike vo vode s teplotou 38 - 41 °C.

Pre milovníkov zimnej turistiky je v zime k dispozícii niekoľko bežkárskych trás, v lete si na svoje prídu turisti aj cyklisti.

Webová stránka chaty

Fotogaléria k článku

Najnovšie