Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

foto © Hanwag
foto © Hanwag Zatvoriť

PR Čo je hydrolýza polyuretánu a ako ničí podrážky

Z času na čas do nášho servisného strediska dostaneme reklamáciu od zákazníka, ktorý je znepokojený, že mu odpadla podrážka z topánok. V niektorých prípadoch je rozpadnutá na kusy. Tento problém sa môže vyskytnúť dokonca pri topánkach, ktoré boli sotva používané. Prečo sa to stáva? Odpoveď: je to problém s polyuretánom, ktorý sa používa v medzipodrážke. A tento problém sa volá hydrolýza. Radi by sme vám ho vysvetlili…

Vaše horské topánky ležia v krabici v pivnici alebo na povale a čakajú, kým ich obujete. V niektorých prípadoch môžu vyzerať ako nové. Pohľad na pár tradičných kožených topánok môže byť dostatočným impulzom, aby ste si naplánovali túru v horách. Avšak, odchod z domu s párom starých topánok, ktoré dlho neboli nosené, môže znamenať návrat s podrážkami rozpadnutými na kusy. Prečo sa to môže stať? Vinníkom je hydrolýza. Hydrolýza je chemický rozpad zlúčeniny pod vplyvom reakcie s vodou. V našom prípade hovoríme o hydrolýze polyuretánu (PU). Polyuretán sa používa na výrobu medzipodrážky (komponent v strede topánky medzi podošvou a zvrškom). Môže postupne časom absorbovať vlhkosť a degradovať. Polyuretán tvrdne, je čím ďalej poréznejší a v určitom okamihu sa začne rozpadávať. V extrémnych prípadoch sa môže úplne rozpadnúť. A ak sa toto stane, podrážka odpadne od topánok.

Polyuretán môže mať buď esterovú alebo éterovú bázu. Obe zlúčeniny majú svoje plusy a mínusy a ponúkajú odlišné množstvo tlmenia, trvanlivosti, elasticity, nárazuvzdornosti, UV a mikrobiálnej odolnosti. Väčšina výrobcov vysokokvalitnej horskej a trekingovej obuvy používa PU s esterovou bázou. Je to najvhodnejší materiál – napriek hydrolýze. Takže všetci výrobcovia sa musia vysporiadať s problémom starnutia polyuretánu. Nepríjemná vec na hydrolýze je, že ju nevidieť zvonka. Degradácia nastáva zvnútra. Dokonca novo vyzerajúce topánky môžu mať rozpadajúcu sa konštrukciu. Dôrazne odporúčame otestovať staré topánky na krátkej prechádzke pred tým, ako ich vezmete na dlhú túru, predovšetkým ak dlhší čas ležali v krabici v pivnici alebo na povale. Vizuálna kontrola nie je dostatočná. V obuvníckych kruhoch a na používateľských fórach sa často hovorí, že hydrolýza sa spomaľuje, ak sa topánky používajú. U nás vo firme Hanwag niekedy používame pojem Standchaden (degradácia z uskladnenia). Je to problém, na ktorom pracujeme a tiež sa mu plánujeme v budúcnosti viac venovať.

Tak či tak, horské topánky a trekingová obuv patria von, nie na poličku. Správne uskladnenie môže pomôcť predísť hydrolýze. Topánky je najlepšie skladovať v suchom, dobre odvetranom prostredí. Naviac, nemali by nikdy byť vystavené vysokej teplote. Oba tieto faktory značne zrýchľujú proces hydrolýzy. Je tiež dôležité vyvarovať sa dlhodobému kontaktu s bahnom či hnojom, kvôli mikróbom. Ak šliapnete do kravského lajna, je najlepšie topánky umyť najneskôr po príchode domov. Sú významné rozdiely v čase, kedy sa objaví hydrolýza. Momentálne odhadujeme, že začína približne šesť až sedem rokov potom, ako bola medzipodrážka vyrobená. Treba tiež brať do úvahy, že dátum výroby vašej podrážky sa môže výrazne líšiť od dátumu zakúpenia vašich topánok. Navyše, dodacia doba podrážky, skladovania podrážky a výroba v továrni Hanwag plus dodanie predajcovi a ďalšie skladovanie sa nasčítajú. Keď si kúpite pár Hanwag topánok v outdoorovom obchode, topánky mohli byť na pulte niekoľko mesiacov. Ak zoženiete pár z už neaktuálnej kolekcie vo výpredaji, tak topánky mohli stáť v obchode aj niekoľko rokov. Berte aj tieto faktory do úvahy pri určovaní veku vašich topánok.

Ako chrániť vaše topánky pred hydrolýzou

  • Skladujte vaše topánky na tmavom, suchom a dobre vetranom mieste.
  • Hydrolýza nie je viditeľná zvonka.
  • Chráňte svoju obuv pred zdrojmi tepla.
  • Otestujete staršie topánky na krátkej vychádzke pred dlhšími túrami.
  • Čistite svoju obuv pravidelne.
  • Umyte bahno a hnoj vodou hneď po skončení výletu.

Aj v prípade, že vaše topánky postihla hydrolýza, nie je všetko stratené. Topánky nižšej kvality sa robia strobelovou konštrukciou a nemôžu byť prepodrážkovné. Avšak, Hanwag používa cementovanú konštrukciu. Takáto obuv môže byť ľahko prepodrážkovaná – s úplne novou medzipodrážkou a podošvou.

Prepodrážkovanie: ako na to?

Všeobecne povedané, zvršok topánky má dlhšiu trvácnosť ako podrážky. Načo si kupovať nový pár topánok, keď si môžete dať staré topánky prepodrážkovať (napríklad aj z dôvodu poškodenia hydrolýzou)? Jednoducho prineste svoje staré topánky do obchodu špecializovaného na Hanwag. Oni topánky pošlú nám a my ich prepodrážkujeme. Váš outdoorový obchodník vám bude vedieť povedať cenu tejto služby. Žiaľ, nie je možné ich posielať napriamo. Budete veľmi prekvapený, ako budú vyzerať, keď ich dokončíme. A tiež ako dobre vám sadnú.

Najnovšie