Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

PR Lowe Alpine – 50 rokov inovácií

V roku 1967 potreboval jeden z našich zakladateľov – Greg Lowe – lepšie vybavenie pre svoje horolezecké ťaženia. Chcel batoh, na ktorom by mohol bezpečne nosiť svoju výzbroj a pritom mať voľnosť pohybu v náročnom technickom teréne. Navrhol preto náš prvý batoh pod názvom "Expedition Pack", ktorý mal vnútorný rám, kompresné popruhy a iné predtým nevídané vlastnosti. Náš prvý produkt je považovaný za koncept, z ktorého vychádzajú všetky moderné technické batohy.

Keďže oslavujeme 50-te výročie založenia, prinášame prehľad kľúčových momentov, ktoré nás definovali ako outdoorovú značku.

Naše inovácie sú vedľajším produktom riešení z núdze
Mike Lowe

Greg, Jeff a Mike Lowe boli najdôležitejší v budovaní značky Lowe Alpine. Pracovali spolu na vývoji viacerých kľúčových inovácií v outdoor vybavení. Neboli iba vynálezcovia, títo bratia boli súčasťou evolúcie lezenia. Svoje inovácie brali na tie najnáročnejšie skalolezecké, ľadolezecké a mixové cesty svojej doby.

1967 – Prvý technický batoh

Greg Lowe vynašiel moderný technický batoh. V roku 1967 začal pracovať na batohu "Expedition pack" v pivnici u svojich rodičov v Utahu. Batoh bol navrhnutý pre lezenie – mal ohybný vnútorný rám, prsný popruh a bočné kompresné popruhy. Vďaka novému dizajnu bol batoh stabilný, ľahký a dobre sa na ňom nosila výzbroj. Všetky moderné batohy s vnútorným rámom sú potomkami tohto batohu.

1969 – L.U.R.P.

Stan navrhnutý pre zavesenie v stene na jeden kotviaci bod. Mal tuhú podlahu, takže lezeci mohli kempovať vo vertikále bez hľadania vhodnej rímsy. Bol to prvý stan tohto druhu na trhu.

1972 – Založenie značky

Mike Lowe si požičal 3000 USD, aby mohol spolu s bratmi oficiálne zaregistrovať Lowe Alpine systems ako výrobný podnik pre outdoorové vybavenie.

1972 – HummingBird zbraň do ľadu

HummingBird bol prvou zbraňou do ľadu s výmennými hrotmi a ergonomickým zakrivením špeciálne pre lezenie v ľade. Greg Lowe strávil tvorbou prototypov a ich testovaním v zamrznutom bazéne na dvore u rodičov v Utahu celú zimu.

HummingBirds bol zaradený magazínom Outside na zoznam najvplyvnejšieho vybavenia všetkých čias.

1973 – Etické istenie

Spring cam bol predchodca dnešných friendov – istiacich prvkov, ktoré sa zakladajú pri lezení do steny a následne ich je možné vybrať a opätovne použiť inde. Bol to veľký posun oproti natĺkaniu skôb, ktoré dlho trvalo, bolo hlučné a najmä skoby ostávali natrvalo v skale.

1974 – zrodenie moderného ľadového lezenia

Jeff Lowe sa s použitím inovácií vyvinutých počas zimy 71-72 vydáva na na najťažší ľadový prelez v dovtedajšej histórii – vodopády Bridelvail (W15+/16). Jeff sa na túto cestu po rokoch vracia a svojím sólo prelezom posúva hranice tohto športu ešte ďalej.

1975 – Batohy pre cestovateľov

Rad Kinnikinnic boli mäkké batohy so stohovateľnými popruhmi a vnútrnými organizérmi na uložené veci. Tieto vlastnosti boli zamerané na potreby cestovateľov a Kinnikinnic predznamenal dnes bežné cestovateľské batohy.

1978 – Vojenské batohy

Vector bol prvý Lowe Alpine batoh navrhnutý pre americkú armádu. Odvtedy v Lowe Alpine navrhli špecifické batohy pre armádne účely pre viacero krajín vo svete. Kombinácia odolnosti, životnosti, komfortu nosenia a stability tieto batohy preslávila.

