Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Celkový pohľad
Celkový pohľad Zatvoriť

Prístrešok Kaňova jama

V lete minulého roku som sa v rámci veľkého letného vandra zatúlal do Oravskej Magury. Lákal ma tu dlhý výbežok hrebeňa, vybiehajúci z mohutného vrchu Príslopec a končiaci nad obcou Lokca. Časť tohoto bočného hrebeňa som v zime roku 1995 na bežkách prešiel, ale celý jeho prechod som absolvoval až teraz. V tých časoch tu nestáli žiadne objekty, kde by sa dalo ukryť pred búrkou alebo núdzovo prenocovať. Situácia sa do dnešných dní výrazne zmenila, a tak v tomto priestore turista nájde hneď niekoľko stavieb, kde sa dá prečkať nepohoda alebo núdzovo zabivakovať.

Poloha
Oravská Magura: SV časť, v oblasti vrchu Príslopec
Nadmorská výška
919 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.34234 ° SŠ
dĺžka: 19.32085 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 osoby
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
Bez blízkeho vodného zdroja

Poloha a prístup

Prístrešok je situovaný v severovýchodnej časti Oravskej Magury na mohutnom bočnom hrebeni, ktorý vybieha severovýchodným smerom z rozložitého vrchu Príslopec. Stojí približne v jeho polovici v nevýraznom sedle pod vrchom Galanky, volanom Kaňova jama. Sedlom prechádza nielen zelená značka, vedúca z Príslopca do Lokce, ale aj neznačený priechod z Hruštína do obce Lomná. Spomenutá značka prechádza v tesnej blízkosti prístreška, vedľa ktorého sa nachádza TIM Kaňova jama a stavba Lomnianskej kaplnky. V nej sa v lete stretávajú veriaci z farností Hruštín, Vaňovka, Lomná a Krušetnica.

Opis objektu a možnosti nocľahu

Stavba objektu je jednoduchej drevenej konštrukcie, kvadratického pôdorysu s rozmermi asi 4,5 x 4 metre. Zastrešená je sedlovou strechou, ktorá je na západnej strane potiahnutá až k zemi. Z ostatných strán je voľne otvorená do terénu. Pod strechou sa nachádzajú dve lavice a stôl. Podlahu tvorí tráva a udupaná hlina. Aj keď prístrešok nie je primárne určený k prenocovaniu, štyria turisti tu vcelku pohodlne môžu prečkať noc. Z toho jeden na stole, ktorý sa dá využiť ako pričňa a ďalší traja na zemi. Použitie karimatky a spacieho vaku je samozrejmosťou. Prípadné pripevnenie celty alebo PVC fólie z náveternej strany zvýši komfort nocľahu. Vedľa prístreška sa nachádza ohnisko.

Voda

Prameň alebo iný vodný zdroj sa v blízkosti nenachádza. Jediný mne dodnes známy a overený prameň sa nachádza až na Príslopskej holi pod vrchom Príslopec. Predpokladám, že voda sa bude dať nabrať pod hrebeňom na prameništiach potokov po jeho oboch stranách.

Ďalšie možnosti núdzového úkrytu v okolí

Okrem vyššie opísaného prístreška sa v prípade náhlej zmeny počasia dá ukryť priamo na hrebeni ešte v dvoch ďalších prístreškoch. Oba sú situované do areálu kaplniek, preto pri návšteve treba mať na pamäti sakrálny charakter miesta. Prvý prístrešok stojí v plochom sedle nad Vaňovkou, v areáli kaplnky sv. Anny. Je podobnej konštrukcie ako vyššie opísaný prístrešok. Prístupný je po zelenej značke z Lokce a Príslopca alebo po neznačených cestách z dedín Vaňovka a Krušetnica.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Druhý sa nachádza nad obcou Vasiľov v areáli kaplnky Sedembolestnej Panny Márie. Hneď vedľa sa nachádza križovatka turistických značiek TIM Vasiľovská kaplnka. Križujú sa tu značky z Vasiľova, Lokce, Brezy a Krušetnice. Stavba je z vyššie opísaných najväčšia a má veľmi podobný charakter ako oba predchádzajúce objekty.

Fotogaléria k článku

Najnovšie