Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Temešská skala
Temešská skala Zatvoriť

PR Vtáčnik a Magura očaria dušu každého turistu

Vedeli ste, že Vtáčnik je so svojou výškou 1346 m. n. m. najvyšším vrcholom na území Trenčianskeho samosprávneho kraja? Za prekonané prevýšenie viac ako 1000 výškových metrov ponúka ďalekosiahly výhľad takmer na všetky svetové strany. Na jar, keď v nížinách vysvecuje slnko, Vtáčnik prekvapí zvyškami snehu i ľadu, na jeseň zasa zlatistými bukovými lesmi a vytŕčajúcimi skalami.

Vtáčnik: najvyšší v kraji, štedrý výhľadom

Tak, ako je sopečné pohorie Vtáčnik vidieť z väčšiny slovenských vrcholov, aj pohľad z jeho najvyššieho bodu otvára panorámu na rozľahlú časť krajiny. V popredí dominuje rozprávkový zámok Bojnice, novácky elektrárenský komín, ale aj mesto Prievidza, Žiar nad Hronom, Zvolen či Martin. Za nimi sa v diaľke týčia vrcholky Malej i Veľkej Fatry, skúsení rozpoznajú aj bielokarpatský Veľký Lopeník či dokonca Západné Tatry.

Hora Vtáčnik je v tomto roku zaradená aj medzi top 20 vrcholov regiónu v rámci projektu Vrchárska koruna Trenčianska. Tá už druhý rok turistom, bežcom i peším odhaľuje (ne)objavené atraktivity Trenčianskeho kraja, a to od rozhľadní, cez pamätníky, až po jaskyne, hrady a zámky. Opätovne je hlavným partnerom projektu Trenčiansky samosprávny kraj. K tým miestam, ktoré rozhodne stojí za to vidieť, patrí aj Vtáčnik. Ak máte radi ferraty, strmšie skalné úseky a históriu, oplatí sa vystúpiť z obce Podhradie po trase, ktorá odhaľuje zrúcaniny hradu Sivý kameň. Pre tých, ktorí majú radi náučné chodníky a nezľaknú sa ani viac ako 1000-metrového prevýšenia, je tu napr. trasa náučným chodníkom, ktorý začína v Gepňárovej doline pri obci Bystričany.

Na odlesnený vrchol so železným krížom vedú aj ďalšie značkované turistické chodníky. Východiskami trás sú okrem už spomenutých aj obce Kľak, Lehota pod Vtáčnikom, Kamenec pod Vtáčnikom či Bystričany. Keď budete hore, nezabudnite sa odfotiť a zapojiť sa do projektu Vrchárska koruna Trenčianska ☺ alebo fotky poslať správou na facebook Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Keď na túru, tak na Veľkú Maguru

Viac ako 1140 m. n. m. vysoká Magura je dosiahnuteľná z kúpeľného mesta Bojnice, z Poruby, odkiaľ býva každoročne na jar organizovaný spoločný výstup obcí, ale aj z Temeša alebo malej obce Čavoj.

Pekné zážitky ponúkne výstup z obce Temeš, ktorá sedí pod dominantným skalným masívom, nazvaným príznačne Temešská skala. Hoci na vrchole Magura kvôli bohatému lesnému porastu nie je možné vzhliadnuť panoramatické výhľady, túto skutočnosť dokonale kompenzuje Temešská skala. Tá sa nachádza priamo na trase na Malú i Veľkú Maguru a ako na dlani odhalí nielen blízke obce Čavoj a Temeš, ale Nitrianske Rudno a okolité obce. Smerová tabuľa na skale navyše svojimi šípkami upriami pozornosť na vrchy ako Homôlka, Rokoš, Kľak či dokonca Veľkú Javorinu. Bonusom sú ešte malé jaskyne ukryté v skale a prístupné všetkým dobrodruhom.

Cez Maguru vedú celkovo tri značené turistické trasy. Značenie tej červenej, ktorá vás na Maguru dovedie z Bojníc, ako aj tej žltej, vedúcej z Temeša, bolo v roku 2016 obnovené z financií Trenčianskeho samosprávneho kraja v spolupráci s Klubom slovenských turistov. Tretia trasa vedúca na vrchol druhého najvyššieho kopca Strážovských vrchov má zelenú farbu a vedie z už spomínanej Poruby. Maguru sa oplatí navštíviť aj z toho dôvodu, že je taktiež zaradená medzi top 20 vrcholov v rámci už spomínaného projektu Vrchárska koruna Trenčianska. Tak peši, behom, na bicykli alebo s domácim miláčikom, hor sa do toho! ☺

Fotogaléria k článku

Najnovšie