Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Nová Burda v roku 2017
Nová Burda v roku 2017 Zatvoriť

Chata Zrub Burda znovupostavený

Pôvodný Zrub Burda si turisti veľa neužili, lebo fungoval len dve sezóny, keď začiatkom novembra 2012 zhorel do tla rukou podpaľača. Našťastie nadšenie z rozvíjajúceho sa turistického ruchu v sedle Burda prekonalo nevôľu zbabelých neprajníkov a od leta 2015 opäť ponúka zázemie pre návštevníkov Národného parku Muránska planina.

Poloha
pomedzie pohorí Veporské vrchy a Spišsko-gemerský kras (Muránska planina) - sedlo Burda
Nadmorská výška
1008 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.76203 ° SŠ
dĺžka: 19.90372 ° VD
» Mapa
Nocľah
20 ľudí vo vlastných spacích vakoch s karimatkou na drevenom podlahe podkrovnej nocľahárne
Prevádzka
útulňa s hospodárom a sezónnou prevádzkou (viď text)
Voda
drevený válov pri objekte
Cena
5,- € človekonoc
Kontakt
správca Zdeno Pochop: telefón +421 949 681 168 +421 917 466 175, +421 915 983 229, e-mail: oznovaburda@gmail.com (OZ Nová Burda), zpochop@gmail.com (správca zrubu)
Spojenie
Najvhodnejšie východiskové body: sedlo Zbojská (vlak, bus), Tisovec (vlak,bus), Závadka nad Hronom (vlak, bus)
Dalšie info
informačné centrum NP Muránska planina, stanica Huculskej magistrály (putovanie na koňoch)

Poloha a prístup

Sedlo Burda sa nachádza v severozápadnej časti Národného parku Muránska planina pod Fabovou hoľou v nadmorskej výške 1005 m a oddeľuje Horný Gemer od Horehronia. Objekt sa nachádza približne 150 m západne od turistického rázcestníka na zelenej značke smerom na Kučelach v areáli bývalého lomu. Odbočka k zrubu zo sedla je v teréne vyznačená. Cez Burdu vedie množstvo turistických, cyklistických, lyžiarskych a konských trás zo všetkých svetových strán.

Najkratšia prístupová trasa na Burdu je zo sedla Zbojská bez výstupu na Fabovu hoľu. Pohodlne sa dá do sedla dostať pešo i na bicykli z juhu dolinou Rimavy z Tisovca a zo severu dolinou Hronec zo Závadky nad Hronom. Z Fabovej hole klesajú do sedla trasy, vedúce z Pohronskej Polhory, sedla Zbojská a z Polomky. Smerom z Muránskej planiny vás do sedla Burda privedú turistické trasy z Nižnej Kľakovej (útulňa) a Sivákovej.

Prevádzka

Burda je v prevádzke celoročne, ale otváracie hodiny sa sezónne líšia. Počas zimnej sezóny (september až marec) a jari (apríl – máj) býva otvorené len počas víkendov pre minimálne päť objednaných nocľažníkov (pre väčšie skupiny možnosť ubytovania aj mimo víkendov). V letnej sezóne (jún – august) je otvorené denne (okrem pondelkov). Počas týchto dní je útulňa k dispozícii nepretržite. Využitie zrubu je možné v zime a na jar aj mimo víkendov. Stačí kontaktovať správcu a objednať si termín. Služba je dostupná najmä väčším partiám turistov (5 a viac hostí) a objednávky treba realizovať minimálne dva týždne pred plánovaným termínom návštevy. V zrube nie je elektrina a sedlo Burda je mimo dosahu signálu mobilných operátorov, preto odporúčame volať v predstihu a nevydarený hovor zopakovať, prípadne posielať textové správy alebo e-maily.

Objekt primárne slúži ako informačné centrum, ale zároveň je útulňou so správcom, ktorá ponukou služieb balansuje na hranici medzi turistickou útulňou a chatou. Správca – chatár je ranger Národného parku Muránska planina (NPMP), ktorý rád poinformuje o všetkom, čo turista potrebuje vedieť o turistike, cykloturistike, turistike na koňoch a o návštevnom poriadku NPMP. Zrub vznikol na základe iniciatívy a spolupráce Správy NPMP s viacerými subjektmi, pôsobiacimi v oblasti cestovného ruchu. Výsledkom spolupráce je projekt Huculská magistrála, z čoho vyplýva aj ďalšia dôležitá funkcia zrubu, čo je takzvaná nástupná, cieľová a prestupová (oddychová) stanica pri putovaní po magistrále.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Služby

Stavba má pôdorys písmena „L“ a tvoria ju tri priestory. Po vstupe ste vo veľkoryso riešenom útulnom priestore spoločenskej miestnosti (jedáleň s bufetom). Zariadenie tvoria veľké stoly a obslužný pult pod drevenými schodmi, vedúcimi do ubytovacej časti. Približne v strede miestnosti pri vstupe na schody je umiestnená liatinová pec krbového typu, na ktorou je sušiak na mokré veci.

Ubytovacia časť je v podkroví a je rozdelená na nocľaháreň pre verejnosť a ubytovací priestor pre správcu útulne. Nocovanie je možné len na vlastnej karimatke s vlastným spacím vakom na hladkej drevenej podlahe. Do nocľahárne sa zmestí do 20 ľudí.

Bufet ponúka jednoduchého občerstvenie: klobása, zabíjačkové chuťovky, syry, langoše, prípadne polievka podľa ponuky, nealkoholické (čaj, káva, kofola) a alkoholické nápoje vrátane piva (v sezóne čapované).

Súvisiace odkazy

_Spoluautorom textu je muska

Fotogaléria k článku

Najnovšie