Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prabos Drago sú seriózne celokožené detské turistické topánky s Vibram podrážkou
Prabos Drago sú seriózne celokožené detské turistické topánky s Vibram podrážkou Zatvoriť

Recenzia Detské celokožené topánky Prabos Drago

Nohy v suchu a teple sú základom pohody každého turistu. Pri deťoch to platí dvojnásobne, no zároveň ich výbava býva kompromisom, keďže jedna veľkosť vystačí tak na jednu sezónu. Príjemné je preto vidieť cenovo dostupnejšiu, no celokoženú detskú topánku s vibramovou podrážkou a nepremokavou membránou. Také sú topánky Prabos Drago, ktoré od konca jesene testuje náš päťročný Kubko.

Výrobca
Prabos
Model
Drago
Typ
celokožené detské turistické topánky
Materiály
hydrofóbna hovädzia useň, nanodry membrána, Vibram podrážka
Hmotnosť
650 g – pár veľkosti EU30
Farebné kombinácie
hnedá
Páči sa mi
klasický dizajn, na pohľad kvalitné vyhotovenie, seriózna podrážka s hlbokým dezénom, tuhosť podrážky, nepremokavosť
Nepáči sa mi
v šnúrovaní chýba stop očko
Ostatné info
Rozsah veľkostí (EU): 27 - 35
Vyrobené v Českej republike
Infocena
52 € – 1390 Kč
Obchody
web výrobcu: www.prabos.cz

Dizajn, materiály a vyhotovenie

Prabos Drago poteší srdce každého premotivovaného otecka, ktorý vo svojej ratolesti vidí budúceho Messnera. Topánky sú totiž celokožené (nubuk), majú malé množstvo švov, vibramovú podrážku so zvýšeným okrajom a nepremokavú membránu. To sú parametre, podľa ktorých si často sami vyberajú svoje pohorky. Síce nejde o GoreTex ale NanoDry, no vďaka celokoženému vyhotoveniu membrána až taká podstatné nebude, keď sa o kožu bude otecko primerane starať.

Podrážka nesie známe osemuholníkové žlté logo Vibram. Kubka to teší, lebo má rovnaké ako tatko a maminka, to sa počíta. Dezén je pomerne hlboký so značným odstupom, čo sľubuje, že blato sa nebude tak ľahko zachytávať. Oblasť päty má dezén orientovaný v protismere pre lepšiu stabilitu pri zostupe a nechýba ani náznak climbing zóny vpredu. Rovnako ako tatko, podrážka má teda dva body! Len pozor, climbing zónu netreba dieťaťu príliš prízvukovať, lebo potom ho len zvešiavate z každého kusu žuly či vápenca v 200-metrovom okolí vašej trasy.

Tuhosť podrážky aj zvršku by som na pomery dospeláckych topánok zaradil do kategórie B. Pre oveľa ľahšieho a menšieho turistu to však oproti bežným detským topánočkám do hôr je enormný rozdiel. Podrážka by bez problémov zniesla aj turistické naťahovacie mačičky, no tie sa vo veľkosti EU30 nevyrábajú. Treba sa uspokojiť s niečim detskejším.

Keď hovoríme o celokoženom vyhotovení, nie je to úplne presné. Časť jazyka je textilná pre jeho lepšiu prispôsobivosť detskej nožičke a vnútorná stielka vo vrchnej časti komína je tiež z textilného meshu. Z rovnakého materiálu je aj vnútorná strana jazyka. Zvyšok vnútornej stielky je šedá textília s nalaminovanou membránou NanoTech. Vyberateľná vložka je z peny a je anatomicky tvarovaná najmä v oblasti päty a klenby. Ak však dieťa potrebuje podporu klenby, treba siahnuť po ortopedickej vložke.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Šnúrky sú ploché a prevliekajú sa cez štyri páry kovových očiek a potom cez kovový háčik. Absentuje stop-očko, takže pri viazaní treba trochu viac šikovnosti. Plochá šnúrka má drobnú nevýhodu, že sa pri viazaní môže zachytiť o očko a poškodiť, čo sa mi asi pri druhom viazaní aj podarilo. Samorozväzovanie alebo iné neduhy som nespozoroval, no je pravda, že pre istotu každé turistické topánky viažem s dvakrát obtočenou mašličkou.

Skúsenosti z používania

Kubko si topánky rýchlo obľúbil. Najmä preto, že vizuálne vyzerajú podobne ako moje a Sonine topánky. Takže už je velkáč, keď má také topánky. Značne to podporilo jeho vôľu na túre, čo som sprvu vítal, no jeho neutíchajúca snaha liezť na každý šuter začala byť po čase dosť únavná. Neprekážalo, že sneží, neprekážal závej. K tomu detská istota ničnetušiaceho.

Iste za tým je aj oveľa väčšia istota v kroku, ktorú Kubko získal oproti predošlej obuvi (Karrimor turistické). Nejde pritom len o pevnosť podrážky ale aj jej dezén, ktorý na detských topánočkách býva až zarážajúco plytký. Prakticky na každom povrchu bolo vidieť, ako veľmi mu pomohla zmena k "serióznejšej" topánke.

Čo sa týka nepremokavosti, tak v snehu zatiaľ nepremokli ani raz, a pritom teda Kubko musí prejsť každý závej, veď čo by to bola za sranda, keby išiel tadiaľ ako všetci, kde je sneh udupaný. Taktiež zdvíhať nohy je nuda. Brodenie snehom je pravý horský zážitok a neprekáža, že máme celodennú túru pred sebou. Avšak pozor, ako môžno vidieť na fotkách, absolútnou nutnosťou sú návleky. Nízke dospelácke Ferrino sa príliš neosvedčili, pretože zadný zips nemá na svojom konci zaisťovací cvok, a preto sa samovoľne rozopínajú. Zimná kombinéza, návleky a tieto topánky sa veľmi osvedčili a bez ohľadu na blbnutie som Kubka vždy vyzul so suchými ponožkami.

Záver

Prabos Drago sú univerzálne celoročne použiteľné detské turistické topánky. Jedine v lete v horúčavách budú menej vhodné, lebo v nich bude drobcovi príliš teplo. Počas jesenného a zimného používania vo Vysokých Tatrách, Malých Karpatoch či Jurskom Šúre sa veľmi osvedčili. Jednak zvýšenou istotou a stabilitou v teréne a tiež nepremokavosťou.

Celokožené vyhotovenie a masívna podrážka naznačuje, že budú trvácne, a teda pokiaľ ich kúpite svojmu prvému dieťaťu, isto vydržia bračekovi či sestričke, prípadne ich predáte na mamičkovskom bazáre za celkom slušnú cenu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie