Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Navždy v suchu s ekologickou membránou Eco-shell

Na jeseň býva počasie vrtkavé. Vyrazíš vo vetrovke proti dažďu, o chvíľu sa už vyzliekaš do trička a zanedlho v batohu hľadáš ďalšiu izolačnú vrstvu. Fjällräven však nepozná zlé počasie, len zlé oblečenie. To môže byť zlé svojou funkčnosťou alebo zlé pre životné prostredie. Materiál Eco-Shell z dielne švédskej značky Fjällräven nepoteší len prírodu, ale aj teba, pretože budeš vďaka nemu vždy v suchu. Sezóna jeseň/zima 2017 prináša širšie využitie tohto materiálu, spĺňajúceho vysoké kritériá vodoodolnosti, priedušnosti a trvalej udržateľnosti.

Eco-Shell – V suchu bez kompromisov

Pri vývoji materiálu Eco-Shell si Fjällräven nekládol za cieľ vytvoriť len priedušný materiál, ktorý poskytne dokonalú ochranu proti vetru a dažďu. Samozrejme, tieto vlastnosti boli dôležité, no išlo aj o to, aby bol materiál čo najšetrnejší k životnému prostrediu. Písal sa vtedy rok 2015, kedy sa veľa hovorilo o možných rizikách súvisiacich s PFC (fluórokarbónmi, ktoré sa môžu dostať do živých organizmov, zostať v nich niekoľko rokov a postupne prejsť do potravinového reťazca). Kým ostatné značky sa rozhodli aj naďalej používať impregnáciu s obsahom fluórkarbónov, Fjällräven sa vydal inou cestou.

„Pre zmenu sme sa rozhodli hneď na začiatku, pretože sme to z morálneho hľadiska považovali za správne,“ hovorí Henrik Andersson, vedúci oddelenia výskumu a vývoja v spoločnosti Fjällräven.

Prvým krokom bolo ušiť oblečenie z recyklovaných a recyklovateľných materiálov. Všetko vybavenie z materiálu Eco-Shell je preto vyrobené z recyklovaného polyesteru. Ďalším krokom bolo do maximálnej možnej miery znížiť vplyv oblečenia z materiálu Eco-Shell na životné prostredie. No posledným a pravdepodobne najväčším krokom bolo použitie impregnácie bez obsahu fluórkarbónov.

Viac informácií o názore spoločnosti Fjällräven na impregnáciu bez obsahu fluórkarbónov nájdete v krátkom rozhovore.

Ako Eco-Shell funguje?

Eco-Shell ťa ochráni pred dažďom aj vetrom. Zároveň sa vyznačuje vynikajúcou priedušnosťou vďaka miniatúrnym pórom, ktoré okamžite odvádzajú vlhkosť preč od tela. Má systém vrstiev (3 v prípade radov Keb a Övik a 2,5 v prípade radu Abisko), ktoré v kombinácii so štruktúrovanými mikroskopickými hydrofilnými kanálikmi odvádzajú vlhkosť, no zároveň chránia pred dažďom a vetrom. Len na porovnanie, Eco-Shell má vodný stĺpec (jis) 20000 – 30000 mm a priedušnosť 20000 – 26000 g/m2/24 hodín.

Keď sa potíš, v oblečení z materiálu Eco-Shell sa zvyšuje vlhkosť. Molekuly vody sú priťahované k hydrofilným kanálikom na membráne látky, kde sa zreťazia a cez membránu prejdú na povrch. Odtiaľ sa odparia a zmiznú.

A: Vonkajší materiál je vyrobený z recyklovaného polyesteru a ošetrený impregnáciou bez obsahu fluórokarbónov, ktorá z povrchu odpudzuje dážď, vodu, blato aj sneh.

B: Hydrofilná membrána účinne chráni pred prienikom vody zvonku, zároveň však odvádza vlhkosť od tela k vonkajšiemu materiálu, odkiaľ sa odparí. Membrána je navyše z vonkajšej strany 100 % odolná voči vetru.

C: V prípade 3-vrstvového materiálu Eco-Shell sa na vnútornej strane membrány nachádza tenká polyesterová podšívka. Táto vnútorná vrstva membránu chráni a je jemná a príjemná na dotyk. Navyše tiež zlepšuje odvádzanie telesnej vlhkosti cez membránu.

D: Vďaka kombinácii membrány a vonkajšieho materiálu odolného voči vetru ťa ani ten najchladnejší vietor neprefúkne ani neschladí.

E: V prípadne 2,5-vrstvového materiálu Eco-Shell sa na vnútornej strane membrány nachádza záter, ktorý ju chráni pred poškodením a vďaka ktorému je oblečenie jemné a príjemné na dotyk.

Do nevyspytateľného jesenného počasia:
Dámska zateplená parka High Coast z materiálu Eco-Shell

V sezóne jeseň/zima 2017 rozšíril Fjällräven použitie materiálu Eco-Shell aj na rad High Coast a novú horolezeckú kolekciu Bergtagen. S týmto materiálom bez obsahu fluórkarbónov sa tak možno stretnúť už v každej nadmorskej výške. Dámska zateplená parka High Coast z materiálu Eco-Shell je praktická, jednoduchá a maximálne funkčná bunda na každodenné použitie. V daždi, vetre ani chlade ťa táto vodoodolná parka nenechá v štichu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie