Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Prístrešok Pinkenberg
Prístrešok Pinkenberg Zatvoriť

Prístrešok Pinkenberg

Počas viacdňového putovania Štiavnickými vrchmi som prechádzal zelenou TZT zo Štefultova do sedla Krížna. Pod Pinkovým vrchom (niekdajší názov Pinkenberg) sa nachádza drevený prístrešok. Turista ho môže použiť najmä ako úkryt pred nepohodou, na prenocovanie veľa pohodlia neposkytuje.

Poloha
Štiavnické vrchy: pod Pinkovým vrchom pri zelenej značke
Nadmorská výška
675 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.42574 ° SŠ
dĺžka: 18.86095 ° VD
» Mapa
Nocľah
4 osoby, spacák a karimatka sú nutné
Prevádzka
trorjsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
pod Pinkovým vrchom tu

Poloha

Prístrešok sa nachádza ne severnom úbočí Pinkovho vrchu na okraji podlhovastej lúky. Priamo popri ňom prechádza zelená značka zo Štefultova do sedla Krížna. Nachádza sa pri ňom tiež 9. panel Piargskeho vodohospodárskeho chodníka (súčasť Geoparku Banská Štiavnica). Podáva informácie o vodných štôlňach Pinkenberg a Stankay, pričom vyústenie prvej štôlne sa dá nájsť pár metrov povyše v lese. K prístrešku sa dá zbehnúť (necelých 100 m) aj z červenej značky vedúcej od Evičkinho jazera do sedla pod Pinkovým.

Prístup

  • zelená zo Štefultova, 1.10 h,
  • zelená zo sedla Krížna, 0.20 h,
  • červená od Evičkinho jazera (a skratkou popod Pinkov vrch), 0.25 h.

Objekt

Celodrevený prístrešok má rozmery asi 2 x 4 metre. Štyri hranoly, ukotvené v zemi železnými pásmi, nesú krov, sedlová strecha je pokrytá dreveným šindľom. Na strane privrátenej k lesu siaha strecha nižšie. Steny sú voľné, vnútro bez zariadenia. Podlahu tvorí udupaná hlina poprerastaná konármi z blízkych stromov. Na prípadný nocľah treba mať kvalitnú podložku.

Okolie a voda

Pred prístreškom je ohnisko. Neďaleko lesom tečie potôčik, ale voda z neho nie je vhodná na pitie. Najbližší mne známy prameň je zachytený rúrkou na druhej strane Pinkovho vrchu pod cestou pri pokračovaní červenej do sedla Krížna. V niektorých mapách je prameň naznačený aj v mieste, kde by ste mali opustiť červenú, ak idete k prístrešku skratkou. Ale či skutočne existuje a ako je výdatný, netuším.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie