Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Devold Duo Active je dvojvrstvové termotričko z kombinácie merio vlny a Thermocool (polyester)
Devold Duo Active je dvojvrstvové termotričko z kombinácie merio vlny a Thermocool (polyester) Zatvoriť

Predstavenie Devold Duo Active – kombinované termoprádlo

Merino je na scéne už nejaký čas a spoľahlivo sa zaradilo sa do našich outdoor šatníkov. Nie každému však čisté merino vyhovuje. Niekoho aj najjemnešie vlákno škriabe a inému zas prekáža pomalší odvod potu ako pri polyesterovom termoprádle. Devold už dlhší čas ponúka kombináciu – dvojvrstvé termo s polyesterovou vnútornou vrstvou a vlnenou hornou vrstvou. Naposledy sme také testovali v roku 2009, vtedy pod názvom Active. Teraz sa pozrieme na jeho inovovanú verziu Duo Active.

Výrobca
Devold
Model
Duo Active
Typ
termotričko do chladnejšieho počasia
Materiály
vonkajšia vrstva: 80 % merino vlna / 20 % polyamid, vnútorná vrstva: Thermocool eco2 (polyester)
Farebné kombinácie
night (šedá), black (čierna), brick (tehlovo-oranžová), heaven (modrá)
Páči sa mi
príjemný materiál na dotyk, dobre padnúci strih, rozopínanie na zips, extra dlhý rolák, rýchly odvod potu, tepelný komfort
Nepáči sa mi
rukáv by mohol byť dlhší – tak ako na modeli Expedition
Ostatné info
merino 20,5 mikrónu, 205 g/m2
Infocena
72 €
Obchody
Norway shop Tatranska Lomnica
Scandinavia Poprad

Materiál

Vnútorná vrstva je z vlákna Thermocool eco2 (100 % polyester), vonkajšia má skladbu merino 80 % a polyamid 20 %. Predpokladám, že polyamidová prímes slúži na zabezpečenie lepšej tvarovej stálosti a zvyšuje odolnosť materiálu proti mechanickému poškodeniu.

Merino vlna má strednú gramáž (205 g/m²) a použité je vlákno s hrúbkou 20,5 mikrónu. Ako je pri Devolde zvykom, má Total Easy Care úpravu, vďaka ktorej nie je náročná na údržbu a môžete ju prať v pračke.

Pôvodný model Active používal vlákno Thermolite, aktuálny Duo Active používa Thermocool. Podľa informácií, ktoré som našiel, ide o hybridný materiál zložený z dutých vlákien (Thermolite) a laločnatých (CoolMax). Prvé má najmä izolačnú funkciu, druhé zas zabezpečuje rýchlejší odvod potu od tela. Thermocool by teda mal o niečo menej izolovať ako Thermolite, no lepšie by mal odvádzať pot.

Duo Active má rovnaký spôsob spojenia vnútornej a vonkajšej vrstvy. Po novom je však zladená farebnosť vrstiev, takže nemá charakteristický bodkovaný vzhľad pôvodného Active.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Strih a vzhľad

Strih termotrička je "devolďácky", čiže nie je extrémne vypasovaný, zato dobre padnúci (je reglánový), s predĺženým zadným dielom a – keďže ide o rolák – s dostatočne dlhým golierom aj pre dlhokrkých turistov ako som ja. Oproti modelu Expedition má kratšie rukávy, bez dierky na palec. Dierku síce zriedkavo využívam, no dlhšie rukávy sa hodia.

Oproti predchodcovi je zmena okolia zipsu, kde v oblasti štítu (stredná časť hrude pod krkom) bola látka zdvojená. Na tomto modeli je zdvojená látka len na manžetách a golieri.

Farebné kombinácie ponúka výrobca štyri – dve menej výrazné (tmavošedá, čierna) a dve výraznejšie (modrá a tehlovo-oranžová). Výber si prispôsobíte podľa toho, či chcete tričko nosiť (povedzme v prechodnom období) aj ako jedinú vrstvu a záleží vám na farebnom oblečení. Asi viac to ocenia dámy, pre ktoré má Devold tri farebné možnosti (ružová, čierna, biela).

Varianty

Termoprádlo Duo Active má Devold v množstve variantov pre dámy, pánov, batoľatá, deti aj juniorov. Dlhé tričká, roláky, boxerky, boxerky s windstopper dielom, gaťky, dlhé spodky a dokonca je aj mikinový variant s kapucňou.

Určenie

Devold odporúča model Duo Active pre pohybovo intenzívne outdoorové aktivity pri teplotách v rozmedzí -20 °C až 10 °C. V slovenských podmienkach to bude znamenať chladnejšie jesenné/jarné dni a k tomu bežná zima pri aktivitách ako turistika, bežky, skialp či horolezectvo.

Skúsenosti z používania

Zima zatiaľ iba klope na dvere, a tak som rolák ešte nestihol vyskúšať v období, ktoré mu bude sedieť najviac. Na jeseň som ho však nosil ako jedinú vrstvu, prípadne doplnenú tenkou vestou. Keďže bežne nosím merino v kombinácii s tenkým polyesterovým termoprádlom (DryFast), kombinovaná konštrukcia tohto terma mi vyhovuje. Zároveň, v porovnaní s predošlým Active, mám predbežný dojem, že odvod potu je lepší. Zároveň sa mi páči, že v oblasti štítu nie je látka zdvojená. Jedinú výhradu mám zatiaľ k dĺžke rukávov, ktoré by sa mi viac páčili, keby boli riešené ako pri modeli Expedition.

S týmto termoprádlom mám aj veľmi dobré skúsenosti v detskom variante. Je to asi najlepšia Kubkova základná vrstva. Najmä pre teplotnú univerzálnosť. Jeden veľkostný set (spodky + tričko) mu vydržal dve zimné sezóny a potom ho zdedil mladší braček, ktorému predpokladám vydrží opäť toľko. Viac aj o tomto termoprádle písala Soňa v tomto článku.

Fotogaléria k článku

Najnovšie