1979 – Ama Dablam

Jeff, Greg a ich otec Ralf sa pridali na expedíciu Ama Dablam 1979. Bola organizovaná poprednou televíziou a cieľom bol druhovýstup na túto prekrásnu horu. Expedícia bola úspešná, no Jeff nebol spokojný. Na druhý deň dal sólo južnej steny. Jeho výstup bol na svoju dobu unikátny a odvtedy ho nikto nezopakoval.

1979 – Dámske batohy

Batohy navrhuté špeciálne pre ženy Lowe Alpine zaviedlo už v roku 1979. Sú označované prívlastkom "ND" po indickej bohyni Nandá Dévi. Bohyňa Nandá je pseudonymom Šivovej manželky Parvati, čo znamená Dcéra hôr a je to aj druhá najvyššia hora Indie.

Dizajn zameraný na ženy má množstvo ergonomických vylepšení, vďaka ktorým batoh ženám lepšie sedí.

1980 – Plastové klipsne

Lowe Alpine prinieslo do outdoorových batohov rýchlo odopínateľné plastové klipsne. Predtým mali batohy ťažké kovové pracky, s ktorými sa zložito manipulovalo. Nové plastové klipsne sa rýchlo rozšírili a stali sa štandardnou výbavou takmer všetkých batohov.

1984 – Softshell

Pulóver Latok Diamond navrhol Jeff Lowe ako riešenie zateplenia pri zachovaní dobrej pohyblivosti počas lezenia. Tento model bol prvým softshellom, dvadsať rokov predtým, ako sa stal softshell populárny.

Diamond Pollower bol zaradený magazínom Outside na zoznam najvplyvnejšieho vybavenia všetkých čias.

1984 – Moderná skrutka do ľadu

Istienie v ľadoch bolo pred príchodom modernej skrutky do ľadu zložité. Lezci museli so sebou nosiť kladivo a skoby do ľadu. Práca s nimi bola zdĺhavá. Toto sa zmenilo, keď Lowe Alpine vyvinulo RATS. Lezci sa mohli pohybovať efektívnejšie a bezpečnejšie.

1984 – Istítko Tuber

Tuber bolo prvé istítko navrhnuté pre zlaňovanie aj istenie, ktoré nekrútilo a nezasekávalo lano. Dizajn Tubera nebol patentovaný a rýchlo ho prevzali ostatné značky. Stal sa štandardom, ktorý je používaný dodnes.

Tuber bol zaradený magazínom Outside na zoznam najvplyvnejšieho vybavenia všetkých čias.

1993 – Chrbtový systém APS

Advanced Paralux System bol jednoduchý a čistý nastaviteľný chrbtový systém pre trekkingové batohy Lowe Alpine. Umožňoval používateľovi nájsť čo najlepšie nastavenie pre svoju dĺžku chrbta.

2004 – Pracka LoadLocker

Nezničiteľná pracka LoadLocker je špeciálne tvarovaný kovový háčik, ktorý nahrádza tradičnú plastovú klipsňu. Jeho výhodou je, že ho nešetrným zaobchádzaním nezničíte (oplieskaním o skalu, šliapnutím ťažkou vibramou a pod.) a taktiež sa ľahko používa aj s veľkými rukavicami.

2006 – Chrbtový systém TFX

Torso Fit System (TFX) je prvou kompletnou prerábkou nastaviteľného vnútorného rámového systému za vyše desaťročie. Umožňuje ešte jednoduchšie a presnejšie prispôsobovanie chrbtového systému batoha.

2007 – AirZone

AirZone je chrbtový systém na menšie batohy. Tvorí ho jemná sieťka, cez ktorú ľahko prúdi vzduch a dobre odvetráva chrbát. Je výborný pre dlhé túry v teplom počasí.

2013 – Axiom

Axiom je prispôsobiteľný chrbtový systém pre batohy na dlhé treky. Používa jednoduchý vnútorný systém, ktorý zabezpečuje dobrú stabilitu v každom nastavení. Axiom vyhral cenu Outdoor Industry Innovation Award v roku 2014.

2017 – Ascent Superlight

50 rokov od uvedenia prvého moderného technického batohu sme v Lowe Alpine vytvorili nový prelomový produkt pre najlepších alpinistov na svete. Batoh Superlight váži iba 0,54 kg, avšak ostáva odolným a komfortným na nosenie. Získal ocenenie UK Outdoor Industry Award – produkt roku 2017 a víťaz v kategórii batohov pre rok 2017.

Fotogaléria k článku

Najnovšie