Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Opravený senník nad Hlbokou
Opravený senník nad Hlbokou Zatvoriť

Búda Senníky nad Hlbokou pod Kútnikovým kopcom

Na novom náučnom veľkofatranskom chodníku Hubovský okruh sa v závere Hlbokej doliny nachádzajú dva zachované (opravené) senníky. Okrem prístrešia a núdzového nocľahu ponúkajú krásny výhľad na Šípsku Fatru a Chočské vrchy i poučenie na trase pekného náučného chodníka.

Poloha
Veľká Fatra: pod rázcestním Nad Hlbokou, JV od Kútnikovho kopca
Nadmorská výška
950 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 49.09587 ° SŠ
dĺžka: 19.18012 ° VD
» Mapa
Nocľah
núdzový nocľah na holej zemi s karimatkou a spacákom pre 12 ľudí
Prevádzka
trojsezónna (bez vykurovacieho telesa)
Voda
studnička nad Pirtou poniže senníkov na žltej značke, vzdialená do 250 metrov
Kontakt
Turistický klub Tramp Hubová, http://tramphubova.sk, peter.izo(at)hotmail.sk
Dalšie info
náučný panel NCH Hubovský okruh, krásny výhľad na sever

Prístup

  • z Hubovej (vlak, bus) po žltej značke (NCH Hubovský okruh) za cca 1.30 h,
  • z Ľubochne (vlak, bus) po modrej značke cez Kútnikov kopec za cca 2.30 h,
  • zo Švošova/Hubovej (vlak, bus) po NCH Hubovský okruh cez sedlo pod Kútnym vrchom a sedlo Poľana za cca 2.30 h.

Senníky

Ide o dva zrubové objekty, pôvodne vybudované ako senníky na uskladnenie sena z lúk v lokalite Nad Hlbokou. Koncom 70-tych rokov sa v okolí nachádzalo okolo 80 senníkov. V roku 1987 dva z nich pred zánikom (zhnitie) zachránili tzv. "dreveničiari" okolo ochranára Mikuláša Hubu (Slovenský zväz ochrancov prírody a krajiny), ktorí zaplátali deravé šindľové strechy a prehnité časti nahradili novými. Vďaka nim môžeme aj dnes obdivovať pôvodnú zrubovú architektúru, ktorá patrí na horské lúky Karpát. Z blízkeho okolia sú to zachránené objekty vo Vlkolínci, drevenice v Podšípe, sypárne v Hubovej, zruby v osade Federov a mlyny na Oblazoch.

Keďže ide o drevené stavby, tak by nevydržali až do súčasnosti, preto v uplynulom roku realizovali aktívni členovia z Turistického klubu Tramp Hubová - dobrovoľníci (František Olos, Mikuláš Huba, Jakub Huba a ďalší) nevyhnutné opravy na zachovanie pôvodného stavu senníkov. Urobili nové strechy (2015 a 2017), taktiež pokryté dreveným šindľom (našťastie nie plastovým).

Ide o jednopriestorové objekty zrubovej konštrukcie. Pomedzi brvná sú medzery, takže v senníku nie ste chránený pred vetrom. Taktiež chýba vykurovacie teleso, no opravená strecha pútnika ochráni pred dažďom. Podlahu tvorí udupaná hlina resp. seno, kde sa možno v prípade núdze uchýliť na noc. Potrebné je mať vlastný spacák a karimatku. V spodnom senníku možno využiť podkrovnú časť so senom. Senníky nemajú okná, svetlo dnu preniká cez škáry alebo výklopným svetlíkom v streche nad dverami (dolný senník).

Voda

Najbližší zdroj vody je upravená studnička nad Pitou poniže senníkov na trase žltej značky smer Hubová. Od senníkov je prameň vzdialený do 250 metrov.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie