Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Solárna nabíjačka BlitzWolf 15W
Solárna nabíjačka BlitzWolf 15W Zatvoriť

Recenzia Solárna nabíjačka BlitzWolf 15 W

Nabíjanie telefónov, fotoaparátov, navigácií, či iných zariadení možno v outdoore riešiť rôzne. Najjednoduchšou možnosťou je powerbanka alebo náhradné batérie. To však na dlhšiu akciu mimo dosah elektrickej siete nemusí stačiť a vtedy je dobré využiť energiu slnka. Napríklad so solárnou nabíjačka BlitzWolf s deklarovaným výkonom 15 W.

Výrobca
BlitzWolf
Model
15 W Solar Charger
Typ
solárna USB nabíjačka
Materiály
polykryštalické fotovoltaické články Sunpower s celkovým výkonom 15 W
Hmotnosť
440 g
Páči sa mi
efektivívna fotovoltaika, robustné a kvalitné vyhotovenie, akceptovateľné rozmery a hmotnosť, vhodné do základného tábora
Nepáči sa mi
časté odpájanie nabíjania
Ostatné info
rozmery: 29 × 17 cm (v zbalenom stave), 29 × 52 cm (v rozbalenom stave)
2 × USB (5 V / 2 A)
Infocena
70 €
Obchody
Ecoprodukt.sk

Vyhotovenie a údaje výrobcu

Nabíjačka je pomerne veľká, v zbalenom stave má rozmery 29 × 17 cm, no hrúbka je malá, v najhrubšom mieste okolo 3 cm. Hmotnosť je 440 gramov, čo je tiež pomerne dosť na nosenie v/na batohu.

Vyhotovenie nabíjačky je na pohľad aj ohmat kvalitné a robustné. Základ tvorí hrubá nylonová tkanina, v ktorej sú osadené fotovoltaické články. V rohoch sú kovové očká, za ktoré sa dá nabíjačka uchytiť buď rep šnúrou, gurtňami alebo môžete použiť malé karabínky, ktoré sú dodávané ako súčasť balenia. V pravej časti je rozmerné vrecko, v ktorom je dvojica USB konektorov. Tiež sa doň pohodlne zmestí nabíjané zariadenie a kábel, takže počas nabíjania nemusí nič trčať von.

Solárnu energiu premieňajú na elektrickú štyri polykryštalické fotovoltaické články Sunpower. Rozmer každého z nich je 13 × 13 cm a sú usporiadané do dvoch skupín po dva články. Celkový výrobcom deklarovaný výkon je 15 W a maximálna účinnosť sa pohybuje podľa podmienok v rozmedzí 21,5 - 23,5 percent. Keď to porovnáme s podobným produktom, o ktorom som písal v roku 2010 – Solárny panel Brunton Solaris i6 – je viditeľný značný posun efektivity.

Ako bolo spomenuté, nabíjačkou je možné simultánne nabíjať dve zariadenia pomocou dvojice USB konektorov. Každý s napätím 5 V a max prúdom 2 A. Naraz to isto nepôjde, pretože nato by bolo potrebných 20 W. Množstvo zariadení však nepotrebuje tak vysoký prúd. Parametre nabíjania sú riadené pomocou elektroniky, ktorá má obchodný názov Power3S a podľa výrobcu má na starosti zabezpečiť rýchle, inteligentné nabíjanie s multikanálovou ochranou. Čo tým presne technicky myslí, nie je z popisu jasné.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Meranie

Pre jednoduchý experiment som použil smartfón Sony Xperia Z5 Compact (batéria 2700 mAh) a aplikáciu na záznam stavu batérie. Zaznamenáva okrem aktuálnej úrovne nabitia aj stav pripojenia napájania, ktoré rozlišuje nasledovné stavy:

  • nabíjanie,
  • pripojené (no nedostatočný prúd pre nabíjanie),
  • odpojené,
  • neznámy stav.

Mobil ostal v bežnom režime (nedával som ho do letového). V deň, keď som robil merania, bol najprv prevažne oblačný, potom sa oblačnosť postupne trhala a k záveru merania bolo takmer jasno. Nabíjačka mala stály dobrý výhľad na oblohu a keď svietilo slnko, otáčal som ju smerom k slnku.

Okrem rýchlosti samotného nabíjania ma zaujímala stabilita. Totiž časté výpadky nabíjania spôsobujú, že akumulátoru jedno nabitie "spotrebuje" viac ako 1 cyklus, ktorý mu spotrebuje nabíjanie zo stáleho napájania (elektrická sieť, powerbanka). Čím je viac takýchto výpadkov, tým rýchlejšie sa opotrebúva akumulátor.

Z grafu jasne vidieť zmeny v podmienkach. Čím strmší graf, tým boli lepšie podmienky. Fialovou farbou je kontrolné meranie pomocou nabíjačky. Solárna nabíjačka mobil nabila za asi 5 hodín. V prípade lepších podmienok tu je priestor na zlepšenie, no k bežnej nabíjačke sa to asi ťažko priblíži. O to však primárne nejde, to sa očakáva. Skôr mi prekážalo množstvo prerušení nabíjania – bolo ich spolu takmer 60. Priame nabíjanie zariadení (mobil, navigácia, hodinky, atď.) preto neodporúčam, lepšie bude zvoliť medzikrok cez powerbanku.

Záver

Solárna nabíjačka BlitzWolf je vhodným zdrojom elektriny tam, kde nie sú k dispozícii iné. Používa efektívnu technológiu a na svoj výkon má aj pomerne kompaktné rozmery a akceptovateľnú hmotnosť.

Neočakávajte však, že si panel pripojíte k batohu a na konci dňa budete mať powerbank plný energie. Jednak turistika často vedie lesom a aj v prípade, ak ste na voľnom priestranstve, nemusíte mať stále ideálnu pozíciu voči slnku. Využitie solárnej nabíjačky skôr vidím v základnom tábore (nielen horolezeckom), kde môže byť staticky umiestnená na stanovišti, ktoré má prevažnú časť dňa priamy slnečný svit. Pripojiť powerbanku a po návrate z túry nabiť svoje zariadenia.

Poznámka: Uvedené obmedzenia použitia sa nevzťahujú iba na tento produkt, sú všeobecným obmedzením súčasnej technológie.

Fotogaléria k článku

Najnovšie