Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Fjällräven Polar je 300 kilometrov dlhé putovanie so psími záprahami arktickou divočinou (foto: Fjällräven)
Fjällräven Polar je 300 kilometrov dlhé putovanie so psími záprahami arktickou divočinou (foto: Fjällräven) Zatvoriť

PR Fjälläven Polar 2018 – životné dobrodružstvo

Mimoriadne úspešné zimné podujatie Fjällräven Polar je tu opäť. Tento rok s novou štruktúrou prihlasovania, ktorá dáva ešte väčšiu šancu zúčastniť sa tohto životného dobrodružstva. No skôr, ako sa dostaneme k novinkám, čo presne je Fjällräven Polar?

Fjällräven Polar je 300 kilometrov dlhé putovanie so psími záprahami arktickou divočinou. Tohto dobrodružstva sa zúčastní dvadsať bežných ľudí z celého sveta, na ktorých sa počas výberového procesu usmeje šťastie. Na trase zo Signaldalen v Nórsku do Väkkäräjärvi v Švédsku ich povedie tím expertov z Fjällräven a budú vybavení najlepším oblečením a vybavením od Fjällräven. Každý povedie svoj psí záprah, bude sa starať o svoje psy, variť si a táboriť v divočine. Cieľom je ukázať, že každý – s primeranou prípravou a vybavením – môže zažiť zimné dobrodružstvo za polárnym kruhom.

Novinky pre rok 2018

Prihlasovanie na podujatie, ktoré sa bude konať v apríli 2018, začína 16. novembra 2017. Prihlasovať sa bude online na www.fjallravenpolar.com. Prihlášku je vhodné si vopred dobre premyslieť, pripraviť si fotografie zo svojho outdoorového života a pridať motivačné video. Výber bude závisieť od hlasovania a tiež od Fjällräven poroty, preto je dôležité urobiť dojem.

Uchádzači sa budú prihlasovať na základe štátu, kde bývajú. Krajiny ako Nemecko, Veľká Británia a Švédsko zvykli mať každá k dispozícií 2 miesta – jedno vybrané na základe hlasovania a jedno pridelené porotou Fjällräven. Menšie krajiny boli spojené do väčších regionálnych skupín. Avšak tento rok budú všetky skupiny postavené na regionálnom princípe. Jednotlivé skupiny sú nasledovné:

  1. Východný nordický región – Švédsko, Fínsko, Pobaltie
  2. Západný nordický región – Nórsko, Dánsko, Island
  3. Stredomorský región – Francúzsko, Taliansko, Španielsko Portugalsko, Grécko, Turecko, Cyprus
  4. Región Británia a Benelux – Veľká Británia, Írsko, Belgicko, Holansko, Luxembursko
  5. Región nemecky hovoriacich krajín – Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko
  6. Stredoeurópsky región – Poľko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Bosna-Hercegovina, Srbsko, Albánsko, Rumunsko, Moldavsko, Macedónsko
  7. Región Ázia I. – Kórea, Japonsko, Taiwan, Indonesia, Filipíny
  8. Región Ázia II. – Čína, Thajsko, Malajzia, Vietnam, Singapur, Austrália, Nový Zéland
  9. Severoamerický región – USA, Kanada
  10. Zvyšok sveta – krajiny, ktoré nie sú uvedené vyššie

"Tento rok chceme rozšíriť možnosti prihlasovania na Fjällräven Polar," hovorí Andreas Cederlund, manažér podujatia Fjällräven Polar. "Chceme, aby sa mohlo prihlásiť viac ľudí z väčšieho počtu krajín. To znamená, že menšie krajiny, ktoré zvykli mať dvoch zástupcov na Polar-e, museli ustúpiť, aby viac krajín dostalo možnosť súťažiť o miesta. Tiež veríme, že o podujatie bude väčší záujem v krajinách, medzi ktorými panuje tradičná rivalita."

Prihlasovacie obdobie bude bežať až do 14. decembra. Uchádzač s najväčším počtom hlasov z každého regiónu získa automaticky miestenku na Polar. Fjällräven porota následne vyberie druhú osobu z každej skupiny na základe kvality ich prihlášky a taktiež toho, ako budú vhodní do vznikajúcej skupiny (na základe ich skúseností, veku a pohlavia).

Samotné podujatie sa bude konat v termíne 9. - 15. apríla 2018. Fjällräven bude denne zdieľať video správy na svojej Facebook stránke a inšpiratívne fotografie z podujatia na Instagrame.

5 tipov ako ostať v teple od Johana Skullmana

  • Pravideľne jedzte a pite. Môže sa zdať, že to nesuvisí, no ide o podstatnú časť stratégie, ako sa v zime cítiť komforte, teplo a v suchu. Taktiež bude vaše telo lepšie reagovať na zmeny prostredia, keď bude mať plnú zásobu energie.
  • Príliš sa pri aktivitách nenaobliekajte. Bežná chyba je príliš teplé obliekanie sa hneď od začiatku. Veľmi ľahko sa potom počas aktivity spotíte. Lepšie je cítiť na začiatku trochu chladu a nechať telo, aby sa zohrialo pohybom.
  • Počas prestávok si natiahnite extra vrstvy. Ak sneží a fúka, tak neseďte v zvírenom snehu, ale natiahnite si bivakovacie vrece – teplé vrstvy tak ostanú suché a vám bude vo vreci pohodlne a teplo.
  • Venujte zvýšenú pozornosť svojmu spacáku, aby nenavlhol. Či už v stane, mimo neho, či počas transportu v batohu.
  • Do spacáku si na seba nedávajte prílíš veľa vrstviev oblečenia. V spacáku musí ostať dostatok priestoru pre vzduch, pretože táto vrstva vzduchu vás udržiava v tepelnom komforte.

Fotogaléria k článku

Najnovšie