Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pinnacle Canister Stove a Pinnacle 4 Season Stove
Pinnacle Canister Stove a Pinnacle 4 Season Stove Zatvoriť

Recenzia Dva plynové variče GSI outdoors

Značku GSI outdoor spájame najmä s premyslenými sadami outdoorových hrncov či rôznymi doplnkami pre outdoorové "stolovanie". Ponúkajú však aj dva plynové variče – jeden s priamym naskrutkovaním na kartušu (Pinnacle Canister Stove) a jeden samostatne stojaci s predohrevom (Pinnacle 4 Season Stove). V krátkosti som ich vyskúšal.

Výrobca
GSI Outdoors
Model
Pinnacle Canister Stove
Pinnacle 4-Season Stove
Typ
plynové turistické variče
Hmotnosť
68 g – Pinnacle Canister Stove
164 g – Pinnacle 4-Season Stove
Páči sa mi
rozmery, hmotnosť, konštrukcia, materiály, vyhotovenie, jednoduché použitie, spotreba v norme
Nepáči sa mi
rýchlosť varenia
Infocena
48 € – Pinnacle Canister Stove
74 € – Pinnacle 4-Season Stove

Konštrukcia

Oba variče sú si veľmi podobné. Majú rovnaký horák aj šírku a tvar ramienok. V oboch prípadoch má rošt priemer 138 mm. Odlišujú sa len tým, že jeden sa skrutkuje priamo na kartušu a druhý je samostojný. Z toho vyplýva aj mierna odlišnosť ramienok, ktoré v druhom prípade slúžia aj ako podpery, a preto majú aj mierne odlišný spôsob skladania. Ten je, na rozdiel od menšieho modelu, zložitejší a na prvýkrát sa trochu potrápite, kým zistíte, ako presne na to. Treba totiž otočiť nožičku do takej polohy, že spodná aj vrchná opora má dosť priestoru na vyklopenie. Po pár použitiach však rýchlo získate správny grif a rozloženie celého variča bude otázkou sekúnd.

Samostojná verzia má navyše ešte predohrev plynu a zrejme preto ju výrobca nazval štvorsezónny (4-Season). Pri použití v zime je však dobré zvoliť aj zodpovedajúcu plynovú zmes, predohrev nie je všeliek na chlad.

Oba variče používajú celosvetovo rozšírenú štandardnú turistickú plynovú kartušu so skrutkovacím ventilom. Použiť sa dajú 100 g, 230 g a 450 g verzie, avšak v prípade štvorsezónneho variantu najväčšiu kartušu neodporúčam, lebo hadička je pre takéto použitie trochu prikrátka.

Variče som skúšal s 1-litrovým titánovým ešusom MSR a stabilita sa mi v oboch prípadoch javila bezproblémová. Samostojný som používal aj s väčším 1,6-litrovým hrncom zo sady ALB forming AL-INOX a taktiež bola stabilita bezproblémová.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Súčasťou balenie je praktické puzdro.

Údaje výrobcu

Varič Výkon [BTU/h] Výkon1 [W] Hmotnosť
Pinnacle Canister Stove 8750 - 9629 2564 - 2821 68 g
Pinnacle 4-Season Stove 7800 - 9820 2285 - 2877 164 g

Krátky test

Variče som testoval v neskoro jarný teplý deň v Strážovských vrchoch. Bolo okolo 22 °C, takmer bezvetrie a varil som vodu z prameňa, ktorý mohol mať okolo 12 °C. Každé varenie som urobil dvakrát a dosiahnuté výsledky spriemeroval. Cieľom testu bolo získať približné údaje. Ako palivo bol použitý Primus Power Gas 4-season-mix v 230 g kartuši a JetBoil JetPower, čo je tiež zmes na celoročné použitie.

Výkon varičov som nedával naplno, snažil som sa, aby mi po krajoch unikalo čo najmenej tepla, a teda aby som minul čo najmenej plynu. Výsledky nájdete v tabuľke nižšie.

Objem varenej vody = 800 ml.

Varič Čas Spotreba / 0,8 l Spotreba / 1 l 2
Pinnacle Canister Stove 7.04 12,9 g 16,1 g
Pinnacle 4-Season Stove 8.07 13,0 g 16,3 g

Mierne prekvapujúce pre mňa bolo, že štvorsezónnemu variantu trvalo varenie dlhšie. Pri tomto type variča človek nejako podvedome predpokladá, že ide o väčšiu "raketu", hoci v tomto prípade sú horáky oboch identické. Možno má predohrevová slučka vplyv na tlak. Zároveň boli ideálne teplotné podmienky a tak predohrev nemohol ukázať svoju silnú stránku pri nižších teplotách.

Záver

Variče sú schopné, jednoduché na použitie a nebude chybou po nich siahnuť. Na oboch sa mi páči ich nízka hmotnosť a absencia akýchkoľvek plastových častí. Vyhotovením pôsobia veľmi solídne a aj napriek tomu, že niektoré prvky sú priam minimalistické, nepôsobia nestabilne a nehýbu sa inam, ako sa majú.

Spotreba je v bežnej plynovovaričovej norme, no čas sa mi zdal trochu dlhší. Pokiaľ by ste obe hodnoty chceli výrazne zlepšiť, pomôže použitie s hrncom s výmenníkom tepla. Napr. s týmto hrncom sú oba variče kompatibilné vďaka ich úzkym ramienkam.

Na záver dávam do pozornosti, že Canister Stove je možné kúpiť aj ako súčasť sady hrncov (napr. Pinnacle Dualist) a vtedy sada obsahuje aj praktické závetrie. Takéto sady sú označené ako complete.


  1. Prepočítaná hodnota, výrobca uvádza len BTU/h 

  2. Spotreba na liter je prepočítaná lineárne, testoval som iba s 800 ml 

Fotogaléria k článku

Najnovšie