Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Stará horáreň Maliništia
Stará horáreň Maliništia Zatvoriť

Prístrešok Maliništia

Pri potulkách po neznačených cestách Považského Inovca som hľadal premeň, ktorý sa podľa máp mal nachádzať niekde na lúke Maliništia. Na jej okraji stojí stará opustená horáreň. Vchody sú uzamknuté, ale pomerne veľká krytá veranda môže poslúžiť ako úkryt.

Poloha
Považský Inovec: lúka Maliništia - opustená horáreň
Nadmorská výška
535 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.70132 ° SŠ
dĺžka: 17.96644 ° VD
» Mapa
Nocľah
8 ľudí na krytej verande pri vstupe do objektu
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
cca 200 m v severovýchodnom cípe lúky

Poloha

Horáreň sa nachádza na južnom okraji veľkej lúky Maliništia, ktorá leží na západnom svahu rozložitého vrchu Prieľačina. Hrebeň vybiehajúci z Prieľačiny, ležiacej v hlavnom hrebeni, oddeľuje Hôrčanskú a Hrádockú dolinu. Neďaleko lúky prebieha žltá TZT stúpajúca z Hrádockej doliny na červenú hrebeňovku. Od križovatky zvážnic lúka presvitá pomedzi stromami a k horárni je to necelých 200 metrov.

Prístup

  • modrá a žltá z Hrádku, 2.25 h,
  • žltá z hrebeňa pod Prieľačinou, 0.40 h.

Objekt

Horáreň samotná je zanedbaná a podľa stavu pavučín okolo uzamknutých dverí a okeníc sa tu dávno nikto neukázal. Medzi dvomi krídlami budovy je na severozápad orientovaný vchod so zastrešenou predsieňou. Vystupuje sa k nej po niekoľkých schodoch. Má rozmery asi 7 x 2,5 m. Z troch strán sú steny budovy, zo strany schodišťa ju do výšky okolo metra chráni drevené zábradlie. Podlahu tvorí hladký betónový poter. Do priestoru sa pohodlne zloží asi osem osôb. V prípade prudkého dažďa od severu pomôže upevnenie celty alebo igelitu z náveternej strany.

Okolie a voda

Pri horárni je ohnisko, neďaleko drevená latrína. Prameň (v čase mojej návštevy nie veľmi výdatný) sa nachádza pár metrov v lese od severovýchodného cípu lúky, asi 200 m od horárne.

Vzhľadom na kapacitu a prítomnosť vodného zdroja môže byť predsienka alternatívou k búde Medvedica, ktorá leží asi kilometer povyše pri žltej značke.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie