Predstavenie

Moje liehové variče

02. 02. 2018
Medzi turistické potreby minulého storočia patrí celkom určite aj malý liehový varič Meva. Pražská spoločnosť Meva ho vyrábala v rôznych veľkostiach, či už tie najjednoduchšie, t. j. taký ako je aj tu predstavovaný exemplár, až po pomerne veľké, dvojhorákové. Ja sám si pamätám, ako ho kamarát vláčil na vandre a ako sme si na ňom varili polievky a čaj.

Liehový varič Meva

Predstavovaný varič je veľmi jednoduchý a nezaberie až toľko miesta v batohu, ako by sa mohlo zdať, ba ani ho príliš nezaťaží. Jeho rozmery sú 25 x 13 x 5 cm a váži iba 32 dkg bez náplne. Do odnímateľnej nádržky sa zmestí približne 2 dl liehu. Celá manipulácia prebieha jedným ventilom.

Ako na to: Zakrútime nádržku na teleso variča. Doplníme ju liehom na horenie a uzavrieme zátkou, ktorá má dierku, aby nemohol v nádržke vzniknúť nebezpečný tlak. Pootvoríme ventil a kontrolujeme natekanie liehu do žliabku, ktorý je okolo horáka. Potom ventil zatvoríme a lieh v žliabku zapálime. Počkáme takmer až do vyhorenia a zasa pomaličky otvárame ventil. Lieh, ktorý je v rúrke vedúcej z nádržky sa zohrial a splynoval na liehové výpary a tie sa vznietia a horák krásne horí.

Celý štart trvá asi 15 sekúnd. Intenzitu horenia si regulujeme otváraním ventilu. Po skončení varenia uzavrieme ventil. Počkáme, až varič vychladne, čo netrvá až tak dlho, lieh z nádržky zlejeme do fľaše a je hotovo.

Liehový varič „Vařík“

Druhý liehový varič z mojej zbierky je výrobkom firmy „Dílo“. Je to naozaj veľmi malý a aj veľmi ľahký varič. Jeho rozmery sú okolo 10 x 10 x 5 cm a váha je len 12 dkg. Kľudne si ho šupnete do vrecka bundy a ani nebudete vedieť, že je tam. Ako vidno z fotiek, súčasťou variča je malá 2 dl nádobka, ktorá stačí len tak-tak na uvarenie šálky čaju či dve kávy. Samozrejme, že sa na varič dá dať aj väčšia nádoba, no intenzita horenia je skôr na zohriatie konzervy, ako na varenie.

Mimochodom, intenzita horenia sa nedá nijako regulovať. Ale ako som čítal v jednej recenzii o variči, dokáže v bezvetrí na jednu náplň liehu, čo je asi pol deci, uvariť ¾ l vody v ešuse.

Varič sa skladá zo šiestich častí: - podložka horáka, - horák, - dva nástavce pre nastavenie výšky nádoby nad plameňom plus na vytvorenie akéhosi jednoduchého závetria, - dvojdecová nádobka na varenie s uškami, - pokrievka (možno ju použiť na uhasenie plameňa po skončení varenia).

Varič štartujeme nasledovne: Do horáka nalejeme primerané množstvo liehu. Lieh zapálime a prakticky môžeme začať variť, aby sme využili celú kapacitu horenia. Efekt splynovania liehu nastáva až po takmer dvoch až troch minútach. Pretože po skončení varenia nie je možné lieh zliať, máme len dve možnosti. Pokiaľ zostávame na mieste, lieh iba zahasíme pokrievkou a neskôr ho zasa zapálime. Inak musí lieh vyhorieť až do konca.

Použitý materiál je hliníkový plech. Varič je určený i na použitie pevného liehu. V tom prípade sa vynechá časť „horák“ a pevný lieh sa položí priamo na podložku horáka.

Tento jednoduchý varič bol kedysi veľmi obľúbený najmä u trampov a turistov samotárov. Oslobodzoval od každodenného opakovaného rozkladania ohňa a poskytoval primeraný „komfort“. Neskôr ho nahradil v obľúbenosti jednoduchší varič na pevný lieh, kde odpadli problémy s nosením tekutého liehu. Avšak existujú ešte medzi nami „klasici“, ktorí ho stále používajú a nedajú naň dopustiť.

Obidva, tu uvedené variče sú veľmi citlivé na vietor, ktorý znižuje ich výkon. Je to dané tým, že sa nejedná o tlakové variče, ale splynovanie sa tvorí vo voľnom, neuzavretom priestore.

Fórum 11 príspevkov
Moje liehové variče 03/02/18 17:15 11 príspevkov
Najnovšie články autora
 
Príbeh Posledná návšteva Bolo to niekedy medzi rokmi 2006 až 2009, keď sme sa napriek horúčavám, ktoré vtedy vládli, vybrali vandrovať do Veľkej Fatry. Mysleli sme, že na horách bude chladnejšie, ale bohužiaľ sme sa mýlili. Horúčava panovala aj tu, a tak po dvoch či troch dňoch sebazapierania, vysušení a spálení a s hlavami ako kokosy, sme sa rozhodli, že stačilo a že sa nemáme za čo hanbiť, ak zdrhneme z hrebeňa. 17/07/20 Boro Tomis Príbehy
Príbeh Dve staré bludičky Rudo mi zavolal asi tak desať dní pred akciou. Ešte som sa ani nestačil začudovať, že čo mi tak nenazdajky volá, a už to vychrlil: "Ahoj starký, tak čo, dostal si pozvánku a hlavne – ideš?" "Rudo, dostal, vlani som nebol, ale tento rok by som veru rád išiel." 08/05/20 Boro Tomis Príbehy
Príbeh Smrť v konzerve Keď som sa v 1971 vrátil z vojny, zostali mi spomienky na kamaráta Juriho, s ktorým sme spolu slúžili v Hodoníne pri delostreleckej batérii a s ktorým sme spolu zažili naozaj správne vandrácke chvíle pri vojenských cvičeniach v teréne. Juraj pochádzal z Trenčína a poviem vám, že keď sme sa spolu ocitli v kasárňach v Hodoši, ihneď sme vedeli, že sa stretli dvaja trampi. No, a tak sme spolu odolávali kreténskemu mechanizmu a môžem s kľudom povedať, že sme odolali. 20/03/20 Boro Tomis Príbehy
Najnovšie články na titulke
 
PR Starostlivosť o obuv Prečo by sme mali obuv ošetrovať? Ošetrovanie obuvi plní niekoľko funkcií. Jednou nich je odstránenie nečistôt a zachovanie pôvodného vzhľadu, teda estetické hľadisko. Druhou je zachovanie vodoodpudivosti povrchu, čo je veľmi dôležité pre priedušnosť obuvi s vodeodolnou membránou – teda udržanie funkčnosti. Tretia, a možno najdôležitejšia funkcia, je zaistenie dlhej životnosti. Udržanie vláčnosti usne je z tohto hľadiska jednou z priorít, pretože stvrdnutá useň môže poškodiť švy a pri ohýbaní aj praskať. dnes sponzorovaný článok Obutie
Túra Naše dobrodružstvo naprieč Malými Karpatmi Nad hrebeňovkou Malých Karpát sme premýšľali od minulého roku a tento rok sme ju zrealizovali. Popravde, ani som nečakala, že tak skoro sa jej dočkám. Najprv sme hľadali termín, ktorý bol pre nás zo začiatku orieškom, no nakoniec sme sa zhodli a túra prebehla 3. - 7. júla. Potom sme hľadali trasy, miesta na stanovanie a najmä pitné pramene. Vypracovali sme trasy cez TuristickaMapa.sk a tabuľku s jedlom. Batohy sme si nabalili tak, aby sme to zvládali niesť. Čiže voda, nejaké oblečenie, prvá pomoc, jedlo a spací vak s karimatkou. A stan. A mohlo sa vyraziť! dnes Agnesa Baroková Malé Karpaty
Túra Čierny Balog, Dobroč – Zákľuky – Hronec Po týždňoch neustávajúcich dažďov konečne predpoveď počasia hlási, že môžeme očakávať teplý víkend bez zrážok. Tešíme sa a ihneď spriadame plány, kam sa s partiou kamarátov vydáme na hory. Stano otvára mapu a odpoveď je hneď jasná. A tak sa v sobotu ráno vyberáme do obce Čierny Balog, odkiaľ začíname našu dvojdňovú túru vo Veporských vrchoch. 01/08/20 Gabriela Ferencová Veporské vrchy

 
 
 
Verzia pre tlač
  • text  fakty  fotky  
Vriace fórum RSS vriaceho fóra
Moje liehové variče 03/02/18 17:15 11 príspevkov
Fakty
  • Výrobca
    • Meva, Dílo

  • Typ
    • liehové variče

  • Obchody v HIKING adresári
    • Túto značku nepredáva žiaden z obchodov v našej databáze.
Login prihlás sa alebo registruj
zapamätať



Vytvorením používateľského konta súhlasíte s podmienkami použitia HIKING.SK, ktorých súčasťou sú aj informácie o spracovaní osobných údajov.
Oficiálni partneri
Partneri
0.92 (0.33)