Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Farkašova samota
Farkašova samota Zatvoriť

Prístrešok Farkašova samota

Na planinách Slovenského krasu je všeobecne problém s akoukoľvek turistickou vybavenosťou. Vodné zdroje je možné spočítať na jednej ruke a miesta vhodné na úkryt pred nečasom sú skôr vecou náhody. Jedinou možnosťou je teda vyhľadať objekty určené pre poľovníkov. A minimálne jedna vhodná chata sa nachádza aj na Plešiveckej planine.

Poloha
Slovenský kras: Plešivecká planina, juhovýchodne od rázcestia Farkašova samota
Nadmorská výška
650 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.61908 ° SŠ
dĺžka: 20.44903 ° VD
» Mapa
Nocľah
cca 15 ľudí, nutná vlastná karimatka a spacák
Prevádzka
trojsezónna (bez možnosti kúrenia, iba otvorené ohnisko na opekanie)
Voda
dažďová voda v sudoch pod odkvapmi
neoverená poloha prameňa pod Veľkým vrchom (400 m na SV)
Dalšie info
súkromný objekt (poľovnícka chata)

Poloha

Od rázcestia „Farkašova samota“ na žltej turistickej značke treba zísť zo značky po výraznej lesnej ceste približne 150 m na lúku smerom na východ. Na jej konci doprava na druhú lúku, odkiaľ vidieť budovu.

Objekt

Farkašovu samotu tvorí dvojpodlažná murovaná poľovnícka chata v dobrom a udržiavanom stave. Nad vchodovými dverami je strieška, ktorá vie poskytnúť útočisko pre 1 až 2 osoby. Vstup aj okná sú zamrežované a vnútri vidieť zachované a stále využívané príslušenstvo. V zadnej časti je drevená prístavba drevárne opatrená tiež zámkom. Pre turistu ako útočisko však môže poslúžiť tretia časť stavby, ktorou je grilovací altánok. Je riešený skutočne veľkoryso a poskytuje takmer dokonalú ochranu pred nástrahami zlého počasia. Podlaha je tvorená zámkovou dlažbou, nechýba sedenie so stolmi pre 15 - 20 osôb a samozrejme ani otvorené krbové ohnisko s murovaným komínom. Strecha je pokrytá vlnitým plechom

Za altánkom sa nachádza ruina s obvodovými stenami pôvodnej kamennej stavby, značne zaprataná sutinou a rôznym odpadom (haraburdím). V okolí sa ešte nachádza aj vonkajšie nekryté sedenie.

Voda a latrína

Voda sa nikde v blízkosti nenachádza. Na úžitkové účely sú pod odkvapmi umiestnené sudy na zrážkovú vodu, ktorú však rozhodne neodporúčam piť.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na mapách je vyznačený prameň pod Veľkým vrchom (Vyhliadka, 703,8 m), kam by mal viesť poľovnícky chodník, ale poloha nie je overená (pozn. redakcie). Ak viete o jeho existencii, dajte vedieť do diskusie k článku.

Nikde v okolí som nenašiel latrínu, čo je vzhľadom na veľkosť, aj zjavné využívanie objektu, dosť zvláštne. Prítomnosť použitých vreckoviek pod oknami zo zadnej strany nasvedčuje tomu, že nie som jediný, čo ju nenašiel...

Poznámka pre návštevníkov: budova je jednoznačne využívaná jej vlastníkmi a rozhodne ju neodporúčam ako plánovaný nocľah v prípade prechodu Plešiveckej planiny. Jednak môže byť obsadená a jednak nie je priľahlý altánok na tento účel určený. Pri prečkaní nepriazne počasia, verím, nemá nikto s láskou k horám problém, keď sa u neho zloží turista a miesto nechá v minimálne tak dobrom stave a vybavení, ako ho našiel.

Fotogaléria k článku

Najnovšie