Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Navždy v suchu s ekologickou membránou Eco-shell

Na jeseň býva počasie vrtkavé. Vyrazíš vo vetrovke proti dažďu, o chvíľu sa už vyzliekaš do trička a zanedlho v batohu hľadáš ďalšiu izolačnú vrstvu. Fjällräven však nepozná zlé počasie, len zlé oblečenie. To môže byť zlé svojou funkčnosťou alebo zlé pre životné prostredie. Materiál Eco-Shell z dielne švédskej značky Fjällräven nepoteší len prírodu, ale aj teba, pretože budeš vďaka nemu vždy v suchu. Sezóna jeseň/zima 2017 prináša širšie využitie tohto materiálu, spĺňajúceho vysoké kritériá vodoodolnosti, priedušnosti a trvalej udržateľnosti.

Eco-Shell – V suchu bez kompromisov

Pri vývoji materiálu Eco-Shell si Fjällräven nekládol za cieľ vytvoriť len priedušný materiál, ktorý poskytne dokonalú ochranu proti vetru a dažďu. Samozrejme, tieto vlastnosti boli dôležité, no išlo aj o to, aby bol materiál čo najšetrnejší k životnému prostrediu. Písal sa vtedy rok 2015, kedy sa veľa hovorilo o možných rizikách súvisiacich s PFC (fluórokarbónmi, ktoré sa môžu dostať do živých organizmov, zostať v nich niekoľko rokov a postupne prejsť do potravinového reťazca). Kým ostatné značky sa rozhodli aj naďalej používať impregnáciu s obsahom fluórkarbónov, Fjällräven sa vydal inou cestou.

„Pre zmenu sme sa rozhodli hneď na začiatku, pretože sme to z morálneho hľadiska považovali za správne,“ hovorí Henrik Andersson, vedúci oddelenia výskumu a vývoja v spoločnosti Fjällräven.

Prvým krokom bolo ušiť oblečenie z recyklovaných a recyklovateľných materiálov. Všetko vybavenie z materiálu Eco-Shell je preto vyrobené z recyklovaného polyesteru. Ďalším krokom bolo do maximálnej možnej miery znížiť vplyv oblečenia z materiálu Eco-Shell na životné prostredie. No posledným a pravdepodobne najväčším krokom bolo použitie impregnácie bez obsahu fluórkarbónov.

Viac informácií o názore spoločnosti Fjällräven na impregnáciu bez obsahu fluórkarbónov nájdete v krátkom rozhovore.

Ako Eco-Shell funguje?

Eco-Shell ťa ochráni pred dažďom aj vetrom. Zároveň sa vyznačuje vynikajúcou priedušnosťou vďaka miniatúrnym pórom, ktoré okamžite odvádzajú vlhkosť preč od tela. Má systém vrstiev (3 v prípade radov Keb a Övik a 2,5 v prípade radu Abisko), ktoré v kombinácii so štruktúrovanými mikroskopickými hydrofilnými kanálikmi odvádzajú vlhkosť, no zároveň chránia pred dažďom a vetrom. Len na porovnanie, Eco-Shell má vodný stĺpec (jis) 20000 – 30000 mm a priedušnosť 20000 – 26000 g/m2/24 hodín.

Keď sa potíš, v oblečení z materiálu Eco-Shell sa zvyšuje vlhkosť. Molekuly vody sú priťahované k hydrofilným kanálikom na membráne látky, kde sa zreťazia a cez membránu prejdú na povrch. Odtiaľ sa odparia a zmiznú.

A: Vonkajší materiál je vyrobený z recyklovaného polyesteru a ošetrený impregnáciou bez obsahu fluórokarbónov, ktorá z povrchu odpudzuje dážď, vodu, blato aj sneh.

B: Hydrofilná membrána účinne chráni pred prienikom vody zvonku, zároveň však odvádza vlhkosť od tela k vonkajšiemu materiálu, odkiaľ sa odparí. Membrána je navyše z vonkajšej strany 100 % odolná voči vetru.

C: V prípade 3-vrstvového materiálu Eco-Shell sa na vnútornej strane membrány nachádza tenká polyesterová podšívka. Táto vnútorná vrstva membránu chráni a je jemná a príjemná na dotyk. Navyše tiež zlepšuje odvádzanie telesnej vlhkosti cez membránu.

D: Vďaka kombinácii membrány a vonkajšieho materiálu odolného voči vetru ťa ani ten najchladnejší vietor neprefúkne ani neschladí.

E: V prípadne 2,5-vrstvového materiálu Eco-Shell sa na vnútornej strane membrány nachádza záter, ktorý ju chráni pred poškodením a vďaka ktorému je oblečenie jemné a príjemné na dotyk.

Do nevyspytateľného jesenného počasia:
Dámska zateplená parka High Coast z materiálu Eco-Shell

V sezóne jeseň/zima 2017 rozšíril Fjällräven použitie materiálu Eco-Shell aj na rad High Coast a novú horolezeckú kolekciu Bergtagen. S týmto materiálom bez obsahu fluórkarbónov sa tak možno stretnúť už v každej nadmorskej výške. Dámska zateplená parka High Coast z materiálu Eco-Shell je praktická, jednoduchá a maximálne funkčná bunda na každodenné použitie. V daždi, vetre ani chlade ťa táto vodoodolná parka nenechá v štichu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie

Búda Chatrč pod Hrádkom

Na lokálnych trasách západným Podpoľaním veľa možností na skrytie sa niet. Ale iste poteší znalosť búdy pod Hrádkom, ktorá by mohla poslúžiť nielen ako úkryt pred dažďom, ale aj …

Henrich Tomáš