Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Pohľad na táborisko
Pohľad na táborisko Zatvoriť

Prístrešok Táborisko v sedle Tri kamene (U Tří kamenů)

Odkedy som v roku 2007 objavil čaro Žalostínskej vrchoviny, chodievam sem veľmi rád. Páči sa mi tunajšia mäkko modelovaná krajina, kde sa striedajú lesy s lúkami posiatymi kopanicami. V jednej takejto osade mávam dosť často základný tábor, z ktorého vyrážam na viacdňové potulky. Počas jednej z nich som sa dostal do sedla Tri kamene. Tu, priamo v sedle, sa nachádza výborné miesto na táborenie. Okrem toho tu stojí menší prístrešok, ktorý rozširuje možnosť nocľahu v oblasti.

Poloha
Biele Karpaty, časť Žalostinská vrchovina - sedlo Tri Kamene (U Tří kamenů)
Nadmorská výška
463 m n. m.
GPS súradnice
šírka: 48.84175 ° SŠ
dĺžka: 17.47678 ° VD
» Mapa
Nocľah
táborisko – 15 osôb, prístrešok maximálne tri osoby
Prevádzka
celoročná
Voda
prameniská potokov Teplice, Haluznikov potok, studnička u hrabu (pod vrchom Kobyla)

Poloha a prístup

Táborisko (prístrešok) sa nachádza v Žalostinskej vrchovine, ktorá je podcelkom pohoria Biele Karpaty. Je situované do sedla Tri kamene (U Tří kamenů), ktoré sa nachádza medzi vrchmi Kobyla a Stráň. Prechádza ním štátna hranica Českej a Slovenskej republiky.

Dostať sa sem je jednoduché. Vedie tadiaľto červená značka - Záhorácka magistrála, ktorá prepája najzaujímavejšie miesta na Záhorí. Začína sa v obci Závod, prechádza pásmom borov (borovicových lesov) v okolí Studienky, cez Senicu a Sobotište pokračuje do Vrboviec, časť Šance. Odtiaľ ide hrebeňom Žalostinskej vrchoviny do Skalice, kde sa jej trasa končí. Od najbližších križovatiek turistických trás – z Vrboviec, časť Šance to sem trvá asi 1.15 h, z vrchu Kobyla zase necelých 30 minút. Z moravskej obce Velká nad Veličkou sa sem dá dostať po zelenej značke za necelé 2 hodiny. Samozrejme, pomerne hustá sieť turistických chodníkov umožňuje prístup aj zo vzdialenejšieho okolia. Okrem toho sem vedie niekoľko neznačených trás z neďalekých Vrboviec alebo z moravskej Hrubej Vrbky.

V sedle sa nachádza niekoľko informačných tabúľ, opisujúcich zaujímavosti a históriu lokality a okolia. Okrem toho tu stoja dva drevené kríže a tri hraničné kamene z roku 1736, ktoré označovali rozhranie majetkov rodov Lichtensteinov (Strážnické panství), Magnisov (Ostrožské panství) a Uhorska. V roku 1993 tu pribudol hraničný kameň medzi Slovenskou a Českou republikou. Pri príležitosti výsadby Grygarovej lipy bol osadený posledný, v poradí piaty pamätný kameň (2003). Povyše, smerom k vrchu Kobyla, sa nachádza krásny bezzásahový les.

Objekt a nocľah

Táborisko tvori lesná rovinka, vhodná k postaveniu stanov či k bivakovaniu „pod širákom“. Je chránená korunami stromov, ktoré v teplom lete udržiavajú príjemný chládok a ochránia aj pred kratším dažďom či mrholením. V centre táboriska je pod dreveným prístreškom postavený murovaný krb, v ktorom sa dá veľmi dobre piecť alebo opekať. Pokiaľ sa nekúri, dá sa pod prístreškom prespať na betónovej platni. Okrem toho sú tu tri stoly s lavicami a upravené ohnisko so sedením.

[ Tipy na túry a aktuality z hôr môžeš sledovať aj na našom FacebookuInstagrame ]

V tesnej blízkosti táboriska, na moravskej strane hranice, asi 40 metrov severne sa na okraji lesa nachádza prístrešok Zbojník. Ide o drevenú stavbu polygonálneho pôdorysu s priemerom asi 2,5 metra. Zastrešená je ihlanovou strechou s asfaltovej krytiny. Steny sú voľne otvorené do okolia. Preto pripevnenie celty alebo PVC fólie z náveternej strany zvýši komfort nocľahu. Spí sa na podlahe z plochých kameňov, preto je použitie karimatky nutnosťou. Pohodlne sa tu vyspia maximálne tri osoby. Uprostred stojí okrúhly stôl. Po takmer celom obvode prístreška sú lavice, ktoré sa ale nedajú použiť ako prične.

Voda a okolie

Najbližšiu vodu, v tomto prípade neupravené prameniská Teplice a Haluzníkovho potoka nájdete pod sedlom, asi 200 metrov severne a južne, na slovenskej aj moravskej strane hranice. Voda sa z nich dá najlepšie nabrať za pomoci hrnčeka alebo plytkej nádoby. Ďalší prameň je vzdialený asi kilometer a nachádza sa pod vrchom Kobyla. Ide o studničku u hrabu.

Fotogaléria k článku

Najnovšie