Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Most v Javorovej doline, foto Ján Slivinský
Most v Javorovej doline, foto Ján Slivinský Zatvoriť

Správa Aktuálny stav turistických chodníkov v Tatrách

Obdobie letnej sezóny a zvýšeného náporu na tatranských turistických chodníkoch sa blíži. Preto sme požiadali Štátne lesy TANAP-u, ktoré spravujú turistické chodníky na území Tatranského národného parku, o aktuálne informácie o stave a priechodnosti chodníkov, turistickej infraštruktúry, zabezpečovacích pomôcok, tiež o prípadných iných obmedzeniach.

Vysoké Tatry

Štrbské Pleso

Stav turistických chodníkov na ochrannom obvode Štrbské Pleso je po zime vyhovujúci, chodníky sú pravidelne monitorované a udržiavané. V nižších polohách prebehlo prvé čistenie odrážok, vo vyšších sa na chodníkoch miestami nachádza ešte vrstva snehu. Turistom preto ŠL odporúčajú zimný výstroj predovšetkým v záveroch dolín pod horskými sedlami a na štítoch. Ťažko priechodná trasa so zlou orientáciou je momentálne akurát na Rakytovských plieskach, tento úsek však nie je v správe Štátnych lesov TANAP-u. Po zime bol obnovený mostík cez Žabí potok smerom na Rysy, ktorému dá každý rok poriadne zabrať hrubá vrstva snehu, Symbolický cintorín je už taktiež bez snehu a pripravený na spustenie letnej turistickej sezóny. Ešte koncom minulého roka pracovníci Štátnych lesov TANAP-u vymenili mostovinu – brvná na moste cez rieku Poprad na modro značkovanom turistickom chodníku od zastávky TEŽ Popradské pleso na Popradské pleso.

Podbanské

Ešte vlani na jeseň pribudli dve odpočívadlá – jedno v Kôprovej doline na turistickom chodníku Tri Studničky – Kôprová – Hlinská dolina v lokalite Pred Kotlinou (na polceste medzi odpočívadlom Pod Grúnikom a odpočívadlom pred Kmeťovým vodopádom) a druhé na turistickom chodníku Podbanské – Tri Studničky v lokalite Nadbanské. Opravené boli zábradlia na lavici pri Kmeťovom vodopáde, ešte pred letnou turistickou sezónou sa tam plánuje opraviť aj podmytý úsek lesnej cesty Tichá v lokalite Magury v Tichej doline, ktorý je súčasne turistickým chodníkom Podbanské – Kasprov vrch. V čase opravy budú musieť turisti počítať s krátkou obchádzkou cez les, ktorá bude vyznačená aj priamo v teréne.

Smokovce

Najväčšou novinkou je nový most so železnými roštami v lokalite Studenovodských vodopádov, ktorým koncom minulého roka nahradili pracovníci Štátnych lesov TANAP-u už sčasti prehnitý starý drevený most. Na trase Hrebienok – Sliezsky dom bude čiastočne prebiehať spracovanie kalamity.

Tatranská Lomnica

V pláne je oprava premostenia na modro značkovanom turistickom chodníku z Kežmarskej Bielej vody na Biele plesá, ktorý by sa mal zrealizovať ešte pred sezónou. V priebehu leta by sa mali vymeniť aj odrážky na viacerých úsekoch turistických chodníkov (Tatranské Matliare – Šalviov prameň; Grandhotel Praha v Tatranskej Lomnici – Hotel Hutník v Tatranských Matliaroch; Kovalčíková poľana – rázcestie pod Malou Svišťovkou)

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Tatranská Javorina

V oblasti Tatranskej Javoriny – v Javorovej doline a Zadných Meďodoloch – pribudli netradičné odpočinkové miesta. Cesta do týchto dolín bola ešte na jeseň na dva a pol kilometra dlhom úseku zrekonštruovaná, čo by mali oceniť najmä mamičky s deťmi či turisti s obmedzenou schopnosťou pohybu.

Západné Tatry

Stále platí, že do Hlbokej doliny a doliny Parichvost sa návštevníci liptovskej časti Západných Tatier po značkovaných turistických chodníkoch vedúcich z Jaloveckej doliny nedostanú. Mosty za rázcestím pod Lyscom sú totiž po zime značne poškodené. Na nebezpečenstvo pohybu v tomto území návštevníkov priamo v teréne upozornia aj informačné tabule. Tie budú umiestnené nielen na začiatku Jaloveckej doliny, odkiaľ vedie turistická trasa do Baníkovského sedla a na vrchol Salatín, ale aj v opačnom smere, z oravskej strany Tatier.

Nad Žiarskou chatou sa chystajú postaviť nový most, turistov však nečakajú žiadne obmedzenia, keďže starý bude v prevádzke.

Zverovka

TZCH sú pripravené, priechodné, bez vážnych nedostatkov – stav lavíc, mostov je v poriadku, vývraty v 5. stupni ochrany prírody sú prepílené. Počas letnej turistickej sezóny však musia turisti rátať s presmerovaním turistických chodníkov z dôvodu spracovávania podkôrnikovej kalamity. Na obmedzenia budú priamo v teréne upozorňovať aj informačné tabuľky. V záujme vlastnej bezpečnosti by si mali návštevníci nielen vyznačené obchádzky všímať, ale predovšetkým ich aj rešpektovať.

Habovka

V spracovávaní kalamity sa bude pokračovať aj v okolí všetkých turistických značkovaných chodníkov na ochrannom obvode Habovka. Zvlášť opatrní by mali byť turisti na chodníkoch od horárne Pod Bielou skalou na Sivý vrch a tiež pri prechádzaní chodníkom Zuberec – Ivanov do sedla Pálenica.

Na turistickom chodníku Biela skala – Sivý vrch je počas letnej turistickej sezóny plánovaná výmena drevených schodíkov a zábradlia v časti Pod Bielou skalou, kde je močaristý terén. Kalamitu spracovávajú aj urbárnici, pozor by si preto mali dávať turisti aj na turistickom chodníku Brestová – Zamaňová, ktorý je momentálne v nevyhovujúcom stave.

Oravice

V Oraviciach budú všetky chodníky v správe Štátnych lesov TANAP-u na začiatku letnej sezóny otvorené bez obmedzení. V okolitých porastoch sa bude priebežne spracovávať kalamita, na čo budú turistov priamo v teréne upozorňovať aj informačné tabule.

Ostatné info

Štátne lesy TANAP-u sa ako správca turistických chodníkov tento rok chystajú obnoviť žltú značku v rámci celého národného parku, teda všetky žlto značené turistické trasy.

Po roztopení snehu v úsekoch, kde sa nachádzajú reťaze a iné zabezpečovacie prvky, sa prekontroluje ich stav a poškodené, alebo inak postihnuté segmenty sa budú opravovať alebo nahrádzať novými. Mimoriadne uzávery sa môžu vyskytnúť po veterných alebo dažďových smrštiach, kým sa TZCH nespriechodní a nebude bezpečný.

Seriál Tatranský týždeň na HIKING.SK » pozri ďalšie články

Fotogaléria k článku

Najnovšie