Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Hlavný hosť Ďumbierfestu 2017 - Danny Menšík, svetový rekordér v chôdzi po highline
Hlavný hosť Ďumbierfestu 2017 - Danny Menšík, svetový rekordér v chôdzi po highline Zatvoriť

Pozvánka Ďumbierfest sa vracia do Brezna

Horský multižánrový festival Ďumbierfest sa po roku opäť vracia do Brezna. V dňoch 21. - 22. apríla privíta brezniansky klub Bombura hostí z Česka a Slovenska už po štrnástykrát. Príďte za poznaním a zábavou na unikátny horský festival. Príďte do Brezna.

V piatok premietneme krásny dokumentárny film z koprodukcie Arolla film a RTVS o živote v horách - Život v oblakoch, na ekologickú tému nadviaže fotoprezentácia ekológa Maťa Žiaka o delte Dunaja a jeho expedícii Hladkači užoviek. Domáca zostava okolo „breznianskeho Messnera“ Mareka Kocúra a Miňa Pančíka Vám predstaví ich dobrodružnú expedíciu na Sibír, pri ktorej sa naladíte na adrenalínovú vlnu, ktorá sa s príchodom hlavného hosťa festivalu, svetového rekordéra v chôdzi na highline (po brezniansky na gurtni) Čecha Dannyho Menšíka zvýši na maximum.

V sobotu sa môžu návštevníci tešiť na gruzínske hory, Vlado Sikula a Marcel Kováčik porozprávajú o ich (nielen) skialpovych zážitkoch. Z Kaukazu sa presunieme na Slovensko, na ktorom ostaneme. Na severnej strane Chopku sa dejú neskutočné veci a jednou z nich sú tímové štafetové preteky Liptov Ride, ktoré spájajú päť rôznych športov, predstaviť ich príde organizátorka Katka Guthová. Slová a fotografie vystriedajú filmy. Rasťo Hatiar zdokumentoval životný príbeh legendárnej dvojice skialpinistov Trizna-Madaj, ktorí v 90-tych rokoch pravidelne bodovali medzi svetovou skialpinistickou špičkou, film Obyčajní chlapci motivuje každého začínajúceho skialpinistu. Druhý sobotný film sa opäť ponesie v znamení ochrany a spoznávania slovenskej prírody. Ďalší z tatranskej trilógie, s názvom Nesmrteľný les z koprodukcie Arolla film a RTVS je film, ktorý jednoducho nesmie chýbať na horskom festivale. Premiéru mal iba mesiac pred Ďumbierfestom na medzinárodnom horskom festival Hory a mesto v Bratislave a zožal obrovský úspech, preto je ťahúňom druhého dňa festivalu. Tatry budú v sobotu hlavnou témou a podčiarkne to posledný bod programu nová Chata pod Kráľovou hoľou. Ak neviete o tom, že by pod Kráľovou hoľou bola nejaká horská chata, tak sa príďte pozrieť do Bombury a trio chatárov Vám porozpráva ako sa unikátny projekt stal skutočnosťou.

Ďumbierfest je aj preto unikátny, pretože spája hory s mestom, prírodu s kultúrou či poznanie s relaxom. Tak ako po minulé roky, aj tento rok pre Vás klub Bombura – nezávislý kultúrny priestor pripravil hudobnú časť festivalu v podobe kvalitnej domácej a zahraničnej muziky. V piatok sa v Brezne predstaví zvolenské blues-rockové zoskupenie ZVA 12-28 Band a festival zakončí svojím vystúpením popredný pražský DJ Mackie Messer, ktorý Vás roztancuje v rytme electro swingu.

Súčasťou festivalu bude aj sprievodný program. Členovia Horskej služby Nízke Tatry-juh Vám predvedú ukážky ich činnosti, rôzne lanové techniky, lanovky, spusty, vyslobodzovanie z výšky, žumarovanie, ukážky prvej pomoci a pod., ktoré sa budú páčiť najmä deťom. To všetko v druhý deň festivalu (v sobotu 22. 4.) od obeda v mestskom parku v Brezne. K festivalu nesmie chýbať súťažná atmosféra, ktorú vytvorí tombola vždy po dokumentárnom programe. To, že sa nehrá o cukríky, potvrdí celková suma v tombole, viac ako 840,- eur s hlavnou výhrou rafting a kaňoning v Slovinsku. Ak nevyhráte, bude možnosť si spomienkové predmety kúpiť v našej „Ďumbieršope“.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Organizátori OZ NAIRAM a OZ Horské spoločenstvo Vás srdečne pozývajú na 14. ročník unikátneho multižánrového festivalu s horskou tématikou. Keď neprídu Brezňania na Ďumbier, príde Ďumbier do Brezna. Vstupenky si môžete zakúpiť v TIK Brezno alebo rezervovať na čísle 0904 906 776.

Viac informácií nájdete na facebooku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie