Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Stratenec, foto Soňa Mäkká
Stratenec, foto Soňa Mäkká Zatvoriť

PR Najlepšie buchty v Javorníkoch a rozhľadňa klobúk

Viete, aká je najlepšia odmena po namáhavom výstupe? Teda okrem výhľadov na okolitú prírodnú krásu. Čučoriedkové buchty! Tie vyhlásené, ktoré vám s úsmevom ponúknu v reštaurácii na Kohútke. A budú tak trochu medzinárodné. Hoci túru začnete na slovenskej strane v Trenčianskom kraji, výstup ukončíte v zahraničí. Konkrétne u našich západných susedov v Zlínskom kraji. Na vynikajúce buchty si však peniaze vymieňať nemusíte, zaplatíte aj eurami.

Ski centrum Kohútka je ideálne na návštevu v lete i v zime. Na snehu ponúka dokonalý relax lyžiarom i bežkárom, v lete husté lesy turistom ponúknu vyhľadávaný tieň. Aby ste si vychýrené buchty zaslúžili, odporúčame túru z lyžiarskeho strediska Čertov. Tu nastúpite na zelenú značku a keď sa vám podarí prekonať približne 400 výškových metrov, vystúpate k chate Portáš. Ak je zima, využite aj jej pohostinnosť a zohrejte sa, ak nie, odporúčame šetriť priestor v žalúdku na Kohútku. Chata Portáš stojí na križovatke viacerých turistických ciest. Ak odbočíte vľavo, o chvíľku sa vám odhalí panoráma lyžiarskeho strediska Kohútka. Po žltej značke sa pohodlne vrátite do východzieho bodu – na Čertov. Ak túžite po dlhšej túre, pri chate Portáš odbočte vpravo, po červenej značke prevažne po hrebeni Javorníkov (ktorý je, mimochodom, ideálnym priestorom pre bežkárov)dorazíte až na Stratenec. Tri kríže, rozhľadňa a panoráma na slovenskú i českú stranu. Ako z turistického sprievodcu. Ten vás, mimochodom, zasa po žltej značke dovedie do Podjavorníka. Tu už vás čaká civilizácia; reštaurácia, malé lyžiarske stredisko a jazdiaca prímestská autobusová doprava. Stratenec je mimochodom jedným z 20 vrcholov aktuálneho ročníka cykloturistického projektu Vrchárska koruna Trenčianska. Projekt, ktorého generálnym partnerom je už druhým rokom Trenčiansky samosprávny kraj, ponúka možnosť za skvelé odmeny navštíviť 20 vrcholov, rozhľadní a hradov v kraji, ktoré stoja za zdolanie.

O to, aby ste sa v teréne nestratili, sa pravidelne spolu s Klubom slovenských turistov stará Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý na obnovu turistických smerovníkov a osádzanie nového turistického značenia každým rokom klubu prispieva sumou 20 tisíc eur. Rovnakú čiastku investuje na obnovu značenia pre cyklistov, s čím mu pomáha Slovenský cykloklub. Tak napr. v minulom roku bola z financií TSK nanovo vyznačená cykloturistická trasa 5314 vedúca od Kohútky na Lysú pod Makytou. Kto by si chcel predĺžiť po dobrej buchte túru, určite sa nestratí.

Pre tých, ktorí uprednostňujú kratšie prechádzky, no predsa majú radi výhľady, je ako stvorená na krátku túru rozhľadňa Púchovskej doliny nad obcou Dohňany. Svojou drevenou konštrukciou a výnimočným dizajnom v tvare valašského klobúka zapadá do krajinnej scenérie a navyše otvára panoramatické výhľady na všetky 4 svetové strany. Rozhľadňa stojí na vrchole Tlstej hory a vybudovaná bola vďaka cezhraničnému projektu „Rozhľadne Hornolidečska a Púchovskej doliny“. Vysoká je 21,5 m, má celkovo 6 poschodí a vonia drevom smrekovca opadavého. K rozhľadni sa dostanete nenáročnou trasou priamo z obce Dohňany v okrese Púchov. Ako prístupovú cestu k rozhľadni tiež môžete použiť náučný chodník „Tri skaly“, rozhľadňa je jeho štvrtou zastávkou. Ak by ste sa na výlety v krásnom prostredí Trenčianskeho kraja chceli inšpirovať ešte viac, kliknite na www.trencinregion.sk, kde nájdete množstvo skvelých tipov na výlety presne podľa vašich záľub.

Fotogaléria k článku

Najnovšie