Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Poliačky
Poliačky Zatvoriť

Chata Ubytovňa Poliačky pri Nižnej Slanej

Chodník Pavla Jozefa Šafárika (zelená značka Jelšava - Stolica - Rožňava - Nálepkovo) patrí k veľmi málo navštevovaným diaľkovým trasám u nás. A pritom má čo ponúknuť: Ochtinská aragonitová jaskyňa, Slavošovský tunel, najvyššia hora Slovenského rudohoria, najvyšší kopec Revúckej vrchoviny, rozhľadňa Turecká, metropola Gemera, najvyšší bod Volovských vrchov a mnohé banícke sídla. Približne uprostred 95 km dlhej magistrály sa v jej blízkosti nachádza chata Poliačky poniže sedla Filipka, ktorú môžu využiť pútnici na Chodníku P. J. Šafárika.

Poloha
Revúcka vrchovina: pod sedlom Filipka pri obci Nižná Slaná
Nadmorská výška
444 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.72006 ° SŠ
dĺžka: 20.38894 ° VD
» Mapa
Nocľah
cca 20 ľudí v štyroch izbách
Prevádzka
celoročná so správcom
Voda
vodovod v chate
Cena
7,- € človekonoc (mimo vykurovacieho obdobia), 8,- € človekonoc (vykurovacie obdobie), + 0,50 € človekonoc (daň z ubytovania)
Kontakt
správca objektu Maroš Dovec +421 903 294 936
Obecný úrad Nižná Slaná +421 58/78 83 121 (v pracovných dňoch 7.30 - 15.30 h)
www.niznaslana.sk
Spojenie
Nižná Slaná (bus)
Dalšie info
teplá voda, vonkajšie posedenie s ohniskom, prístupová lesná cesta od posledných domov

Prístup

  • zo sedla Filipka bez značky po štátnej ceste č. 587 smer Nižná Slaná a potom nadol lúkou (bývalá zjazdová trať) do Štítnickej doliny za cca 20 minút (1,2 km),
  • z Nižnej Slanej (bus) bez značky cez obec do Štítnickej doliny po lesných cestách za cca 45 minút (2,4 km),
  • z Kobeliarova (bus) po zelenej značke (Chodník P. J. Šafárika) cez vrch Slanský ždiarik (611 m) do sedla Filipka za cca 1.30 h,
  • z Rožňavy (vlak, bus) po zelenej značke (Chodník P. J. Šafárika) cez Tureckú (rozhľadňa), Košarisko, Repisko a Kar do sedla Filipka za cca 6 hodín.

Príjazd k objektu je povolený po lesnej ceste a je možný aj osobným automobilom. Parkovanie je priamo pri chate, kde je urobené drevené sedenie s ohniskom. Okolo preteká potôčik a za chatou je uzamknutá dreváreň (plechová búda).

Turistická ubytovňa

Na prízemí objektu sa nachádza spoločenská miestnosť (jedáleň) s krbom a veľkým posedením. Od kuchyne je oddelená priečkou s vydávacím okienkom. Zariadenie kuchyne tvorí sporák na drevo, kuchynská linka, výlevka a pracovná plocha. Teplá voda je zabezpečená bojlerom. Súčasťou je kuchynský riad, kotlík na guľáš a všetko potrebné vybavenie na varenie a stolovanie. Za schodišťom sa nachádza sociálne zázemie chaty, a to veľká sprcha s dvomi sprchovacími ružicami a dve splachovacie toalety. Na chodbe za schodmi sa nachádza umývadlo so zrkadlom.

Na poschodí sa nachádzajú štyri izby a lodžia. Jedna malá (chatárska, dvojposteľová) a tri veľké izby s poschodovými posteľami (6 lôžok, 7 lôžok a 8 lôžok). Cena nocľahu sa pohybuje podľa sezóny (vo vykurovacej sezóne drahšie). Plus 0,50 € daň obci z ubytovania. Nocľah sa objednáva telefonicky cez Obecný úrad Nižná Slaná v pracovných dňoch (viď obecný web) alebo priamo cez správcu chaty.

Okolie

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

Fotogaléria k článku

Najnovšie