Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Rozhľadňa pod Klenovou
Rozhľadňa pod Klenovou Zatvoriť

Túra Rozhľadňa - monitorovacia veža pod Klenovou

Keď sa dočítam o novej rozhľadni, nedá mi, aby som ju nešla opáčiť na vlastné oči. Preskúmať a potešiť sa výhľadmi. Jednou z takých je veža pod Klenovou v Malých Karpatoch. Prvýkrát zachytím informáciu na FB. Rozhľadňa vyzerá veľmi zaujímavo. Presnejšie miesto, kde sa nachádza, poprípade popis prístupovej trasy však neviem nájsť. Až po dlhšom čase nachádzam zmienku o jednom z možných prístupov - z Hornej Pustej Vsi.

Náročnosť
ľahká, 1. stupeň z 5-dielnej Hiking stupnice
Čas
1 deň
Obdobie
leto – 2017
Pohoria
Malé Karpaty: pod Klenovou
Doprava
Pustá Ves (bus)
SHOCart mapy
» č.1079 Malé Karpaty, Červ. Ka… (1:50.000)
Nadmorská výška
415 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.64213 ° SŠ
dĺžka: 17.59901 ° VD
» Mapa
Prevádzka
monitorovacia protipožiarna veža

V jeden krásny slnečný deň sa teda vydám na prieskum. Na odbočke z Prašníka do Pustej Vsi sledujem po ceste modrú TZT, po ktorej predpokladám časť prístupového chodníka. Auto odstavujem kúsok od vodného zdroja, kde je ďalej zákaz vjazdu. Len čo vystúpim, prechádza okolo mňa ujo so psom. Nedá mi, aby som sa neopýtala, či sa po tej ceste dostanem k rozhľadni. Prisvedčí. Tiež mi povie, aby som zišla pár metrov na opačný smer, odtiaľ ju uvidím. Idem teda pozrieť. Veľmi sa tomu pohľadu poteším. Ešte fotografia a poberiem sa na modrú TZT. Už na začiatku si všimnem značku, ktorú si vyhodnotím ako miestne značenie. Verím, že ma práve ono povedie po mnou plánovanej trase.

Kde končí ohrada vodného zdroja, tam odbočuje modrá TZT vpravo cez lúku do lesa. No pokračujem rovno po lesnej ceste, už bez TZT. Po chvíľke dobieham uja. Prehodíme ešte pár slov, nielen o ceste k rozhľadni. Prichádzajúc na ypsilónkové rázcestie ma upozorní, že mám ísť vľavo. Rozlúčime sa a vchádzam do lesa. Aj keď je horúco, hustý les príjemne chladí. Prechádzam okolo lúky, na ktorej je čerstvo pokosená, rozvoniavajúca tráva. Neviem sa tej vône nabažiť. Do nej sa ešte pridáva vôňa kvitnúcej bazy. Toto som potrebovala. Po horúcich dňoch v meste medzi panelákmi konečne cítiť živý les.

Po prejdení popri lúke opäť vstupujem do lesa. Značenie, ktoré sa pravidelne opakuje, sa nedá nevidieť. Po chvíľke ma v lese upútajú zvláštne skalné útvary. Jeden je ako skalný hríb, ďalší vyzerá ako plaziaca sa jašterica. V niektorých sú priehlbiny, v niektorých diery. Prekvapená, potešená, čo som po ceste stretla, prichádzam na ďalšiu lúku a rázcestie. Z lúky pekne vidieť Klenovú. Odbočujem vpravo a po pár metroch sa dostávam na asfaltku. Na ňu ma ujo upozornil. Som dobre, mám za sebou 2,5 km. Asfaltka sa rozširuje, stromy ubudli, a tak kráčam pod pripekajúcim slnkom. No nie dlho. Za prvou zákrutou zbadám rozhľadňu. Ešte kúsok a mám ju pred sebou v plnej kráse. Je ozaj veľmi pekná a zaujímavá.

Rozhľadňa je celodrevená, postavená na betónovom podklade. Má päť poschodí. Trošku ma prekvapuje, že nie je zafarbená. Akoby ju farbenie alebo morenie ešte len čakalo. Neviem to ale posúdiť, nie som odborník. Každá jedna štvorhranná klada ma po celej dĺžke drážku na protiľahlých stranách. V nej sú kovové tyče. Tie sú upevnené v kovových spojoch. Zaujímavé. Pôsobí to dojmom, že by toto rozhľadňu malo dlho udržať pevnú.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Na vrcholovej plošine sú nejakí turisti. Neváham a ponáhľam sa hore. Z miesta pod vežou sú nejaké výhľady. Stúpajúc sa však otvárajú širšie. Prekvapuje ma, že na každom poschodí je lavička. Pevne pripevnená. Vystúpiac na najvyššie poschodie si vychutnávam pohľad na Klenovú, Veľkú pec, na Hornú Pustú Ves s kameňolomom nad ňou. Za ňou v opare spoznávam Považský Inovec. Keď sa do sýtosti nabažím výhľadov a krásnej zelene v okolí, zostupujúc si ešte všímam detaily. Z posledného poschodia vidím, že k rozhľadni prichádzajú cyklisti. Prechádzajú tadiaľto viacerí, nikto ju bez záujmu neobíde. Každý sa vybehne pozrieť si výhľady.

Počkám, až všetci odídu, aby som si trošku mohla pošantiť pri fotení. Pri rozhľadni nenachádzam žiadne informácie o pôvode stavby. Predpokladám, že je taká nová, že ich tu jej tvorcovia ešte nestihli nainštalovať. Obchádzam podstavu rozhľadne a až teraz si všimnem oznam - Zákaz vstupu nepovolaným osobám. Som zarazená. Prečo je tu zákaz? Každý turista či cyklista neodolá, aby na vežu nevystúpil. Spomeniem si na slová uja so psom, ktorý mi povedal, že k veži vedie z druhej strany, od Brezovej pod Bradlom, asfaltka, ktorú postavili minulý rok ako prístupovú cestu pre hasičov. Veža bola postavená začiatkom tohto roku, no schodisko pridané len pred pár týždňami. Že by ten zákaz platil pred ich doinštalovaním?

Urobím ešte pár fotiek a poberiem sa na spiatočnú cestu. Hlavou mi víria myšlienky. Pre koho je veža postavená? Som nepovolaná, keď k nej prídem ako turista? Prečo má veža na každom poschodí lavičku, keď má slúžiť len povolaným, teda asi hasičom? Ak je len pre hasičov, prečo nie je ohradená?

Pri návrate k autu stretám ešte uja so psom. Aj keď mu dám nejakú otázku, nevie mi na ňu odpovedať. Spomenie akurát to, že by tam mali ešte nainštalovať kamery. No nič to. Snáď niečo o rozhľadni po čase nájdem. Už len veriť, že pekné miesto bude slúžiť aj tým, pre ktorých si myslím, že by mohlo.

Doma, po opätovnom hľadaní informácii na internete, tentokrát však cez informáciu o novovybudovanej prístupovej ceste pre hasičov, nachádzam: "Sprievodná správa" - Rekonštrukcia protipožiarnych lesných ciest v ML Brezová pod Bradlom... Územie je celoročne navštevované intenzívne turistami rekreačnej oblasti Malé Karpaty, čo vytvára potencionálne nebezpečie výskytu požiaru a stretávanie sa vozidiel na jednopruhovej účelovej komunikácii s cykloturistami. Objekt sa spomína v jedinej vete, kde sa uvádza ako Monitorovacia protipožiarna veža s kamerovým systémom.

Fotogaléria k článku

Najnovšie