Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na prístrešok
Pohľad na prístrešok Zatvoriť

Prístrešok Krivoštianka (Krivošťanka)

Turista, putujúci po hrebeni Vihorlatských vrchov, môže počas atraktívnej hrebeňovej túry využiť na prenocovanie viacero objektov. Jedným z nich je jednoduchý prístrešok, stojaci v tesnej blízkosti vrchu Krivoštianka (Krivošťanka). Aj keď nie je určený k prenocovaniu, pod jeho strechou sa celkom pohodlne vyspí menšia skupina turistov. A to je dôvod, prečo si stavba zaslúži opísanie.

Poloha
Vihorlatská vrchy: Humenské vrchy, vrch Krivoštianka (Krivošťanka)
Nadmorská výška
530 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.89214 ° SŠ
dĺžka: 21.86816 ° VD
» Mapa
Nocľah
max. 3 osoby, spacák a karimatka nutné
Prevádzka
trorjsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
bez vodného zdroja

Poloha a prístup

Prístrešok sa nachádza v západnej časti Vihorlatských vrchov, v podcelku Humenské vrchy. Je situovaný asi 30 metrov južne pod vrcholom Krivoštianky (Krivošťanka). Prístupný je po zelenej značke, ktorá sa začína v dedine Krivošťany (mestská časť Strážskeho) a od prístreška pokračuje ďalej k rázcestiu Veľká Dubová. Tu zelenú značku križuje modrá, po ktorej sa sem dá dostať z dedín Jasenov, Chlmec a Porúbka. Z Krivoštian aj z Veľkej Dubovej sem cesta trvá približne hodinu.

Objekt

Stavba je jednoduchej drevenej konštrukcie, takmer štvorcového pôdorysu s rozmermi asi 3 x 3 metre. Drevená konštrukcia nesie sedlovú strechu, ktorá siaha na severnej strane až k zemi. Z ostatných strán je voľne otvorená do terénu. Pod strechou sa nachádzajú dve lavice a stôl. Podlahu tvorí udupaná hlina. Aj keď prístrešok nie je primárne určený k prenocovaniu, traja turisti tu vcelku pohodlne môžu prečkať noc. Z toho jeden na stole, ktorý sa dá využiť aj ako pričňa a ďalší dvaja na podlahe. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Prípadné pripevnenie celty alebo PVC fólie z náveternej strany zvýši komfort nocľahu.

Voda a okolie

Prameň alebo iný vodný zdroj sa v blízkosti nenachádza. Najbližšie sa voda dá spoľahlivo nečerpať až v Krivošťanoch. Hneď vedľa prístrešku ja vybudované ohnisko s dreveným sedením. Z vlastného vrcholu Krivoštianky sú výhľady dosť obmedzené. Zato na jej bralnatom hrebeni sa dajú nájsť miesta s pekným, aj keď len čiastočným výhľadom na Humenné a jeho okolie. Za návštevu rozhodne stoja z veľkej časti opravené pozostatky hradov Jasenov a Brekov.

Fotografie Alexandara Daňa z hrebeňa Krivoštianky (Krivošťanky):

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie