Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Čerstvo dokončený prístrešok (autor foto: Viliam Hennel)
Čerstvo dokončený prístrešok (autor foto: Viliam Hennel) Zatvoriť

Prístrešok Žuntohuvka pri Obrázkoch

V Ľubovnianskej vrchovine, hore nad mestským lesoparkom za hradom Ľubovňa je k dispozícii úplne nový prístrešok so studničkou. Stavbu má na svedomí môj dlhoročný kamarát Vilo, ktorý je sám vyznávačom aktívneho pobytu v prírode, a preto sme sa ich rozhodli predstaviť verejnosti. Ide o objekt určený len na posedenie, nabratie vody a pookriatie pri putovaní. Na spanie však určite určený nie je. Kto ich však bude chcieť nájsť, bude musieť mať oči dobre otvorené.

Poloha
Ľubovnianska vrchovina: JZ od vrchu Osly medzi cyklorázcestníkmi Obrázky a Dlhé role - pod lesnou cestu (cyklotrasa)
Nadmorská výška
753 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.33133 ° SŠ
dĺžka: 20.70408 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdovo 2 osoby s vlastným spacákom a karimatkou
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studnička vedľa prístreška

Poloha a prístup

Objekty sa nachádzajú mimo značených peších turistických trás, avšak nie až tak ďaleko od najbližšej značky. Približne 700 m východným smerom sa nachádza červená značka, vedúca od hradu Ľubovňa na Osly a ďalej na severovýchod až do Sulína k minerálnemu prameňu. Hneď vedľa prístreška však prechádzajú značené cyklotrasy (modrá súbežne so zelenou), ktoré sú trasované po kvalitnej lesnej ceste (vhodná na bežky) neďaleko nad prístreškom. Musím upozorniť, že prístrešok aj studnička sa nachádzajú pod cestou v lese, preto je ľahké ich minúť a nevšimnúť si ich! Ako vodítko preto uvádzam, že ak v tomto mieste na výraznej zákrute natrafíte na novú atypickú drevenú lavičku, treba hneď za ňou zísť dole do lesa a po pár metroch sa objaví studnička a za ňou altánok.

Samotná lokalita prístreška má špeciálny názov - Žuntohuvka, preto som k názvu dal prídavok podľa najbližšieho cyklosmerovníka - Obrázky (cca 600 m západne). Asi 700 m východne je ďalší cyklosmerovník Dlhé role. Na cyklotrasy sa dostanete zo Starej Ľubovne a sú to v podstate okruhy po miestnych lesoch.

Prístrešok

Ide o drevenú konštrukciu s rozmermi 4 x 3 m prekrytú šikmou pultovou strechou. Bočné krytie nie je zo žiadnej strany. Vnútri sa nachádza drevený masívny stôl a dve drevené lavice. Prístrešok je vsadený citlivo do lesa priamo medzi jedle. Podlahu tvorí udupaná zemina. V prístrešku sa núdzovo vyspia maximálne 2 osoby na zemi, karimatka a spacák sú nevyhnutnosťou.

Studnička

Studnička a prístrešok sú od seba vzdialené len pár metrov, preto nie je problém s hľadaním vody. Voda je zachytená v drevenej studničke atypického dizajnu (podobne ako lavička pri zvážnici). Prameň nie je veľmi výdatný, skôr slabší, ale je dobré o ňom vedieť. Najbližší je až o pár kilometrov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Okolie

Za najväčšiu atrakciu blízkeho okolia považujem hrad Ľubovňa a skanzen - múzeum ľudovej architektúry pod hradom, ďalej prielom Jarabinského potoka a Čertovu (Dudkovu) skalu. V bezprostrednej blízkosti je to potom vrchol Osly, kam vedú nohy väčšiny zblúdilých v oblasti. Ten sa nachádza na spomínanej neďalekej červenej značke. Najbližšie sa podobný drevený prístrešok nachádza na vrchole Osly a viacero sa ich nachádza aj v mestskom lesoparku za hradom.

Autori fotografií: Lukáš Varšík a Viliam Hennel

Fotogaléria k článku

Najnovšie